Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów.
News Search:
Strona Główna · Historia - czy Hitler był w Białaczowie? · Znani z Białaczowa · Artykuły · Download · Linki · Galeria · OGŁOSZENIAListopad 25 2024 10:24:36
Obecny adres IP
18.223.210.249
Nawigacja
Statut
Ogłoszenia drobne
Strona Główna
Pogoda - Białaczów
Historia - czy Hitler był w Białaczowie?
Oświadczenie
LKS Białaczów
Kontakt
Szukaj
OGŁOSZENIA
Archiwum newsów
NASZE INICJATYWY
NOSTALGIA BAND
Ostatnie Artykuły
"Przeniknąć siebie...
Melancholia końca r...
Diagnoza stanu rzeczy.
Stracone pokolenie?
Nasze dzieci - nasz...
Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 327
Nieaktywowany Użytkownik: 0
Najnowszy Użytkownik: Uloni1
Orkiestra dęta
Najnowszy Album

Parczów
Losowa fotografia
Zaprzyjaźnione strony
Szkoła Podstawowa w Białaczowie
Szkoła Podstawowa - Miedzna Drewniana
BIP
Zespół muzyczny ,,Nostalgia Band-Białaczów
Zobacz Temat
Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów. | Rozmowy niedokończone. | Hayde Park.
Autor Czy Adolf Hitler był w Białaczowie?
wik550
Użytkownik

Data rejestracji: 26.08.10
Dodane dnia 26-08-2010 10:48
Czy Adolf Hitler podczas trwania kampanii wrześniowej był w Białaczowie? Niektóre z dostępnych dokumentów mogą to sugerować. Mam również informację, że są w Białaczowie ludzie, którzy pamiętają takie zdarzenie...

Trasy lotów Hitlera we wrześniu 1939r. (foto www.odkrywca.pl)

Czy to zdjęcie było zrobione w Białaczowie? (foto www.odkrywca.pl)

I czy wreszcie to zdjęcie to zaplecze pałacu Platerów? (foto www.odkrywca.pl)
Edytowane przez wik550 dnia 26-08-2010 10:50
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Czy Adolf Hitler był w Białaczowie?
joandrzej
Użytkownik

Data rejestracji: 04.03.09
Dodane dnia 02-09-2010 13:34
To o co pyta vik 550 jest przedmiotem badan historyków ale także miłośników naszej miejscowości (niektórzy z nich są w trakcie pisania monografii).Ze zródeł dobrze poinformowanych słyszałem że zaraz na początku kampanii wrześniowej A.H gościł chwilowo w Pałacu Platerów(wówczas już we władaniu jakiegoś folksdeutscha). Na lądowisku,gdzie znajduje sę aktualnie osiedle mieszkaniowe, wylądowały 3 samoloty.A.H. po krótkim pobycie w pałacu, udał się na zaproszenie do Spały.
Viki Biera
Użytkownik

Data rejestracji: 15.11.08
Dodane dnia 02-09-2010 19:42
joandrzej napisał/a:
To o co pyta vik 550 jest przedmiotem badan historyków ale także miłośników naszej miejscowości (niektórzy z nich są w trakcie pisania monografii).Ze zródeł dobrze poinformowanych słyszałem że zaraz na początku kampanii wrześniowej A.H gościł chwilowo w Pałacu Platerów(wówczas już we władaniu jakiegoś folksdeutscha). Na lądowisku,gdzie znajduje sę aktualnie osiedle mieszkaniowe, wylądowały 3 samoloty.A.H. po krótkim pobycie w pałacu, udał się na zaproszenie do Spały.

Nigdy nie mogę zrozumieć ludzi którzy nic nie mają do powiedzenia a zabierają głos w temacie na który nie mają żadnej wiedzy. A wystarczy tak niewiele fatygi. Nie będę tu przepisywał fragmentu książki do której odsyłam zainteresowanych tematem. A nosi ona tytuł "Wspomnienia Lidzianina" autorstwa prof. Władysława Naruszewicza wydana nakładem Domu Wydawniczego BELLONA w Warszawie w 2001 roku. Pozycja ta jest dostępna w Muzeum Opoczyńskim. W rozdziale "Wojenna Odyseja" autor opisuje między innymi fakt pobytu A.H. w Białaczowie.
ps. Śmieszne jest twierdzenie że A.H. udał sie do Spały. I to na zaproszenie!!! Ludzie!!!Już trwała wojna i nikt nikogo nie zapraszał. A tym bardziej A.H. A było tak, że Hitler dowiedział się o śmierci Generalmajora Wilhelma Fritza von Roettiga na szosie Inowłódz-Opoczno i po prostu ze strachu uciekł najpierw do Końskich a stamtąd do Berlina .

