Ponadto pamiętajmy, że łyżka do kawy służy jedynie do jej mieszania. Nie wskazane jest jej oblizywanie, próbowanie nią naparu lub też jego schładzanie.
A może kawa z alkoholem?
Wbrew pozorom, alkohol i kawa to bardzo dobre i wyrafinowane połączenie. We Włoszech, kraju specjalistów od "małej czarnej", w chłodne dni pija się espresso podawane z grappą. Pamiętać należy jedynie o umiarze - alkohol jest tylko dodatkiem.
Niewielką jego ilość wlewamy do podgrzanej filiżanki i delikatnie "przepłukujemy" nim ścianki naczynia, a następnie zalewamy naparem. W Polsce, zamiast grappy, taką rozgrzewającą kawę możemy przygotować z rumem. Niezmienną zasadą, niezależną od pory roku, jest podawanie do espresso małej szklaneczki z wodą.
Pamiętajmy jednak, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do filiżanki. Wodę popijamy osobno przed aby "wypłukać" usta z innych smaków i delektować się kawą.
jacusdnia luty 07 2014 15:12:02
SAVOI-VIVRE nareszcie ktoś elektryka nauczy jak pić kawe .Bo do tej pory to siorpie aż go koło ratusz słychac i trzeba oczywiscie stworzyc etat dla baristy ale nowy stolik gdzies się tam upchnie i miejsce się znajdzie
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.
Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.
Brak ocen.
Opoczno.info
Hitler w Białaczowie?
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.