Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów.
News Search:
Strona Główna · Historia - czy Hitler był w Białaczowie? · Znani z Białaczowa · Artykuły · Download · Linki · Galeria · OGŁOSZENIAListopad 25 2024 13:32:43
Obecny adres IP
3.144.92.165
Nawigacja
Statut
Ogłoszenia drobne
Strona Główna
Pogoda - Białaczów
Historia - czy Hitler był w Białaczowie?
Oświadczenie
LKS Białaczów
Kontakt
Szukaj
OGŁOSZENIA
Archiwum newsów
NASZE INICJATYWY
NOSTALGIA BAND
Ostatnie Artykuły
"Przeniknąć siebie...
Melancholia końca r...
Diagnoza stanu rzeczy.
Stracone pokolenie?
Nasze dzieci - nasz...
Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 327
Nieaktywowany Użytkownik: 0
Najnowszy Użytkownik: Uloni1
Orkiestra dęta
Najnowszy Album

Parczów
Losowa fotografia
Zaprzyjaźnione strony
Szkoła Podstawowa w Białaczowie
Szkoła Podstawowa - Miedzna Drewniana
BIP
Zespół muzyczny ,,Nostalgia Band-Białaczów
Zobacz Temat
Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów. | Białaczów. | Białaczów.
Autor GAZETKA - uwagi/sugestie
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Data rejestracji: 28.02.10
Dodane dnia 28-02-2010 19:27
Witam, z uwagi, że nigdzie nie widziałem takiego wątku na forum pomyślałem, że to mógłby być ciekawy pomysł aby w tym miejscu zgłaszać swoje uwagi i pomysły co do zawartości nowego miesięcznika.

Sam z wielką chęcią przeczytałem jego pierwszy numer i pomyślałem, że faktycznie początki bywają trudne... tym niemniej przydałoby się odrobinę większa staranność i dbałość o szczegóły - poniżej parę potknięć, które znalazłem po przeczytaniu kilku stron:
1. strona pierwsza - nie piszemy "trafionym w dziesiątkę" tylko "strzałem w..."
2. strona druga - "a dokładnie brzmi tak jak strona internetowa..." czy ten miesięcznik nazywa się "www.stowbial.pl" czy STOWBIAL, to chyba nie to samo?
3. Artykuł "Widziane i słyszane z ukosa" - naprawdę nie macie żadnych lepszych pomysłów niż pisanie o słowie "kurwa" i to zaraz pod artykułem o tym jak dzieci uczą się tańczyć?
4. Czym zasłużyła sobie Pani Baranowska Katarzyna na umieszczenie jej na stronach miesięcznika - co zrobiła dla naszej Gminy że została tu umieszczona /nie ujmując chyba są osoby, które bardziej odcisnęły się w historii naszego regionu/
5. strona 7 - Turystyka nie należy do gałęzi przemysłu... wręcz przeciwnie, może za to być wiodącą gałęzią gospodarki...smiley

A teraz kilka pomysłów:
1. Może warto zamieszczać tam darmowe ogłoszenia mieszkańców Gminy
2. Myślę że publikacja listów i poruszanie opisanych w nich problemów mieszkańców byłoby jak najbardziej wskazane
3. Może warto pisać o postaciach wywodzących się z naszej okolicy, którzy zostawili swoje ślady na kartach polskiej historii
4. Dystrybucja miesięcznika powinna być we wszystkich miejscowościach Gminy a nie tylko w Białaczowie.
5. Zmieńcie program, w którym składacie numer - World to nie jest narzędzie do tworzenia nawet prostej wersji gazetki.

Pomysłów jest więcej ale nie od razu Kraków zbudowano więc sukcesywnie będę je podsyłał /ewentualnie zapraszam do kontaktu mailowego - chętnie pomogę/.

Zachęcam także innych do konstruktywnego wskazywania nowych kierunków rozwoju miesięcznika abyśmy mieli coś, przy czym z chęcią co miesiąc spędzimy swój czas.

