Autor |
cd. OSĄDŹCIE SAMI....... |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Data rejestracji: 28.02.10 |
Dodane dnia 28-01-2012 19:52 |
|
|
Przykro mi Panie Piotrze ale nie zgadzam się z blokowaniem dyskusji, tym bardziej że dotyczy ważnych tematów i po prostu ich blokowanie to próba zamknięcia buzi opinii publicznej - nie te czasy!
Proszę uszanować wolę mieszkańców naszej Gminy, a uczestników dyskusji o zachowanie odpowiedniego poziomu wypowiedzi. |
|
Autor |
RE: cd. OSĄDŹCIE SAMI....... |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 28-01-2012 19:53 |
|
|
Do Slonko /cytując treść wcześniejszej wypowiedzi poniżej/: święte słowa i przyznam się że zaczynam się zastanawiać co tu się dzieje...
----------------
Rewolucja. Zmiana w normach etycznych i moralnych. Jak wielka wyrwa jest w umysłach naszych.
Pewne wypowiedzi na tym forum są atakiem na przyjęty system wartości. Atakiem na prawo i praworządność na straży których powinno stać państwo. Ktoś próbuje pod pręgierzem opinii społecznej postawić:
- nie złodzieja ale okradniętego
- nie złoczyńcę ale pokrzywdzonego
- nie przestępcę ale prawego obywatela bo zauważył zło i ośmiela się zwrócić uwagę na niestosowność postępowania.
To nie łamiący przyjęte od stuleci do stosowania normy zachowania mają się wstydzić ale ci, którzy to zauważyli i wytykają.
Po raz kolejny zadaję sobie pytanie jaki interes w tym widzą obrońcy tych, którzy ewidentnie dopuszczają się bezprawia. Bezprawia, które jest aż nadto widoczne by mogło zostać niezauważone. Jako wyborcy mamy prawo i obowiązek przyglądać się bacznie w jakim kierunku podąża rrozwój naszej gminyr1;. Mamy prawo do informacji na temat podejmowanych działań oraz osądu tych działań. Ludzie, którzy ubiegali się o to by być wysoko postawionymi osobistościami publicznymi muszą być świadomi tego, że będą osądzani za swe postępki.
|
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 28-01-2012 20:01 |
|
|
Do Nasty:
-----------Rozczaruję Cię, gdyż wbrew pozorom nie opowiadam się za żadną ze stron,także tutaj.Jedynie gdy widzę że ktoś robi sobie festiwal nienawiści,zawiści i plucia jadem dla samego plucia,to ciężko mi się powstrzymać od komentarza.O ile posty poprawne merytorycznie zupełnie mi nie przeszkadzają, tak jak czytam coś o nieświętych mikołajach,zżeraniu kiełbasy,manipulowaniu i kto się jakim samochodem rozbija,to płakać mi się chce ze śmiechu ----------
Tak, a to co jest tu napisane jest merytoryczne? Wytykanie kłamstw, machloi i nadużyć to "plucie jadem"... chyba tylko dla tych, którzy czerpią z tego korzyści - na to zgody nie ma i taką próbą manipulacji nic tu nie osiągniesz.
---------Naprawdę niektórzy z was nie mają chyba wystarczająco własnych problemów oraz nadmiar czasu wolnego,żeby wtrącać się w cudze i na dodatek bawić się w politykowanie(o ile Lepperiadę można uznać za politykę z prawdziwego zdarzenia)----------
Człowieku pilnowanie praworządności, prawa i patrzenie na ręce włodarzom nazywasz "nadmiarem wolnego czasu"?!!! Coś mi się wydaje, że jednak nie jesteś tak bezstronny jak tu deklarujesz i ta kontrola tego co wyprawiają ludzie, którzy dorwali się do przysłowiowego koryta i tobie jest nie na rękę - zdecydowanie mam wrażenie że taki punkt wiedzenia może mieć tylko ktoś kto ma swój interes w tym aby wszyscy zajęli się tylko swoimi sprawami pozwalając na swobodne "działanie" osobom decyzyjnym mającym wpływ na to kto gdzie i za ile pracuje, kto wygra zamówienie/przetarg oraz kto zarządza tym czy innym obiektem i ma z tego kasę. |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 28-01-2012 20:10 |
|
|
Do karolswiatek:
-----Witam wszystkich tu zgromadzonych,zarówno tych aktywnych jak i tych ,,tylko" czytających i tak szczerze prosiłbym o odpowiedź -Czy mieszanie ludzi z błotem to jest taką wielka frajdą ? ,czy nie lepiej zacząc coś działac zamiast ANONIMOWO robic innym tak wiele przykrości?---------
Faktycznie może niektórzy przekroczyli tu w inwektywach dobry smak ale jeśli wytykanie przekrętów i nadużyć nazywamy "mieszaniem z błotem" to uwaga slonka o nowych zasadach moralnych ma uzasadnioną rację bytu.
