Autor |
ulica Świerczewskiego |
abak
Użytkownik
Data rejestracji: 09.01.10 |
Dodane dnia 09-05-2010 09:21 |
|
|
Witam,
Dzisiaj oglądałem defiladę w Moskwie z okazji 65 rocznicy zakończenia II wojny światowej. Zaproszeni do studia tv goście przypomnieli postać niejakiego generała Świerczewskiego. Że był m.in. radzieckim człowiekiem, współpracownikiem tajnych służb "zesłanym" przez nich do Polski, bardzo nieudolnym dowódcą. Słowem, że nie był bohaterem.
Zresztą są to fakty znane nie tylko historykom.
A w Białaczowie jest do tej pory ulica jego imienia !!!
Może pora to zmienić ?
Pozdrawiam. |
|
Autor |
RE: ulica Świerczewskiego |
Wawrzyniec Pruski
Użytkownik
Data rejestracji: 13.12.08 |
Dodane dnia 09-05-2010 17:43 |
|
|
Z racji deszczowej pogody zaproponuje forumowiczom ankietę pod tytułem : "Jeżeli nie Świerczewski to kto lub co... ??" Oczywiście chodzi o nazwę ulicy (np. ul. Jana Kowalskiego, ul. Wiosenna).
Moj typ : ul. Ojca Rydzyka
Ruch Poparcia Palikota moją drużyną |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Data rejestracji: 14.11.08 |
Dodane dnia 09-05-2010 18:24 |
|
|
A co powiecie na ul. Transformatorów wysokiego napięcia?
"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..." |
|
Autor |
edek
Użytkownik
Data rejestracji: 03.04.10 |
Dodane dnia 09-05-2010 18:45 |
|
|
Piotr Kolczyński napisał A co powiecie na ul. Transformatorów wysokiego napięcia?
"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..."
Bardzo,bardzo śmieszne . Ponoć jest pan Polakiem i obowiązki pan ma polskie. |
|
Autor |
mat1410
Użytkownik
Data rejestracji: 20.12.08 |
Dodane dnia 09-05-2010 20:51 |
|
|
A może ... ul. Platformersów ???
Pozdrawiam. |
|
Autor |
Wawrzyniec Pruski
Użytkownik
Data rejestracji: 13.12.08 |
Dodane dnia 09-05-2010 21:16 |
|
|
a może ... ul. Figurek dwóch
Ruch Poparcia Palikota moją drużyną |
|
Autor |
karolswiatek
Użytkownik
Data rejestracji: 06.12.08 |
Dodane dnia 09-05-2010 22:35 |
|
|
A ja bym jednak proponował ul Wiatraczną Taki powiew świeżości |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Data rejestracji: 15.11.08 |
Dodane dnia 11-05-2010 08:31 |
|
|
abak napisał/a:
Dzisiaj oglądałem defiladę w Moskwie z okazji 65 rocznicy zakończenia II wojny światowej. Zaproszeni do studia tv goście przypomnieli postać niejakiego generała Świerczewskiego. Że był m.in. radzieckim człowiekiem, współpracownikiem tajnych służb "zesłanym" przez nich do Polski, bardzo nieudolnym dowódcą. Słowem, że nie był bohaterem.
Zresztą są to fakty znane nie tylko historykom.
A w Białaczowie jest do tej pory ulica jego imienia !!!
Może pora to zmienić ?
Pozdrawiam.
Postać gen. Świerzewskiego już od zakończenia II wojny Światowej budziła wiele kontrowersji. Dla jednych Świerczewski (WALTER) uważany był i jest za bohatera dla innych za wroga i szpiega sowieckiego. abak piszę o "znanych wszystkim" faktach historycznych dotyczących tej postaci. Wbrew pozorom i wszelkim mitom które zostały stworzone o Świerczewskim, jego osoba jak i jego rola w aparacie politycznym Polski Ludowej dla historyków jest najmniej znana a wręcz tajemnicza. Kiedyś oglądałem program znanego red tv. Waliszewskiego (tego który miedzy innymi doprowadził do ekshumacji zwłok gen Sikorskiego) o śmierci Świerczewskiego. Przytoczył on w tym dokumencie wiele hipotez popartych bardziej lub mniej wiarygodnymi dowodami, że Świerczewski jednak został zamordowany nie przez banderowców z UPA ale przez nasze (czyt. sowieckie) SB. Do dzisiaj IPN bada ten wątek i nowo odkrywane fakty coraz bardziej na to wskazują, że Świerczewski zginął z rąk sowietów. Jeżeli tak to trzeba sobie zadać pytanie dlaczego?