Pozdrawiam i trzymam kciuki smiley
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: GAZETKA - uwagi/sugestie
Teresa
Moderator

Miejscowość: Radom
Data rejestracji: 15.11.08
Dodane dnia 28-02-2010 20:36
Baaardzo mnie cieszy Kolego (myślę ,że mogę tak napisać) zainteresowanie naszym miesięcznikiem. To prawda to nasze pierwsze kroki i potknięcia.Dziękujemy za uwagi. Z częścią się zgadzam i uwzględnimy je. Odniosę się do pomysłów:
Adn 1 Na darmowe ogłoszenia nie stać nas - dokładamy wiele do gazetki i mile widziany każdy grosik, tym bardziej za ogłoszenia i reklamy.
Adn2. O publikacji listów od mieszkańców była mowa i nadal zachęcam do pisania na podaną stronę.
Adn.3 Temat "Wielkie postacie Białaczowa" będzie ujęty począwszy od Prandoty Są już materiały- nie wszystko w pierwszym numerze.
Adn.4 Kolportaż na wszystkie sołectwa jest już nawet rozplanowany : kto , gdzie i ile. Szukamy tańszego druku na większą liczbę egzemplarzy- "własna drukarnia" okazała się zbyt kosztowna na większą liczbę egzemplarzy.
Adn 5 .Pomyślimy o innym programie - cierpliwości!!!.
Pisz więcej do nas i na forum - o to nam chodzi, a pomyły też przyjmujemy, choć sami mamy jeszcze sporo.
Jak zwykle - ogranicza kasa. Cieszę się ,że napisałeś. Pozdrawiam.
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 28-02-2010 21:08
Witamsmiley
AD1. z tego co zauważyłem pierwszym podstawowym elementem tego biznesu i źródłem utrzymania pisma być jego sprzedaż oraz powiększająca się liczba jego czytelników, a jeśli tak to sądzę że od osób prywatnych nie powinniście pobierać opłat za ogłoszenia - to powinno pomóc w sprzedaży a koszt druku jednej strony nie powinien być zbyt wysoki a zyskacie dodatkowych czytelników.

Pomyślcie też o podstronie/konciku na stronie Stowarzyszenia poświęconej temu tematowi.

Koszt druku można obniżyć na kilka sposobów:
1. Druk na dużych wydajnych urządzeniach /proponuję znaleźć firmę, która świadczy usługi Xero i tam drukować - mają dobre i wydajne urządzenia/, na których koszt druku może być niższy nawet o 80-85% od druku na biurkowych drukarkach /może znajdziecie kogoś kto to zrobi w zamian za reklamę?/
2. Druk w czerni
3. Mniejsza czcionka i lepszy program do składu, który pozwoli lepiej wykorzystać/rozplanować strony
4. Papier - cieńszy=tańszy

Pozdrawiam smiley
Teresa
Moderator

Miejscowość: Radom
Dodane dnia 28-02-2010 21:16
Właśnie to robimy i od piątku szukamy tańszego wydawcy. W tym wydaniu cena jednego egzemplarza wyszła nam aż 5 zł, dlatego taki mały nakład.Twoje sugestie weźmiemy pod uwagę. Dzięki i czekamy na dalsze. Pozdrawiam:smileysmileysmiley
karolswiatek
Użytkownik

Data rejestracji: 06.12.08
Dodane dnia 28-02-2010 21:32
A ja znowu dostałem od Stowarzyszenia w policzek. Nie mam pojęcia czym się kierowaliście jeżeli chodzi o kanały dystrybucji miesięcznika ale jak wiadomo im bardziej dostępny towar ,tym więcej ludzi go kupi bądź też dostrzeże . Decydując się na dystrybucję gazetki tylko w jednym punkcie w Białaczowie sami strzelacie sobie przysłowiowego gola . Moim zdaniem jak na razie,, 0-1 do przerwy''i to na Waszą niekorzyśćsmiley
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 28-02-2010 21:44
Uuuu strasznie drogo - podejrzewam że do tego wyliczenia w znaczny sposób przyczynił się koszt druku...

A kanał dystrybucji faktycznie musicie poszerzyć - jak więcej sprzedacie to koszt jednej sztuki będzie znacznie niższy. Myślę że nawet gdyby pismo znalazło się w każdym punkcie sprzedaży w Gminie to nie byłoby w tym nic złego - w końcu sprzedawcy raczej nie robią tego dla zysku ale z chęci dodania cegiełki do tego co właśnie robicie.
Piotr Kolczynski
Super Administrator

Data rejestracji: 14.11.08
Dodane dnia 28-02-2010 21:56
Myślę, że sugestie o gazetce można zamieszczać na forum. Nie wydaje mi się żeby był sens robienia dodatkowej podstrony. Jest też mail : [email protected]

"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..."
http://jednodniowka.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 28-02-2010 21:59
Sądzisz że forum wystarczy? W ten sposób pozbawiacie się dodatkowej promocji pisma i skupiania czytelników... Poza tym takie miejsce można by dowolnie zagospodarować /drobne ogłoszenia, artykułu na opublikowanie których nie znalazło się miejsca w piśmie, większą ilość listów od czytelników {liczę że będą} i inne zagadnienia, które nie mogą czekać do chwili ukazania się kolejnego numeru/.