Poza tym mam już dość wytykania innym tej anonimowości, Pan się jawnie podpisuje tylko dlatego że nikomu nic wprost nie wywali tylko oficjalnie łagodzi sprawę pokazując jak to można być na NIE a jednocześnie na TAK. Nie raz słyszałem że kiedyś Pan krytykował wójta a teraz okazuje się że na forum jednak można się za nim i jego świtą wstawić - pytanie jaki ma Pan w tym interes? Obawa o koncesje czy inne możliwe problemy/profity?
-------Pewnie zostanę od razu osądzony ,ale co tam według mnie ktoś tu przekroczył pewna barierę tzn. wmieszał w to wszystko niewinne dzieci a to według mnie jest grrrubym przegieciem------------
Sprawa nie miała nic wspólnego z dziećmi a z ogłoszonym zamówieniem publicznym, które należałoby sprawdzić czemu było zrealizowane tak po cichu, czemu z tak szczegółowymi parametrami (takie manewry robi się po to aby wygrał ten co ma wygrać), czemu nie było to szerzej opublikowane tylko gdzieś na tablicy w gminie (ciekawe jak firma z Radomia dowiedziała się o tym zamówieniu w takiej małej miejscowości w zupełnie innym województwie) itd. itd. Proszę więc nie zmieniać tematu i naprawdę nie mieszać w to dzieci ani się nimi nie wysługiwać dla zmiany tematu lub wywołania poczucia winy.
Zadziwiające jak zmienia się punkt widzenia od punktu siedzenia - prawda? |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Data rejestracji: 14.11.08 |
Dodane dnia 28-01-2012 21:01 |
|
|
Do Obywatel_z_Białaczowa.
Ja tylko robię to co muszę robić. Pewnych granic nie wolno przekraczać.
"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..."
Edytowane przez Piotr Kolczynski dnia 28-01-2012 21:02 |
|
Autor |
slonko
Użytkownik
Miejscowość: Białaczów
Data rejestracji: 08.01.12 |
Dodane dnia 28-01-2012 21:29 |
|
|
musisz bo tak Ci każe rozsądek, władza czy dobry obyczaj |
|
Autor |
slonko
Użytkownik
Dodane dnia 28-01-2012 21:33 |
|
|
właśnie przekroczyłeś pewne granice, stając po stronie ludzi, którym ręki nie podaje się. |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 28-01-2012 23:50 |
|
|
Powtórzę jeszcze raz.
Nie stoję po niczyjej stronie ponieważ jak mało kto, jestem osobą całkowicie niezależną, w środowisku Białaczowa nie funkcjonuję od 33 lat...
"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..." |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 29-01-2012 10:01 |
|
|
Piotr Kolczynski napisał/a:
Do Obywatel_z_Białaczowa.
Wie pan panie Piotrze, było już w historii wielu ludzi, którzy mówili że robili co musieli aby... Sądzę że przesadził pan z poziomem interwencji i cały czas to tu piętnuje. Czasami może trzeba wymusić przestrzeganie norm i regulaminów ale nie można zamykać ludziom buzi. Pierwszy raz jest okazja aby mówić publicznie o niewygodnych rzeczach bez obawy, że osoba ta poniesie "karę" za to że ośmieliła się zabrać głos. Powinniśmy się z tego cieszyć a nie to tłamsić bo jeden czy drugi użył jakiś obelżywych słów... Proszę to przemyśleć i zmodyfikować swoje działania adresując je ewentualnie do konkretnych autorów a nie do wszystkich dyskutantów.
Pozdrawiam |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 29-01-2012 12:07 |
|
|
Zawsze tu można pisać na każdy temat, ale w sposób kulturalny, nie uwłaczający nikomu. Napewno wtedy nie będzie z mojej strony żadnych interwencji. Pozdrawiam.
