Dzisiaj zaczynamy nasz cykl pt.?Starodawna Kuchnia Regionalna?, w którym będziemy dzielić się z wami , przepisami naszych babć i mam.
Prezentację rozpoczynamy wizytą w Parczowie.
Odwiedziłem Panią Marię Szymańską mieszkankę Parczowa,(członkinię Koła Gospodyń Wiejskich) , która podzieliła się z naszymi czytelnikami kilkoma przepisami.Pierwszy przepis jaki otrzymaliśmy, jest to zalewajka na własnym zakwasie! Znaczenie słowa zalewajka : ? to tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, zalane (stąd nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego.
W przepisie od Pani Marii podstawowym składnikiem zalewajki jest zakwas.
Zakwas
Mąkę żytnią zalewamy przegotowaną letnią wodą,(można dodać skórkę od chleba) , i odstawiamy w ciepłe miejsce w którym musi postać minimum 2 dni.
Zalewajka:
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i podgotowujemy. W międzyczasie cebulę pokrojoną w kostkę oraz boczek podsmażamy na oleju bądź smalcu. Po ugotowaniu ziemniaków dodajemy do nich wcześniej przygotowany (podsmażony) boczek z cebulką oraz 2 ząbki czosnku, sól, pieprz,majeranek,wegetę . Dolewamy nasz zakwas do zupy i dalej gotujemy Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, rozrobioną 2 łyżkami naszej zupy.
Kolejny Przepis jak otrzymaliśmy to kluski tarte! Smak dzieciństwa niejednego z czytelników!
Kluski tarte
Na początku gotujemy obrane ziemniaki i odstawiamy do wystygnięcia. Następnym punktem jest obranie i starcie surowych ziemniaków, które ścieramy na tarce na małych oczkach. Po wykonaniu tej czynności, starte ziemniaki przeciskamy dokładnie przez ścierkę (najlepiej lnianą), żeby wycisnąć z nich wodę. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę, lub dobrze ugniatamy. W proporcji 1:1,mieszamy wszystko razem i dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej , jajko i sól do smaku. Po wyrobieniu tzw. ciasta , formujemy z niego kluski w rękach i wrzucamy do gotowanej wody. Gdy zauważymy ze nasze kluski już wypływają gotujemy je jeszcze przez 5 min. Do naszego dania można dodać okrasę ze smażonego boczku i cebuli.
/czytaj więcej/