Oczywiście to tylko sugestia i zrobicie co sami uznacie za słuszne smiley
Piotr Kolczynski
Super Administrator

Dodane dnia 28-02-2010 22:07
Rozumiem, że chodzi ci Obywatelu o wersję internetową?

Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 28-02-2010 22:22
Raczej o przedłużenie i zamieszczenie tego co się nie zmieściło w wydaniu papierowym... m.in. bo pomysłów można mieć sporo na zagospodarowanie takiego ogródka smiley
Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 28-02-2010 23:48
Obywatel_z_Bialaczowa napisał/a:
Witam, z uwagi, że nigdzie nie widziałem takiego wątku na forum pomyślałem, że to mógłby być ciekawy pomysł aby w tym miejscu zgłaszać swoje uwagi i pomysły co do zawartości nowego miesięcznika.

Sam z wielką chęcią przeczytałem jego pierwszy numer i pomyślałem, że faktycznie początki bywają trudne... tym niemniej przydałoby się odrobinę większa staranność i dbałość o szczegóły - poniżej parę potknięć, które znalazłem po przeczytaniu kilku stron:
1. strona pierwsza - nie piszemy "trafionym w dziesiątkę" tylko "strzałem w..."
2. strona druga - "a dokładnie brzmi tak jak strona internetowa..." czy ten miesięcznik nazywa się "www.stowbial.pl" czy STOWBIAL, to chyba nie to samo?
3. Artykuł "Widziane i słyszane z ukosa" - naprawdę nie macie żadnych lepszych pomysłów niż pisanie o słowie "kurwa" i to zaraz pod artykułem o tym jak dzieci uczą się tańczyć?
4. Czym zasłużyła sobie Pani Baranowska Katarzyna na umieszczenie jej na stronach miesięcznika - co zrobiła dla naszej Gminy że została tu umieszczona /nie ujmując chyba są osoby, które bardziej odcisnęły się w historii naszego regionu/
5. strona 7 - Turystyka nie należy do gałęzi przemysłu... wręcz przeciwnie, może za to być wiodącą gałęzią gospodarki...smiley

Witam szanownym forumowiczów. Z nawału różnych obowiązków i zajęć bardzo rzadko zabieram tu głos. Ale poniekąd wywołany do tablicy chciałem się odnieść do niektórych sugestii "Obywatela z Białaczowa". I tak:

ad 1.) Trafić w dziesiątkę czy strzelić w dziesiątkę. Ja tu nie widzę różnicy. A czy się piszę czy nie? Jeżeli kolega przeczytał to znaczy, że było napisane. A jak było napisane to się pisze.

ad 2). Tytuł miesięcznika "STOWBIAL" powstał w wyniku decyzji zarządu stowarzyszenia i jest uzupełniem naszej strony www.stowbial,pl

ad 3). specjalnie się posłużyłem tym artykułem i specjalnie umieściłem go w tym miejscu bo inaczej nie spełnił by swojej roli. Bo ten tekst jak każdy felieton niesie za sobą pewien przekaz adresowany do konkretnej grupy odbiorcy. Przykro mi, że "Obywatel z Białaczowa" nie zrozumiał intencji.

ad 4). przykro mi, że "Obywatel z Białaczowa" nie lubi poezji.(takie odnoszę wrażenie) Kasia Baranowska to utalentowana młoda poetka z naszej gminy którą to SPiRGB bedzie promowało a tym samym i naszą gminę bo to mamy zapisane w statucie.

ad 5). Tu nie miejsce, żeby udowodnić, ze prawdziwa turystyka jest dziś też wielkim przemysłem. Zacytuje tylko defincje przemysłu "Definicja przemysłu mówi, iż jest to ta część działalności człowieka, która polega na eksploatacji zasobów środowiska przyrodniczego i ich przetworzenia dla zaspokojenia potrzeb człowieka na skalę przemysłową (masowa produkcja przy użyciu maszyn). Dzieli się na dwa główne działy: pierwszy to pozyskanie surowców i ich wstępne przetworzenie a drugi obejmujące zagadnienia przemysłu." Czyż turystyka nie jest eksplatacją zasobów środowiska przyrodniczego.? Uważam , że jest, dlatego uważam, ze jest przemysłem. Reasumując - Przemysłem turystycznym nazywamy kompleks powiązanych ze sobą przedsiębiorstw oraz innych organizacji zaangażowanych w produkcję dóbr i usług, która nie miałaby racji bytu, gdyby nie popyt zgłaszany przez uczestników ruchu turystycznego, lub też turyści nie mogliby bez niej zaspokoić swoich podstawowych potrzeb turystycznych. Przemysł turystyczny tworzy na ogół pięć podstawowych sektorów:
Sektor biur podróży, sektor transportu, sektor bazy noclegowej i gastronomii, sektor atrakcji turystycznych i infrastruktury konferencyjnej (i innej), sektor promocji i informacji turystycznej. Myślę, to powinno starczeć na potwierdzenie mojej tezy , że turystyka jest dziś już wielkim przemysłem.