Edytowane przez Viki Biera dnia 02-09-2010 19:53
Piotr Kolczynski
Super Administrator

Data rejestracji: 14.11.08
Dodane dnia 03-09-2010 12:44
To ciekawe. Ja nigdy o tym nie słyszałem. W każdym razie warto chyba poszperać w pamięci ludzi pamiętających czasy wojny.smiley

"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..."
http://jednodniowka.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
edek
Użytkownik

Data rejestracji: 03.04.10
Dodane dnia 03-09-2010 15:34
Viki Biera napisał : A było tak, że Hitler dowiedział się o śmierci Generalmajora Wilhelma Fritza von Roettiga na szosie Inowłódz-Opoczno i po prostu ze strachu uciekł najpierw do Końskich a stamtąd do Berlina .

Bardzo śmieszne. Ciekawe kogo się tak wystraszył?
joandrzej
Użytkownik

Dodane dnia 03-09-2010 20:00
No nareszcie, długo na siebie kazałeś czekać kolego profesorze.Przeanalizuj sobie wszystkie dotychczasowe fora,i zauwasz,że we wszystkich, ludzi naprawiasz i pouczasz.Kultura nakazuje szanować drugą jednostkę,mimo że ta może mieć odmienne zdanie.Nawet mnie, ciemnej jednostce rodem z białaczowa, wolno wyrażać swoje poglądy i wara ci do tego czy mam rację czy nie.Jeśli sie nie zgadzasz to wyraz to a nie ironizuj i nie poniżaj drugiego.To w końcu jak to wygląda kolego profesorze według twojej wiedzy. A. H był w tym Białaczowie czy też nie był?Jeśli już zdecydujesz się odpowiedzieć to proszę na temat
joandrzej
Użytkownik

Dodane dnia 03-09-2010 20:01
No nareszcie, długo na siebie kazałeś czekać kolego profesorze.Przeanalizuj sobie wszystkie dotychczasowe fora,i zauwasz,że we wszystkich, ludzi naprawiasz i pouczasz.Kultura nakazuje szanować drugą jednostkę,mimo że ta może mieć odmienne zdanie.Nawet mnie, ciemnej jednostce rodem z białaczowa, wolno wyrażać swoje poglądy i wara ci do tego czy mam rację czy nie.Jeśli sie nie zgadzasz to wyraz to a nie ironizuj i nie poniżaj drugiego.To w końcu jak to wygląda kolego profesorze według twojej wiedzy. A. H był w tym Białaczowie czy też nie był?Jeśli już zdecydujesz się odpowiedzieć to proszę na temat
Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 03-09-2010 23:08
edek napisał/a:
Viki Biera napisał : A było tak, że Hitler dowiedział się o śmierci Generalmajora Wilhelma Fritza von Roettiga na szosie Inowłódz-Opoczno i po prostu ze strachu uciekł najpierw do Końskich a stamtąd do Berlina .

Bardzo śmieszne. Ciekawe kogo się tak wystraszył?

Czytaj uważnie posty kolego! Odsyłam zainteresowanych tematem do książki pt. t "Wspomnienia Lidzianina" autorstwa prof. Władysława Naruszewicza wydana nakładem Domu Wydawniczego BELLONA w Warszawie w 2001 roku. Pozycja ta jest dostępna w Muzeum Opoczyńskim

Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 03-09-2010 23:10
joandrzej napisał/a:

Z chorymi anonimami w dodatku zakompleksionymi nie polemizuje.

Piotr Kolczynski
Super Administrator

Dodane dnia 04-09-2010 16:00
A może skończymy z przerzucaniem się informacjami : kto ważniejszy? Mam prośbę do Viki Biera. Jeśli to możliwe, warto sprawdzić na podstawie jakich źródeł autor książki pisze o pobycie Hitlera w Białaczowie? Wydaje mi się, że potwierdzenie takiej informacji jest rzeczą ważną. Rzecz jasna nie neguję wartości jaką jest sama książka, ale dokumenty to podstawa. Zapewne profesor zamieścił informację o źródłach historycznych, z których korzystał.

Dla porównania zamieszczam zdjęcie tarasu.

Zdjęcie tarasu pałacu Małachowskiego.

