Autor |
RE: Wybory już się zbliżają - Wybierz przyszłość. |
Viki Biera
Użytkownik
Data rejestracji: 15.11.08 |
Dodane dnia 18-11-2010 09:58 |
|
|
Polak napisał/a:
4. Imprezy kulturalne - SPiRGB ma wiele problemów wiążących się ze wspieraniem organizacji i podejściem do tego rodzaju przedsięwzięć ze strony władz gminy. Podkreśla to nawet sama Pani Teresa.Działalność kulturalna jest przecież czymś bardzo ważnym, spoiwem łączącym społeczeństwo, uczącym przywiązania do naszej tradycji, w końcu do naszej polskości.
Kolego Polaku masz wyniosłego nicka ale albo nie znasz tematu albo nie przyjmujesz stanu faktycznego do wiadomości bo tak Ci kazano. Jeśli chodzi o imprezy kulturalne to jak dotychczas właśnie Pani Teresa nie kiwnęła nawet palcem w bucie więc nie może mówić czy ją ktoś wspierał w tym czy nie. Tak się składa, że to ja wespół z kierowniczką Gminnej Biblioteki Publicznej organizowaliśmy całe życie kulturalne Stowarzyszenia i nadal to robimy. Wszelkie trudności jakie nas spotykały pochodziły nie od Wójta ale od samej Pani Teresy która praktycznie jest nie dostępna i nie ma czasu na zwołanie w terminie posiedzenia zarządu który to mógłby przyjąć odpowiednie uchwały. Między innymi samowolne działanie Pani Teresy doprowadziło do tego, że Stowarzyszenie w opinii publicznej postrzegane jest jako przybudówka PIS-U co mnie osobiści boli bo mimo wysiłków nie udało mi się obronić Stowarzyszenia przed polityczną zarazą.
|
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 10:55 |
|
|
Polak napisał/a:
Imprezy kulturalne mogłyby się odbywać w ratuszu, ale o ile mi wiadomo, nie udało się jak dotychczas uzyskać zgody na zagospodarowanie zaniedbanych i zapomnianych pomieszczeń w podziemiach ratusza, gdzie miała powstać kawiarnia, w której mogłyby odbywać się kameralne imprezy, galerie, wieczorki poetyckie, czy wystawy. No chyba ,że coś się zmieniło w tej materii. Czy takie działanie gminy propaguje rozwój kultury?
Mój pomysł, żeby w ratuszu stworzyć coś na miarę galerii jest nadal aktualny. Ale zdaję sobie sprawę, że jest to przedsięwzięcie na dziś bardzo trudne do realizacji. Z uwagi na to że obiekt ratusza jest wpisany do rejestru zabytków na wszelkie przebudowy związane adaptacją na potrzeby kawiarni , galerii itp wymaga specjalnych projektów Woj. Konserwatora Zabytków i wszelkie pracę muszą być wykonywane pod jego ścisłym nadzorem. To bardzo drogo kosztuje. Zresztą to samo dotyczy też pałacu. Koszt remontu tego obiektu trzykrotnie przekracza budżet gminy. Przepisy które regulują w Polsce postępowanie z zabytkami są już bardzo stare i nie pasują do nasze rzeczywistości. Juz dawno należało je zmienić bo dziś tak naprawdę przepisy te i postępowanie Państwowych Konserwatorów Zabytków, tak naprawdę doprowadzają tego typu obiekty do ruin. I to nie jest wina Wójta czy Rady Gminy. Ale Rząd czy SEJM mają "wiele ważniejsze tematy" żeby zajmować się się jakimś pałacem czy ratuszem w Białaczowie. Ja np. w tej chwili jestem na etapie rozmów z władzami sejmiku woj. w temacie powrotu do Białaczowa wszystkich rzeźb które kiedyś nadawały mitologiczny charakter ogrodu pałacowego. Rzeźby te w 1950 roku zostały wywiezione do W-wy i obecnie znajdują się w Parku Łazienkowskim. W Białaczowie pozostała tylko rzeźba Herkulesa i Afodyty bez głowy. Jako leśnik z zawodu marzy się tez odnowienie całego parku. Na razie marzy mi się ale jest to marzenie bardziej realne niż np 'walka z bezrobociem" która przejawia się w programach wyborczych nie mal wszystkich kandydatów w tych wyborach od początku okresu transformacji ustrojowych.