Odnosząc się do końcowych sugestii "Obywatela z Białaczowa" spieszę mu wyjaśnić, ze pierwszy nr miesiecznika "Stowbial" jest nr próbnym wydanym w nakładzie 100 egz robiony sposobem domowym. Zdaję sobie sprawę, że MS WORD nie jest programem służącym do składu DTP ale na dzień dzisiejszy tylko ten program możemy użyć do składu tego wydawnictwa. A dlaczego? Odpowiem na pw. Chcę również wyrazić wdzieczność 'O.z B" za pomoc w realizacji naszych zamiarów i serdecznie zapraszam go do redagowania kolejnych wydań "STOWBIALU"który w swoim założeniu nie jest żadną formą biznesu a ludzie którzy go tworzą robią to społecznie bez żadnego honorarium.

Edytowane przez Viki Biera dnia 01-03-2010 00:38
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 01-03-2010 07:13
Witam,
Panie Wiktorze nie chodzi mi o udowadnianie sobie czegokolwiek ani o umniejszanie redaktorom, którzy swoje prace wykonują społecznie - moim zamiarem było zwrócenie uwagi na szczegóły bo jak mówią "diabeł zawsze siedzi w szczegółach".

Ad1. Trafić w dziesiątkę można ale "okazać się trafionym w dziesiątkę" brzmi już ciut gorzej

Ad2. Zostało użyte słowo "dokładnie" - stowbial jest różne od www.stowbial.pl

Ad3. Umieszczenie artykułu dotyczącego słowa "kurwa" pod artykułem o dzieciach zawsze będzie budziło kontrowersje - a to chyba nie jest tego typu gazeta /tak się robi w brukowcach typu Fakt czy SE/

Ad4. Nie chodzi o to czy lubię czy też nie poezję, pierwszy raz słyszałem o tej osobie i zastanawiałem się jakim klucz doboru posłużył do jej wytypowania

Ad5. Udowodnię twierdzenie przez zaprzeczenie:
Wikipedia
Turystyka r11; zjawisko przestrzennej ruchliwości ludzi, które związane jest z dobrowolną zmianą miejsca pobytu, środowiska i rytmu życia. Obejmuje całokształt stosunków i zjawisk związanych z ruchem turystycznym.
Słowo turystyka pochodzi od francuskiego pojęcia tour, które oznacza wycieczkę, podróż kończącą się powrotem do miejsca skąd nastąpił wyjazd. W XVII wieku mianem tourist określano uczestników podróży po kontynencie europejskim (tzw. grand tour) podejmowanych przez arystokratyczną młodzież angielską, która po ukończeniu szkoły średniej wyjeżdżała m.in. do Francji i Włoch w celu kontynuacji nauki.

W zestawieniu z definicją przemysłu chyba widać jasno różnicę, dodatkowo w turystyce nie chodzi o eksplorację złóż czy środowiska ale o jej eksplorowanie, czyli poznawanie bez szkody dla środowiska lub z możliwie małym uszczerbkiem - inaczej b. szybko wszystkie znane miejsca na turystycznej mapie straciłyby rację bytu bo jej środowisko byłyby wyeksploatowane i nie byłoby co podziwiać...

Techniczne ograniczenia są sprawą normalną i kłopotliwą w początkowym etapie, co nie znaczy że należy je akceptować - program do DTP niesie ze sobą wiele dobrego /choć jest troszkę bardziej skomplikowany/.

PS Jeśli mi tylko czas pozwoli chętnie zaangażuję się w prace nad pismem - na razie tylko w formie on-line.

Pozdrawiam
Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 01-03-2010 09:11
Obywatel_z_Bialaczowa napisał/a:
Witam,
Panie Wiktorze nie chodzi mi o udowadnianie sobie czegokolwiek ani o umniejszanie redaktorom, którzy swoje prace wykonują społecznie - moim zamiarem było zwrócenie uwagi na szczegóły bo jak mówią "diabeł zawsze siedzi w szczegółach".

