Ostatnim przepisem którym podzieliła się z nami Pani Maria ,są to pierogi z kaszą gryczaną (z grzybami lub mięsem)!
Pierogi z kaszą gryczaną
Farsz:
Pierwszym naszym punktem jest ugotowanie kaszy gryczanej ,zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podsmażamy dużą ilość cebuli na rozgrzanym oleju. Gdy już nam wszystko się usmaży/ugotuje, mieszamy wszystko razem.
(Można również dodać gotowane i skręcone na maszynce grzyby lub w wersji niepostnej ,zamiast grzybów - mięso)
Ciasto:
Do 1 kg mąki pszennej ,dolewamy 2 łyżki oliwy , szklankę ciepłej wody , szczyptę soli i 1 jajko. Po dodaniu wszystkiego dokładnie wyrabiamy ciasto.
Przygotowywanie:
Gdy ciasto mamy już wyrobione , wałkujemy je na wcześniej przygotowanej powierzchni posypanej mąką. Z uformowanego placka, kubkiem bądź szklanką, wycinamy okrągłe placuszki. Do środka dodajemy nasz farsz i lepimy końcówki naszego ciasta na kształt pieroga. Zlepione pierogi wrzucamy do gotowanej i posolonej wody. Gdy nasze pierogi wypłyną na wierz , jeszcze gotujemy od 3-5 min i wyciągamy. To już był ostatni przepis od Pani Marii Szymańskiej. Dziękujemy ślicznie za podzielenie się z nami przepisami i życzmy sobie aby te przepisy nie zostały zapomniane.
Niedługo podzielimy się z państwem kolejnymi przepisami!