|
|
Autor |
DD
Użytkownik
Data rejestracji: 28.08.09 |
Dodane dnia 18-11-2010 11:14 |
|
|
Viki Biera napisał/a:
Kolego Polaku masz wyniosłego nicka ale albo nie znasz tematu albo nie przyjmujesz stanu faktycznego do wiadomości bo tak Ci kazano. Jeśli chodzi o imprezy kulturalne to jak dotychczas właśnie Pani Teresa nie kiwnęła nawet palcem w bucie więc nie może mówić czy ją ktoś wspierał w tym czy nie. Tak się składa, że to ja wespół z kierowniczką Gminnej Biblioteki Publicznej organizowaliśmy całe życie kulturalne Stowarzyszenia i nadal to robimy. Wszelkie trudności jakie nas spotykały pochodziły nie od Wójta ale od samej Pani Teresy która praktycznie jest nie dostępna i nie ma czasu na zwołanie w terminie posiedzenia zarządu który to mógłby przyjąć odpowiednie uchwały. Między innymi samowolne działanie Pani Teresy doprowadziło do tego, że Stowarzyszenie w opinii publicznej postrzegane jest jako przybudówka PIS-U co mnie osobiści boli bo mimo wysiłków nie udało mi się obronić Stowarzyszenia przed polityczną zarazą.
Szanowny Panie okopał się Pan na z góry upatrzonych pozycjach i nie docierają do Pana żadne argument, dalsza merytoryczna rozmowa nie ma sensu .Jest Pan w błędzie ale żeby to zrozumieć potrzebuje P. czasu i kopa w d.. od swoich obecnych "przyjaciół" .Skoro jest tak dobrze to niech P .jeszcze pogłębi kontakty i współpracę z gminą-może więcej P. obiecają?
PS .trzymam kciuki i życzę dalszego rozwoju osobistego na kanwie kultury- JEST PAN NIEZASTĄPIONY !!!! |
|
Autor |
klemens
Użytkownik
Data rejestracji: 24.11.08 |
Dodane dnia 18-11-2010 11:23 |
|
|
Viki Biera napisał/a
(...)że Stowarzyszenie w opinii publicznej postrzegane jest jako przybudówka PIS-U co mnie osobiści boli bo mimo wysiłków nie udało mi się obronić Stowarzyszenia przed polityczną zarazą.
Na stronie Stowarzyszenia jest również ulotka Pani Marioli Zalegi. Nie wiem czy Opoczyńska Wspólnota Samorządowa to też PiS? Bo jeśli nie, to posądzenie o bycie przybudówką PiS-u jest nieuzasadnione.
Jem jabłka! |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 11:29 |
|
|
Polak napisał/a:
Także uważam, że należy zmienić oblicze Białaczowa, i myślę, że zrobienie porządku przez kilkuletnią kadencję jest możliwe, bez względu na wielkość budżetu.
Problem związany z pałacem nie jest nowy. Przez wiele lat nie udało się jednak go rozwiązać kolejnym samorządowcom. Wydaje mi się, że wystarczy jedynie trochę dobrej woli. Pomocy w realizacji takich inwestycjach można szukać nie tylko w Państwie, czy w Unii Europejskiej, ale przede wszystkim w instytucjach prywatnych, które mogą kupić pałac, czy pomóc w jego renowacji.
Jeśli chodzi o powrót rzeźb do Białaczowa, to cieszą mnie takie inicjatywy. Warto starać się przywrócić pierwotny, historyczny wygląd miejscowości.
Słuszne stwierdzenie, z małym wyjątkiem. Gmina nie jest właścicielem pałacu a Starostwo Powiatowe tylko reprezentuje właściciela czyli na dzień dzisiejszy państwo. I z tego co wiem na 99% pałac wraz z ogrodem już został sprzedany jednej z wiodących firm na rynku budowlanym która tylko czeka na zakończenie dzialałnośći PDP-su.
|
|
Autor |
klemens
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 11:30 |
|
|
Opoczyńska Wspólnota Samorządowa nie jest emanacją PiS, więc gdzie tu jakieś poparcie dla PiS-u? Zresztą jest ogłoszenie o tym, że reklamować może się każdy.
Upolitycznienie Stowarzyszenia można więc, między bajki włożyć.
Jem jabłka!
Edytowane przez klemens dnia 18-11-2010 11:32 |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 11:36 |
|
|
DD napisał/a:
[quote] Viki Biera napisał/a:
Szanowny Panie okopał się Pan na z góry upatrzonych pozycjach i nie docierają do Pana żadne argument, dalsza merytoryczna rozmowa nie ma sensu .Jest Pan w błędzie ale żeby to zrozumieć potrzebuje P. czasu i kopa w d.. od swoich obecnych "przyjaciół" .Skoro jest tak dobrze to niech P .jeszcze pogłębi kontakty i współpracę z gminą-może więcej P. obiecają?
PS .trzymam kciuki i życzę dalszego rozwoju osobistego na kanwie kultury- JEST PAN NIEZASTĄPIONY !!!!
To mi przypomina głos koguta w sobotę wieczorem. A przyjaźń? "Zawsze liczę na trzech wiernych przyjaciół: starego partnera, starego psa i na pieniądze do wydania."
|
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 11:40 |
|
|
klemens napisał/a:
Zresztą jest ogłoszenie o tym, że reklamować może się każdy.
Kobieta też może pójść z każdym. Tylko ...
|
|
Autor |
klemens
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 11:48 |
|
|
No, Pan też "lubi wszystkich" ( sam Pan tak napisał )... Mam podobne skojarzenia.
Jem jabłka! |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 11:53 |
|
|
klemens napisał/a:
No, Pan też "lubi wszystkich" ( sam Pan tak napisał )... Mam podobne skojarzenia.
Lubić i szanować wszystkich to obowiązek wynikający z dekalogu a pójść z każdym to ...
|
|
Autor |
klemens
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 11:58 |
|
|
To przykre, że jako katolik, o czym Pan pisze otwarcie, stać Pana na rzucanie tak obrzydliwych podejrzeń. Wstyd!
Jem jabłka! |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 12:03 |
|
|
klemens napisał/a:
To przykre, że jako katolik, o czym Pan pisze otwarcie, stać Pana na rzucanie tak obrzydliwych podejrzeń. Wstyd!
Szanowny Panie. Proszę odróżnić podejrzenie od opinii. Jeżeli pan potrafi. A tak nawiasem to raczej do Pana (do Ciebie M.) powinienem skierować pytanie, o zasadności podejrzeń w sprawie usuwania postów z tego forum.
ps. ja już wiem kto to zrobił i dla czego.
|
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Data rejestracji: 28.02.10 |
Dodane dnia 18-11-2010 12:30 |
|
|
Nooo Panie Viki Biera (za każdym razem gdy piszę ten pseudonim ogarnia mnie śmiech z uwagi jaką konspirację Pan stosuje) z tego co widzę to w Stowarzyszeniu tylko Pan pracował i nikt więcej, praktycznie żadne wydarzenie bez Pana nie miałoby miejsca - straszne
Tyle że jak dla mnie to wychodzi raczej, że ze swoimi kompleksami powinien Pan coś zrobić we własnym zakresie, bez rozgłosu, a nie pokazywać na forum jak zakompleksionym jest Pan człowiekiem.
PS nie jestem zwolennikiem PiSu ale bronienie obecnych władz gminy to postawa godna pożałowania - żal mi Pana bo chyba gdzieś po drodze pogubił się Pan i teraz gryzie wszystkich dookoła.
Tym niemniej trzymam kciuki za szybki powrót do formy.
Pozdrawiam |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 12:41 |
|
|
Obywatel_z_Bialaczowa napisał/a:
Nooo Panie Viki Biera (za każdym razem gdy piszę ten pseudonim ogarnia mnie śmiech z uwagi jaką konspirację Pan stosuje) z tego co widzę to w Stowarzyszeniu tylko Pan pracował i nikt więcej, praktycznie żadne wydarzenie bez Pana nie miałoby miejsca - straszne
Tyle że jak dla mnie to wychodzi raczej, że ze swoimi kompleksami powinien Pan coś zrobić we własnym zakresie, bez rozgłosu, a nie pokazywać na forum jak zakompleksionym jest Pan człowiekiem.
PS nie jestem zwolennikiem PiSu ale bronienie obecnych władz gminy to postawa godna pożałowania - żal mi Pana bo chyba gdzieś po drodze pogubił się Pan i teraz gryzie wszystkich dookoła.
Tym niemniej trzymam kciuki za szybki powrót do formy.
Pozdrawiam
Już dawno przestało mnie obchodzić co szanowny "OB" raczyć myśleć o mojej osobie. Ja nigdzie nie kandyduje bo brzydzę się polityką a tym bardziej w takim wydaniu jaką się uprawia w Stowarzyszeniu i na tym forum. A to co zrobiłem dotychczas wespół(zaznaczam wespół) z biblioteką i to co jeszcze zrobimy razem każdy ma prawo ocenić jak chce. Ja mam tę satysfakcję, że to co sobie zamierzyłem to zrobiłem i nikt nawet jakiś "OB" mi tego nie odbierze. Moje działanie jest łatwo oceniać bo jest namacalne w porównaniu do pustego anonimowego (nie dla mnie) i pozbawionego sensu nauczania innych
|
|
Autor |
klemens
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 13:44 |
|
|
Pan tylko ich lubi (wszystkich)...
Jem jabłka! |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 13:53 |
|
|
klemens napisał/a:
Pan tylko ich lubi (wszystkich)...
|
|
Autor |
edek
Użytkownik
Data rejestracji: 03.04.10 |
Dodane dnia 18-11-2010 15:08 |
|
|
Viki Biera napisał/a
Moje działanie jest łatwo oceniać bo jest namacalne w porównaniu do pustego anonimowego (nie dla mnie) i pozbawionego sensu nauczania innych
Już wszystko jasne szanowny VK zna wszystkich.uczestników forum.Brawo panie VK (a może agencie J23 )
|
|
Autor |
Teresa
Moderator
Miejscowość: Radom
Dodane dnia 18-11-2010 16:16 |
|
|
Odpowiadam na atak Kol. VikiBiara, który twierdzi:
Cyt "Wszelkie trudności jakie nas spotykały pochodziły nie od Wójta ale od samej Pani Teresy która praktycznie jest nie dostępna i nie ma czasu na zwołanie w terminie......itd
Szanowny Kolego nigdy nie ukrywałam i nikt z nas ,że robisz dobrą robotę dla SPiRGB. Ale zapewne pamiętasz, że to Ty sam powiedziałeś,że zajmiesz się kulturą i turystyką , że to Twoja działka i na rzecz tego, zrezygnowałeś z członkostwa w zarządzie ,bo na to nie będziesz miał czasu. Wszyscy przyznali ci rację . Podjąłeś się tego co robisz najlepiej.Jak sam wiesz, każdy w Stowarzyszeniu ma jakieś zadanie i na miarę swoich możliwości wywiązuje się.Zawsze staramy się pomagać sobie na wzajem i ja również nie odmawiałam Ci pomocy jeśli było to dlA MNIE MOŻLIWE. Jeśli ja wskazywałam Ci problemy odpowiadałeś "Co Cię to obchodzi dam sobie radę zaufaj mi". I UFAŁAM CI !!!!. Teraz wypisujesz farmazony że to nie Pan Wójt , a ja stwarzałam problemy. Przypomnij sobie pismo Pana Wójta z dnia 23.06.2009 Znak 0717/ 33 /2009 jakie otrzymałam,( dopiero zaczynaliśmy działalność) którego treść znałeś i chciałeś upublicznić w prasie i na naszej stronie. Dla dobra współpracy z UG i osoby Pana Wójta cały Zarząd Stowarzyszenia nie wyraził zgody.( ostatni raz w sobotę to powiedziałeś przy 4-ech świadkach " Mówiłem by puścić do TOP-u". Kolejne twoje słowa : "Bez Wójta damy sobie radę, nie idź do Niego po nic. On przyjdzie do nas przed wyborami "I tak też zrobiłam.