Natomiast co do nowej nazwy ulicy, to uważam, że jest wiele możliwości jej nazwania imieniem postaci związanych z Białaczowem jak chociaż by Ul. Platerów, Prandoty z Białaczowa, czy np ul Konstytucji 3 maja.
I jeszcze jedna informacja dla ewentualnych reformatorów nazw ulicy.
Proszę wziąć pod uwagę koszty takiej zmiany. I to zarówno koszty gminy z tym związane jak i koszty osobiste każdego z mieszkańców tej ulicy. Np. koszt zmiany dowodu osobistego, koszty zmian aktów notarialnych posiadłości i budynków w których mieszkają i wszelkie inne koszty związane ze zmianą pozostałych dokumentów które będą się wiązać ze zmianą adresu.
Edytowane przez Viki Biera dnia 11-05-2010 08:33 |
|
Autor |
abak
Użytkownik
Dodane dnia 12-05-2010 20:14 |
|
|
Witam,
Obawiałem się, że komentatorzy wątku "ulica Świerczewskiego" podniosą sprawę kosztów zmiany nazwy ulicy. Nie dziwię się, bo zawsze tak bywa w tego typu dyskusjach.
Więc, po pierwsze koszty te nie są wielkie i wbrew temu, co pisze Viki Biera, żadnych aktów notarialnych zmieniać nie trzeba. Dowody osobiste owszem, ale wkrótce i tak mają być nowe.
Po drugie, setki ulic w ostatnim dwudziestoleciu zmieniło swoje nazwy
w Polsce i mieszkańcy (nawet ci oszczędni) jakoś to przeżyli.
Po trzecie, chodzi o pryncypia, zasady.
Albo chce się mieszkać przy ulicy nazwanej imieniem człowieka, który w wojnie polsko- bolszewickiej w 1920r, na własne życzenie, walczył na Froncie Zachodnim jako dowódca batalionu Armii Czerwonej z Wojskiem Polskim i nie zawracać sobie głowy jakimś tam dowodem osobistym, albo jednak może warto ponieść niewielki wysiłek- administracyjny(władze) i osobisty(obywatele) i potem mieszkać przy ulicy lepiej nazwanej.
Na koniec, moim zdaniem największą wartością dla Białaczowa powinna być tradycja, wspaniała długa historia, sięgająca Odrowążów i błogosławionego Prandoty z Białaczowa( niesłusznie zapomnianego przez władze i mieszkańców, choć- jak pamiętam leży na Wawelu).
Do takiego szacownego, długowiecznego, dostojnego Białaczowa, ulica nazwana nazwiskiem radzieckiego generała naprawdę nie pasuje.
Pozdrawiam.
|
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 13-05-2010 18:58 |
|
|
Rozumiem upór kolegi "abak". W większości polskich miejscowości ulice Świerczewskiego przestały istnieć. Miejmy nadzieję, że i w Białaczowie kiedyś do tego dojdzie. Uważam jednak, że poczekać z tym trzeba do inicjatywy obywatelskiej. Myślę tu o zebraniu podpisów pod odpowiednią petycją do władz.
Tylko jestem ciekawy kto z mieszkańców powoła np. Komitet - Zmiana Nazwy ul. Świerczewskiego. Bo wydaje mi się, że od tego należy zacząć. Potem zaproponować nową nazwę.
P.S.
Kolega Viki Biera pomylił nazwisko twórcy programu o Świerczewskim ( "Rewizja nadzwyczajna" ). Nazywa się Dariusz Baliszewski
"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..."
Edytowane przez Piotr Kolczynski dnia 13-05-2010 18:59 |
|
Autor |
edek
Użytkownik
Dodane dnia 14-05-2010 18:08 |
|
|
Panie Piotrze dlaczego mamy powoływać komitety, mamy przecież radnych . A na marginesie co do nazwy ulicy Pan już takową zaproponował (transformatorów wysokiego napięcia ) |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 14-05-2010 21:23 |
|
|
Radni to dobra myśl! Rzeczywiście mogą wystąpić z taką inicjatywą! Ul. Transformatorów wysokiego napięcia. A czemu nie? Rzecz jasna pod warunkiem, że transformatory nie były agentami sowieckimi.
|
Autor |
edek
Użytkownik
Dodane dnia 15-05-2010 18:33 |
|
|
Możemy sobie dyskutować nad sensem zmiany ulicy (co dla mnie jest rzeczą oczywistą ).Każdy kto choć w minimalnym stopniu zna historię wie kim był Świerczewski (fakty są niepodważalne).Mieliśmy tylu wójtów, tylu radnych ale jakoś nikt tym się nie zainteresował , najwyższa pora tym się zająć .Tak na marginesie jest to temat do podjęcia dla członków Zarządu SPiRGB w którym zasiadają ludzie, którzy mieszkają lub mieszkali bardzo blisko tej ulicy. |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 17-05-2010 19:34 |
|
|
Każda władza boi się takich decyzji. Na zasadzie czekania nazwa ulicy przetrwa jeszcze dłuuuugo. Jedyną możliwość widzę w inicjatywie oddolnej. Ale i tu przewiduję "schody". Bo przecież trzeba będzie zaproponować jakąś nazwę. Można bezpiecznie nazwać ulicę np. Poziomkową ( lub Transformatorów... ), ale nie oto chyba chodzi. Moim zdaniem nazwa musi być historyczna i związana blisko z naszą miejscowością.
Proponuję poczytać dzisiejsze newsy. Tam jest odpowiednia kandydatura.
|
Autor |
sara
Użytkownik
Data rejestracji: 17.02.10 |
Dodane dnia 18-05-2010 22:43 |
|
|
ja to był to nazwał lu.Ludwika Sobolewskiego BYŁY PREZES WIDZEWA KTÓRY JUŻ NIE ZYJE TO JEST COS A ZA TYM BY BYŁO SPORO CHETNYCH |
|
Autor |
edek
Użytkownik
Dodane dnia 21-05-2010 13:22 |
|
|
Ostatni temat ulice. Dyskutujemy o zmianie nazwy ulicy - co tak naprawdę powinno jak najszybciej nastąpić. Nie poruszamy natomiast tematu - stan ulic na jakich mieszkamy. Mam tu na myśli nasze piękne osiedle im.S.Małachowskiego. Od kilkunastu lat budowa dróg (nie mówiąc już o chodnikach) sprowadza się do rozsypania tłucznia (kamień z gliną), a następnie po jakimś czasie zebrania go ( za pomocą ładowarki - przynajmniej pracownicy gminy mają co robić). Działania te nie wnoszą kompletnie nic, jak były dziury tak są, ludzie wydają pieniądze na remonty samochodów, częste mycie okien i elewacji ( odbywa się to przynajmniej raz w miesiącu), a w okresie zimowym to już stan klęski. Płacimy przecież podatki i to nie małe. Mam nadzieję, że temat przeze mnie poruszony zmotywuje innych, którzy mieszkają na tym osiedlu do dyskusji na ten temat, a przede wszystkim władze i radnych naszej gminy. Odrzucam z góry tłumaczenia i komentarze, że nie ma pieniędzy, że gmina jest zadłużona. Słyszymy to od kilkunastu lat. Jeśli była by tak bardzo zadłużona, to powinna dawno splajtować. Ale jakoś tak nie jest, wszystko jest ok. Przyjmowani są nowi ludzie do urzędu, pan wójt podnosi sobie wynagrodzenie, co moim zdaniem i pewnie nie tylko zakrawa na kpinę, w sytuacji gdy nasza gmina znajduje się na szarym końcu w rankingu gmin woj. łódzkiego. Na tym na razie kończę (prawdziwa cnota krytyk się nie boi). Oczekuję odpowiedzi. |
|
Autor |
kolega
Użytkownik
Data rejestracji: 29.12.09 |
Dodane dnia 24-05-2010 17:42 |
|
|
Ciekawi mnie ile zapłaciłeś podatku do gminy. hehehehe ale wiem edek że nie masz pojęcia o tym co piszesz. Bo gdybyś je miał to wiedziałbyś, że gmina jako jednostka samorządu terytorialnego nigdy nie może zbankrutować |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Data rejestracji: 28.02.10 |
Dodane dnia 28-05-2010 08:09 |
|
|
Hmmm zbankrutować może i nie może ale w nieskończoność zadłużać się też nie. Jak każde długi te obecne też kiedyś będzie trzeba spłacić, pytanie kiedy i z czego skoro gmina konsumuje wszystkie środki zamiast je inwestować |
|
Autor |
abak
Użytkownik
Dodane dnia 15-08-2010 19:15 |
|
|
Witam,
Dzisiaj rocznica cudu nad Wisłą - bitwy warszawskiej 1920r.
Przypomnę, że w bitwie brał udział niejaki Świerczewski. Tylko, że po stronie bolszewików.
Ale ulicę w Białaczowie ma.
Jak długo jeszcze?
Pozdrawiam |
|
Autor |
kolega
Użytkownik
Data rejestracji: 29.12.09 |
Dodane dnia 17-08-2010 19:02 |
|
|
proponuje ul. Pietra Kolczyńskiego. On jest Polakiem jak pisze wiec i obowiązki powinien być polskie. A on może był po stronie Polskich faszystów Dmowskiego? hehehehe
KOMUNO WRÓĆ! NARÓD CIĘ POTRZEBUJE
Edytowane przez kolega dnia 17-08-2010 19:50 |
|