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 29-01-2012 12:39 |
|
|
A ja dalej mam wrażenie że nie rozumie Pan co piszę. Chodzi o to aby precyzyjnie kierować swoje działania a nie zamykać tematy bo ktoś coś napisał - proste prawda? Poza tym proszę pamiętać aby jednak zostawić dużo swobody bo to nie jest prywatny folwark tylko pierwsze niezależne (od pewnego czasu "stosunkowo niezależne" miejsce głośnej i publicznej wymiany zdań - proszę to uszanować i nie pisać że gdyby itd. Więcej wiary i swobody a ludzie sami się będą odnajdywać w nowej rzeczywistości, a (co ważniejsze) osoby zarządzające w gminie będą czuły na plecach oddech mieszkańców i skończą się kontrowersyjne działania.
PS
Mam nadzieję że dzięki nagłośnianiu wielu zachowań i 'zjawisk' zachodzących w naszej społeczności, to ostatnia już taka kadencja, kiedy to wójt będzie tak bezczelny i tak bezkarnie terroryzował opozycjonistów oraz przekupywał stronników posadami i innymi korzyściami, a jego "prawa ręka" będzie miała możliwość 'zarabiania' dodatkowej kasy na prawie każdym zleceniu przyznawanym z gminy (kupno samochodu, utrzymanie rodziny, wyposażenie domu w nowy sprzęt za grubą kasę z pensji pracownika UG - sorki ale nie da rady).
Tego sobie, Panu i wszystkim zainteresowanym dobru naszej gminy życzę |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 29-01-2012 12:56 |
|
|
A to w takim razie proszę zgłosić swoją kandydaturę na Administratora w Stowarzyszeniu. Bardzo chętnie przekażę swoje obowiązki komuś innemu, tym bardziej, że wykonuję je społecznie.
Wybory były parę miesięcy temu, i w wolnych demokratycznych wyborach zostały wybrane władze takie jakie są. To trzeba je uznać i się z tym pogodzić.
"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..."
Edytowane przez Piotr Kolczynski dnia 29-01-2012 12:57 |
|
Autor |
slonko
Użytkownik
Dodane dnia 29-01-2012 13:05 |
|
|
Dobre sobie - uznać je i się z tym pogodzić. Tego po panu nie spodziewałem się - niewolniku. |
|
Autor |
slonko
Użytkownik
Dodane dnia 29-01-2012 13:23 |
|
|
Dlaczego ja nie mogę się z tym pogodzić - bo widzę krętactwa, mataczenie , kombinowanie, spekulację i manipulację.
Przykład:
Zarządzenie Nr 86/2011Wójta Gminy Białaczów z dnia 14. 11. 2011 r. w sprawie przeprowadzenia przetargu i powołania komisji przetargowej i określenia jej zadań r11; na zadanie: remont boiska sportowego rMOJE BOISKO r11; ORLIK 2012r1; Na podstawie art. 19 ust. 2, art. 20 i art. 21 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.), zarządzam co następuje:
§ 1. Przeprowadzić w dniu 17 października 2011 roku o godz. 910 w siedzibie Zamawiającego przetarg nieograniczony na: REMONT BOISKA SPORTOWEGO rMOJE BOISKO r11; ORLIK 2012r1; po wcześniejszym ogłoszeniu informacji o przetargu na tablicy ogłoszeń Urzędu Gminy w Białaczowie oraz na stronie internetowej UG Białaczów www.bip.bialaczow.tensoft.pl oraz portalu UZP.
2. Powołać Komisję Przetargową w celu przeprowadzenia zamówienia publicznego, o którym mowa w § 1, w następującym składzie:- Barbara Goworek r11; Przewodnicząca Komisji- Marek Trębarczyk r11; Członek Komisji- Agnieszka Wilk r11; Członek Komisji
§ 2. Zadaniem Komisji przetargowej jest przygotowanie i przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego, w szczególności dokonanie oceny spełnienia przez Wykonawców warunków udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia, zbadanie i ocena ofert oraz propozycja wyboru oferty najkorzystniejszej.
§ 3. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.
Czy państwo zauważyli:
Zarządza dnia 14. 11. 2011 r przeprowadzić w dniu 17 października 2011 roku o godz. 910 przetarg po wcześniejszym ogłoszeniu informacji o przetargu na tablicy ogłoszeń Urzędu Gminy w Białaczowie oraz na stronie internetowej UG Białaczów www.bip.bialaczow.tensoft.pl oraz portalu UZP.2.
|
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 29-01-2012 20:01 |
|
|
Piotr Kolczynski napisał/a:
A to w takim razie proszę zgłosić swoją kandydaturę na Administratora w Stowarzyszeniu. Bardzo chętnie przekażę swoje obowiązki komuś innemu, tym bardziej, że wykonuję je społecznie.
Wybory były parę miesięcy temu, i w wolnych demokratycznych wyborach zostały wybrane władze takie jakie są. To trzeba je uznać i się z tym pogodzić.
Panie Piotrze nie bądźmy dziećmi, po prostu proszę o obiektywizm, rozsądek oraz wyważanie swoich interwencji ograniczając je do konkretnych przypadków nie stosując odpowiedzialności zbiorowej.
A tego co Pan napisał o wyborach nie skomentuje - chyba Pan tego nie przemyślał |
|
Autor |
edek
Użytkownik
Data rejestracji: 03.04.10 |
Dodane dnia 29-01-2012 20:05 |
|
|
Pozdrowienia dla "Obywatela ...."Panie Piotruniu - dałeś się pan wkręcić .Popełnił pan błąd , wielki błąd angażując się tak zawzięcie.W każdym, temacie gdzie padają , krytyczne słowa pod adresem pana wójta , urzędu gminy i układu jaki w nim panuje (włoski - rządzi rodzina - wszyscy wiedzą jaka ) ma pan odmienne zdanie od większości forumowiczów.Jako administrator nie powinien się pan tak bardzo angażować , w obronie kogokolwiek, a tym bardziej takiego chorego układu jaki panuje w naszej "małej gminie "Ponoć nie była pana w Białaczowie od 30 lat, mimo to jest pan doskonale zorientowany .PANIE PIOTRZE,proszę , stój pan z boczku i nie angażuj się w sprawy , które ciebie nie dotyczą. |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 30-01-2012 16:26 |
|
|
edek napisał/a:
Pozdrowienia dla "Obywatela ...."
Witam i również pozdrawiam |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 30-01-2012 18:56 |
|
|
"Obywatelu" nie mogę stać z boczku. Bo takie już moje tutaj zadanie. A na pewne rzeczy muszę reagować, bo zmusza mnie do tego prawo.
Jak widać w pańskim poprzednim poście do bycia administratorem się pan nie pali.
Ja muszę się liczyć z tym, że jako administrator ponoszę konsekwencje (nawet sądowe) za oszczerstwa, które są tu wypisywane anonimowo. Chciałbym, żeby to zrozumieli wszyscy, którzy tu piszą.
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 30-01-2012 19:18 |
|
|
Panie Piotrze równie dobrze mógłbym być chirurgiem, zdaje się że do tego trzeba mieć jakąś wiedzę o tym co się robi
Za oszczerstwa nie odpowiada Pan tylko osoba, która pisze. A anonimowa jest do chwili gdy policja lub prokurator nie zażąda ujawnienia jego tożsamości. Ponowie więc apel: proszę nie zachowywać się jak dziecko i nie opowiadać bajek.
Jeśli ktoś komuś nawrzuca stojąc u Pana na podwórku to do sądu będzie pozwany Pan czy osoba, która lżyła? Poste prawda?
PS
mówił Pan że nikt Pana nie straszy a z tekstu wynika, że jakby jednak ktoś na Pana naciskał i straszył konsekwencjami prawnymi - tyle że chyba Pan dodatkowo niezbyt potrafił poruszać się w prawie polskim bo pisze tu takie fajne opowiadania - to jak to z tym jest bo widzę tu trochę zbyt wiele zbiegów okoliczności? |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 30-01-2012 19:46 |
|
|
Niestety nie ma pan racji w sprawie obrażania w sieci. Tu jest właśnie tak zabawnie, że można odpowiadać za czyjeś oszczerstwa. Naturalnie są trudności w udowodnieniu tego (i to duże), ale niestety - to możliwe.
Nie odpowiada się za obrażanie, ale za udostępnianie tekstów obraźliwych.
Dlatego mówię ciągle o zachowaniu kultury w wypowiadaniu się. Zadawać można najtrudniejsze pytania, podejmować próby demaskowania pewnych zachowań, ale należy to czynić na poziomie.
|