Pan Wójt wyraził zgodę na imprezę w Świetlicy, sponsorował stół z poczęstunkiem , słodycze dla dzieci, Pani Krysia - Przewodnicząca Rady również się dołożyła, a Ty tego nie doceniłeś. Prosiłam byś podziękował na forum wszystkim sponsorom nie dlatego ,że dali pieniądze, tylko dlatego ,że widzieli potrzebę tej imprezy w naszym środowisku i docenili to, co robisz, a nie musieli.Nie ma dla mnie znaczenia , czy zrobili to dla wyniku wyborów ,czy z potrzeby środowiska . Ważne jest ,że udało się zrobić coś fajnego dla społeczeństwa, że był wspólny cel. I to doceniam. Podteksty i domysły to sprawa indywidualna każdego odbiorcy.
MOŻE JUŻ ZA PÓŹNO , ALE NADARZYŁA SIĘ OKAZJA .
W IMIENIU CAŁEGO ZARZĄDU SKŁADAM SERDECZNE PODZIĘKOWANIA WSZYSTKIM , KTÓRZY PRZYCZYNILI SIĘ DO ZORGANIZOWANIA TEJ WSPANIAŁEJ IMPREZY : WIKTOROWI, IZIE, PANU WÓJTOWI, PRZEWODNICZĄCEJ RADY, PREZESOWI "TWOJE ŁAWKI", INNYM SPONSOROM, MŁODZIEŻY I UCZESTNIKOM "I BIAŁACZOWSKICH SPOTKAŃ ZE SZTUKĄ AMATORSKĄ."
P.s.WikiBiera , czy na prawdę nie żali Ci tego co już zbudowaliśmy?
Czy muszę przyznać rację ludziom, którzy mnie ostrzegali przed Tobą, a ja Cie tak broniłam? Czy nie żal Ci tych ludzi , którzy chcą jeszcze coś zrobić dla Białaczowa i wierzą ,że się uda bez względu jak potoczą się wybory. Bo to wybory stały się punktem zwrotnym w Twoim zachowaniu.
Zawsze mieliśmy wspólny cel "DOBRO GMINY".
Edytowane przez Teresa dnia 18-11-2010 16:20 |
|
Autor |
DD
Użytkownik
Data rejestracji: 28.08.09 |
Dodane dnia 18-11-2010 18:17 |
|
|
Pani Tereso skoro powiedziała pani A...trzeba powiedzieć i B, postawić przysłowiową kropkę nad i. Proszę (myślę, że nie tylko w imieniu własnym ) o upublicznienie tego pisma od p.wójta
ps. dobrze jest wiedzieć jak władza traktuje swoich wyborców nie tylko przed .....ale również po wyborach !!! |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Data rejestracji: 28.02.10 |
Dodane dnia 18-11-2010 18:37 |
|
|
Żeby nie było że nigdy i z nikim się nie zgadzam przychylam się do prośby DD - proszę jak najszybciej upublicznić pismo, o którym mowa.
Szczerze mówiąc z jednej strony rozumiem, że zależy Państwu na dobrej współpracy z gminą, ale z drugiej chyba opinia publiczna (nawet lokalna) powinna wiedzieć co się dzieje w Gminie.
A może są jeszcze jakieś inne pisma, które warto byłoby upublicznić?
Pozdrawiam
|
|