Ad1. Trafić w dziesiątkę można ale "okazać się trafionym w dziesiątkę" brzmi już ciut gorzej

Ad2. Zostało użyte słowo "dokładnie" - stowbial jest różne od www.stowbial.pl

Ad3. Umieszczenie artykułu dotyczącego słowa "kurwa" pod artykułem o dzieciach zawsze będzie budziło kontrowersje - a to chyba nie jest tego typu gazeta /tak się robi w brukowcach typu Fakt czy SE/

Ad4. Nie chodzi o to czy lubię czy też nie poezję, pierwszy raz słyszałem o tej osobie i zastanawiałem się jakim klucz doboru posłużył do jej wytypowania

Ad5. Udowodnię twierdzenie przez zaprzeczenie:
Wikipedia
Turystyka r11; zjawisko przestrzennej ruchliwości ludzi, które związane jest z dobrowolną zmianą miejsca pobytu, środowiska i rytmu życia. Obejmuje całokształt stosunków i zjawisk związanych z ruchem turystycznym.
Pozdrawiam

Szanowny Obywatelu z Białaczowa"!!!

Ma Obywatel prawo do swojego zdania na każdy temat który go ineteresuję. I ja w pełni to szanuje. Tym postem, już moim ostatnim w tym wątku chciałem tylko zwrócić pańską uwagę na kilka szczegółów w których jak pan słusznie zauważył "siedzą diabły".

- słusznie "Obywatel zauważył" że słowo STOWBIAL wyraźnie się różni od www.stowbial.pl I tak ma być bo strona internetowa jest stroną internetową a czasopismo czasopismem. Jeśli chodzi o artykuł o słowie "kurwa" powtórzę, że przykro mi, ze wzbudził w panu mieszane uczucia, ale sądząc z pana postów jest niezwykle interesujący. Nieprawdaż? Piszę pan, że nigdy nie słyszał o Katarzynie Baranowskiej. I słusznie, że pan to zauważył. Ale to właśnie dzięki tej gazetce usłyszał Pan po raz pierwszy o młodej utalentowanej osobie mieszkającej na terenie naszej gminy. I zapewniam, że jeszcze nie raz Pan o niej usłyszy i to nie tylko za pośrednictwem naszego wydawnictwa, a ja i nasze Stowarzyszenie będziemy mieli tę satysfakcję, że to dzięki nam Pan po raz pierwszy o niej usłyszał.
Co do turystki czy jest przemysłem czy nie każdy może mieć swoje zdanie. Dla mnie który turystyką para się zawodowo, definicję które pan przytacza są definicjami archaicznymi aczkolwiek słusznymi ale świadczącymi tylko o tym, że my Polacy traktujemy turystykę tylko w sposób rekreacyjny jako rozrywkę "dodatek do życia" , a nie widzimy w niej tego co już dawno widzą np we Włoszech , Francji czy USA. Tam turystyka to już potężny przemysł który docelowo ma wytworzyć produkt turystyczny, wypromować go i sprzedać. Jeżeli ten temat głębiej "Obywatela interesuję, chętnie z nim podejmę dyskusję ale na PW. bo nie sądze, żeby pozostali forumowicze byli tym zainteresowani.

Edytowane przez Viki Biera dnia 01-03-2010 09:18
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 01-03-2010 09:36
Podzielam zdanie, że kontynuowanie tego tematu niewiele wniesie wiec możemy go spokojnie zostawić na inne okazje /proszę tylko zwrócić uwagę, że kraje typowo turystyczne mają słabiej rozwinięty przemysł a są nastawione są na usługi turystyczne: Szwajcaria, część wspomnianych Włoch, czy chociażby Egipt, część Turcji, Tunezja itd./.

Panie Wiktorze może przy okazji podejmie się Pan redakcji jakiś tematycznych artykułów dotyczących porad/przewodników turystycznych po naszym regionie np. jak spędzić niedzielę z rodziną lub gdzie się wybrać na majowy weekend itp.?
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 15-03-2010 09:40
Witam,
z ciekawości podpytam... kiedy planujecie wydanie kolejnego numeru?
Piotr Kolczynski
Super Administrator

Dodane dnia 15-03-2010 10:18
Wydawnictwo zaplanowane jest jako miesięcznik. Więc z końcem marca lub na początku kwietnia ukaże się następny nr.

Skocz do Forum:
Opoczno.info
Hitler w Białaczowie?
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Gniazdo Rodzinne
Zamek i pałac
Zamek
Pałac Platerów
Powstanie Styczniowe
Oficjalna strona miasta Opoczno
PLATEROWIE
MUZEUM w OPOCZNIE
Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów