Savoir-vivre

Zasady zachowania przy stole.

Prawie każdy z nas miał kiedyś dylemat jak w danej sytauacji zachować sie przy stole (ktorymi sztućcami spozywać daną potrawę,czy i jak ją wogóle spożywać. Drobne uchybienia będą nam wybaczone, ale najbardziej typowych błędów przy stole powinniśmy się wystrzegać

1/Opieranie łokci o stół – łokcie nie mają co tu robić, nad blatem mogą znajdować się tylko
dłonie i nadgarstki.

2/Pochylanie zbyt nisko głowy nad posiłkiem – szczególnie w wydaniu damskim wygląda to mało elegancko, jak włosy lądują w potrawie. Po to mamy sztućce, aby podawać sobie kęsy do ust, a postawa wyprostowana to wymóg kulturalnego biesiadnika.

3/Odkładanie na obrus uprzednio użytych sztućców – raz użyte sztućce nie mają prawa ponownie dotknąć obrusa. Toteż nie odkładamy sztućców w ten sposób, że częściowo znajdują się na talerzu, a częściowo na stole, tylko krzyżujemy je, albo kładziemy równolegle na talerzu.

4/Oblizywanie łyżeczki od herbaty czy kawy – w kontaktach oficjalnych musimy z tej przyjemności zrezygnować, nawet gdy wsypujemy przepyszną śmietankę do kawy, mówi się trudno.

5/Podawanie herbaty w szklankach – powinniśmy trzymać się zasady, że gorące napoje podajemy w filiżankach, a zimne w szklankach.

6/Trzymanie kieliszka z winem za kielich – gdy tymczasem należy trzymać go za nóżkę. Pozwoli to uzyskać piękny dźwięk podczas toastów, a także w przypadku win schłodzonych zapobiegnie to ociepleniu trunku.

7/Przeglądanie się w lusterku pamiętajmy, że jeśli chcemy poprawić coś w swoim wyglądzie, to powinniśmy wyjść do toalety. Damie nie przystoi wyjmowanie puderniczki w trakcie posiłku.

8/Wygłaszanie toastów przed gospodarzem – gdy tymczasem zasady dobrego wychowania wskazują, że pierwszy toast należy do gospodarza.

9/Wygłaszanie toastów podczas gorącego dania – toasty należy wznosić między posiłkami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.