Edytowane przez Piotr Kolczynski dnia 04-09-2010 16:09
tobi
Użytkownik

Data rejestracji: 28.12.08
Dodane dnia 24-10-2010 19:19
bardzo ciekawe napiszcie coś więcej
o tej wizycie
joandrzej
Użytkownik

Dodane dnia 25-10-2010 08:17
Z relacji żyjących jeszcze świadków tamtego wydarzenia wynika że jednak A.H. przebywał chwilowo w Białaczowie. Świadkowie relacjonują że jeden z eskortujących samolotów , podczas lądowania pościnał skrzydłem rosnące blisko lądowiska (od strony osiedla Małachowskiego)brzózki.Następnie Hitler udał się w podróż w konwoju samochodowym
Edytowane przez Piotr Kolczynski dnia 25-10-2010 09:47
edek
Użytkownik

Dodane dnia 27-10-2010 19:27
Czy niema ciekawszych tematów
Piotr Kolczynski
Super Administrator

Dodane dnia 27-10-2010 19:35
Oczywiście, że są ciekawsze tematy. To o czym tu piszemy jest tylko historyczną ciekawostką.

edek
Użytkownik

Dodane dnia 27-10-2010 19:43
Pan Piotr jest bardzo szybki ( nie dziwię się w tej chwili "0BYWATELOWI Z BIAŁACZOWA "
Teresa
Moderator

Miejscowość: Radom
Dodane dnia 17-03-2011 09:52
Po długiej przerwie wracam do tematu r Czy Adolf Hitler był w Białaczowier1;
Czemu teraz.??? Otóż teksty dyskusji na naszej stronie dotarły do Pana Władysława Naruszewicza autora książki rWspomnienia Lidzianinar1;.
Pan Władysław w dniu 7 marca 2011r napisał list do SPiRGB, w którym wraz z przesłanymi materiałami opisuje ówczesne wydarzenia .
Autor listu pisze :
rByłem żołnierzem w Kampanii Wrześniowej 1939r i pośrednim świadkiem wydarzeń jakie rozegrały się 10 września 1939r w okolicy Białaczowa i Opocznar30;r30;.
r30;r30;. Inspiracją do opisania tych wydarzeń i poniesiony z tym trud, była śmierć mojego przyjaciela kaprala podchorążego Władysława Dawgiarta w starciu jego placówki z Generałem SS Roettiga na łuku szosy Inowłódz r11;Opoczno w dniu 10 września 1939r, w której to placówce ja miałem wziąć udział jako jej dowódcar1;.
Do długiego listu zostały dołączone art. .r1; Śmierć generała SS i policji W. Roettigar1;
r Nie wykorzystana szansa likwidacji Hitlera r oraz
r Sprawozdanie grupy frontowej za okres 9.09.1939 do 27.09.1939 r r napisane przez dowódcę zmotoryzowanego rzutu Kwatery Głównej Hitlera kapitana Bertmana mającego za zadanie zabezpieczyć lotnisko polowe w Białaczowie przed lądowaniem Hitlera 10.09.1939r.
Wszystkie art. opisują poruszany temat wizyty Hitlera w Białaczowie i śmierci generała Rottiga
Zacytuje tylko fragment jednego art.:
r W dniu 10.09.1939r o godz. 10.00 na lotnisku polowym w Białaczowie wylądował samolot, na którego pokładzie znajdował się Hitler w towarzystwie Himlera i szefa Policji Porządkowej III Rzeszy, gen . Delagau.. Celem wizyty fuehrera było wręczenie pierwszych w tej wojnie odznaczeń bojowych najdzielniejszym dowódcom liniowym 10 armii w sztabie tej armii w Końskich, jak i wizyta w Kielcach u dowódcy Grupy Armii rpołudnier1; gen. Gerda von Rundstedta. Ponadto Hitler chciał zwiedzić letnią rezydencję prezydenta RP w Spale.r1;

Ze względu na obszerne materiały i źródła , gdzie dokładnie jest ten temat opisany informujemy ,że będą ich kopie udostępnione na miejscu w bibliotece w Białaczowie .
Będzie również umieszczona na naszej stronie oddzielna zakładka poświęcona temu tematowi.
Pragnę również poinformować, że Pan Władysław Naruszewicz urodził się 1920r i jest magistrem ekonomii Politechniki Szczecińskiej ukończonej w 1965r.
Na łamach naszego forum chylimy przed Panem czoła i ogromnie dziękujemy za wszystkie uszczegółowienia dotyczące wydarzeń historycznych, które rozegrały się w naszym regionie.
Cieplejsze słowa uznania dotrą do Pana na wskazany adres.

Z wyrazami szacunku

Prezes SPiRGB
Teresa Długowolska
Edytowane przez Teresa dnia 17-03-2011 10:14
jkm
Użytkownik

Data rejestracji: 05.03.09
Dodane dnia 22-03-2011 10:35
kiedy będą udostępnione te materiały? byłem dziś w bibliotece i pani która tam pracuje jeszcze nic na ten temat nie wie.

------------------------------------------------------
Nigdy jak niewolnik, zawsze jak król.
Skocz do Forum:
Opoczno.info
Hitler w Białaczowie?
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Gniazdo Rodzinne
Zamek i pałac
Zamek
Pałac Platerów
Powstanie Styczniowe
Oficjalna strona miasta Opoczno
PLATEROWIE
MUZEUM w OPOCZNIE
Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów