Autor |
Białaczów żyje!!!!!!!!!! |
zbigniew
Administrator
Data rejestracji: 16.11.08 |
Dodane dnia 17-01-2011 11:34 |
|
|
W ostatni weekend miałem możność bycia świadkiem imprez sportowo kulturalnych jakie odbywały sie w Białaczowie.Przyjeżdzając w swoje rodzinne strony zakładałem że jak zawsze może być tylko nudnie. Jak mile się rozczarowałem przedstawie w tym krótkim felietonie.Jest sobota popołudnie.Dosć spora grupa młodzieży udaje sie w stronę hali sportowej by tam uczestniczyc w kolejnym halowym turnieju piłki nożnej. Na miejscu okazuje sie że nie jest to grupa młodzieży a 8 drużyn piłkarskich reprezentujących różne srodowiska nie koniecznie zawodowo parająca sie piłką nożną.Na hali tłum i wrzask, bo na imprezę przybyli także kibice.Animator tego turnieju PIOTR JACHOWICZ poinformował mnie że jest to kolejny cykl rozgrywek o puchar wójta.Po godzinie spędzonej na hali, udałemsiew stronę rynku.Tam dowiedziałemsie o imprezie mikołajowej, jaka odbywa sie (pzepraszam ale nie może mi przejsc nazwa) tzw świetlicy wiejskiej.W środku ponad 120 dzieciaków w towarzystwie swoich opiekunów, tańczą i bawią sie przy muzyce nażywo.Ok. godz 19 do środka wchodzi jegomość w czerwonym płaszczu z brodą i workiem z prezentami. Ow św. Mikołaj podarował każdemudziecku prezent.Po miłej ceremoni nastąpił ciąg dalszy imprezy tanecznej.Kolejny dzień, niedziela ,to koncert kolęd w wykonaniu, uwaga nowopowstałego chóru z Białaczowa i zaproszonych gości m.in.grupy z Gowarczowa. Ci ostatni wykonali b.profesjonalnie utwór kompozycji Preisnera,,Puste miejsce przy stole,,.Nasz Białaczowski chór wykonał tradycyjne koledy i pastorałki, i przyznam że wykonanieich było klasowe.Super. jestempod wrażeniem.Najbardziej cieszy mnie to że środowisko sportowe jak i muzyczne integruje sie wzajemnie. Nie ma już utrwalonych w mojej pamięci waśni pomiędzy mieszkańcami sołectw.Jest jedna myśl i cel.Brawo animatorzy i władze gminy. Tak trzymać. Panu przewodniczącemu Rady Gminy osobiście życze realizacji bardzo trafnych(w moim odbiorze) celów i zamierzeń.Jeśli uda sie to Panu,otworzy Pan nowy rozdział w życiu Gminy.Trzymam kciuki i jestem do dyspozycji. Zbigniew Szpoton |
|
Autor |
RE: Białaczów żyje!!!!!!!!!! |
karolswiatek
Użytkownik
Data rejestracji: 06.12.08 |
Dodane dnia 29-01-2011 20:00 |
|
|
Witam. Nawiązując do tematu zapoczątkowanego przez zbigniewa pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych motoryzacją ,a szczególnie tematyką motocyklową(wiatr we włosach ) że w najbliższym czasie w Białaczowie grupka zapaleńców ma powołać do życia fan club motocyklowy!!!
Chłopaki mają już projekt logo i koszulki klubowe Po pierwszych rozmowach z nimi jestem zdania,że będzie to bardzo fajne przedsięwzięcie,a znając ich upór i miłosć do ,,stalowych rumaków" ten fantastyczny projekt będzie realizowany w ekspresowym tempie.
P.S. więcej informacji już niebawem na stronie STOWBIAL
NO STRESS!!!!!!!!!!!!!! |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Data rejestracji: 28.03.10 |
Dodane dnia 06-05-2011 17:39 |
|
|
Białaczów żyje i zaprasza na otwarcie sezonu motocyklowego do Opoczna w tą niedziele |
|
Autor |
Kamila
Użytkownik
Data rejestracji: 26.05.10 |
Dodane dnia 19-07-2011 12:53 |
|
|
Czyżby Białaczów umarł? |
|
Autor |
edek
Użytkownik
Data rejestracji: 03.04.10 |
Dodane dnia 21-07-2011 18:03 |
|
|
NIE BIAŁACZÓW NIE UMARŁ I NIE UMRZE. Wbrew tym, którzy by tego chcieli. WIELKIE, WIELKIE, WIELKIE DZIĘKI strażakom i energetykom, którzy przyjechali z całego województwa łódzkiego aby usuwać skutki trąby powietrznej, która nawiedziła naszą gminę (bardzo się dziwię, że nikt do tej pory nie poruszył tego tematu - a mamy na tym forum tak bardzo wielu "mądrych" i wyszczekanych forumowiczów). Dlaczego na tym forum nikt nie porusza tematu pomocy ludziom najbardziej poszkodowanym? Wychodzi na to, iż "Stowbial" to temat zamknięty dla ludzi potrzebujących pomocy ("stowbial"- o kant dupy potłuc). Po takiej traumie jaką przeszli mieszkańcy Białaczowa raptem trzy komentarze. Jakaś śmieszna Kamila zadaje pytanie czy Białaczów żyje (pod mur i rozwałka). Mamy na tym forum tak wielu "inteligentnych" forumowiczów i raptem nikt z nich nie zaproponował jakiejkolwiek pomocy dla ludzi najbardziej poszkodowanych (a Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Białaczów nie robi nic w tym kierunku). Krew mnie zalewa jak widzę zdjęcia Pana Piotra Jachowicza, któremu zerwało dziesięć cegieł na jakiejś budzie. Dlaczego nie przyszedł i nie porobił zdjęć na osiedlu? (Dlaczego nie zrobił zdjęcia domu PAŃSTWA KOSELSKICH?)
Edytowane przez edek dnia 21-07-2011 18:13 |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Data rejestracji: 14.11.08 |
Dodane dnia 22-07-2011 08:59 |
|
|
Dobry wpis! I jakże słuszne uwagi. Zdjęcia jeśli ktoś takie posiada proszę przesyłać na [email protected]. Wszystkie opublikujemy.
"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..." |
|
Autor |
zbigniew
Administrator
Data rejestracji: 16.11.08 |
Dodane dnia 22-07-2011 11:52 |
|
|
Niestety albo stety, musze przyznac racje edkowi. Informację o nawałnicy zamiesciłem ja, mimo iz mieszkam 200 km od Białaczowa (w tym miejscu dziekuję moim znaqjomym za informowanie mnie na bieżąco). Spodziewałem się że moi koledzy mieszkający na miejscu podejmą jakąś najmniejszą akcję pomocy mieszkancom gminy, tak jak to było z akcją na rzecz powodzian. Wtedy to Prezes Pani Teresa Długowolska wykazałasię determinacją i chęc udowodnienia że mieszkańcy naszej gminy to ludzie wielkiego serca. Dziękuje w tym miejscu Teresie. Moża by zadac teraz pytanie, vzy możemy się dzis spodziewac rewanżu? Zobaczymy czas pokaże.Ale wracając do wątku zasadniczego, to smutno jest mi trochę że aktualny Zarząd Stowarzyszenia nie podjął tematu współuczestnictwa w pomocy dotknietym nawałnicą. A jest trochę mozliwości, chocby założenia subkonta na rachunku STOWBIAL.Rozmawiałem też z wójtem gminy który wskazał na potrzeby uzupelnienia umundurowania strażackiego, które podczas akcji strażacy poniszczyli czy osprzętu ratunkowego tj piły tarczowe. A poza tematem, to edek nie miej pretensji do naszego kolegi Piotra Jachowicza , bo on na naszą prosbę podesłał takie zdjęcia jakie miał. My mieszkający daleko od domów rodzinnych chcielibysmy tez miec ten tragiczny obraz przed oczami. |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Data rejestracji: 14.11.08 |
Dodane dnia 23-07-2011 10:23 |
|
|
Jeszcze o zdjęciu. Edkowi chyba chodzi o to, że Piotr pokazuje swoje budynki. Chodzi mu o nazwę zdjęcia w galerii. To już nie jest wina Piotra bo nazwę zaproponowałem ja. Może rzeczywiście niezbyt fortunnie. Mój błąd.
Zmieniłem już tytuł tego zdjęcia i w komentarzu wyjaśniłem dlaczego.
"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..."
Edytowane przez Piotr Kolczynski dnia 23-07-2011 10:24 |
|
Autor |
Teresa
Moderator
Miejscowość: Radom
Data rejestracji: 15.11.08 |
Dodane dnia 23-07-2011 12:10 |
|
|
Widzę z tekstów ,że forumowicze pisząc o trym ,że temat trąby powietrznej był poruszony zbyt późno , nie wzięli pod uwagę ,że w Białaczowie nie było prądu przez pierwsze trzy dni i tylko z innych miejscowości była możliwość zamieszczenia informacji i zdjęć. I to właśnie dzięki kol. Kolczyńskiemu na naszej stronie ukazały się pierwsze informacje i fotki o trąbie już w trzy godz. po fakcie.
O pomocy poszkodowanym łatwo pisać, ale zapraszam do organizacji takiej akcji szczególnie w naszej gminie.
Po pierwsze:
nie widzę słuszności zakładania subkonta , kiedy takowe założyła gmina. I tu zadam pytanie : Kto z forumowiczów i innych osób wpłacił na akcję dla powodzian i ile , kiedy ogłosiłam na naszym forum.
Odpowiadam : NIKT . I tak by było obecnie.
Po drugie :
Kiedy ogłosiłam wspólną akcję dla powodzian w całej gminie i prosiłam o spotkanie wszystkie instytucje, organizacje i zainteresowane osoby , na spotkanie przyszło 8 osób w tym 6 osób ze SPiRGB, 1 strażak i przedstawiciel gminy , który zakomunikował ,że UG nie włącza się w naszą akcję , bo zrobią sami swoją. Jak wiemy UG nie zrobił takiej akcji.I tylko ŻEBRANIEM członków SPIRGB o pomoc innych ludzi udało się przeprowadzić akcję do końca.
Tak wyglądają wielkie serca naszej gminy.
Po trzecie : Dni Białaczowa można było zrobić skromnie z własnych zasobów kulturalnych co wszyscy by zrozumieli i tam ogłosić akcję pomocy (tak jak to zrobiłam ja 10 lat temu dla powodzian), a zarobione ze stanowisk pieniądze przeznaczyć dla poszkodowanych.
Po czwarte Poszkodowanym potrzebna jest fachowa siła robocza i adekwatna do zniszczeń pomoc finansowa mądrze przydzielana przez UG , a nie ubrania , cukier i proszki do prania. Tego Stowarzyszenie nie jest w stanie zapewnić.
Po piąte: Dlaczego powalone , zdrowe , często nie połamane drzewa nie są przydzielane poszkodowanym na dachy tylko całe pnie wędrują w "nieznane" a połamane , czy już spróchniałe nie są rozdawane najbiedniejszym na opał. Zabierają ci co mają transport , a więc i pieniądze.
Po szóste: W szkole wymieniane jest całe CO. Tylko sprzedaż kilku ton kaloryferów na złom to już spora kwota dla poszkodowanych.
Po siódme : Chylę czoła przed wszystkimi strażakami za to co robią do obecnej chwili przy porządkowaniu zniszczeń. Rozumiem też ,że mają zniszczenia w mundurach i sprzęcie. Ale nasza OSP liczy ponad 500 osób. Jeśli tylko każdy członek OSP wpłaci 30 zł (3 paczki papierosów)na subkonto to uzbiera się kwota 15 tys . Ponad to OSP otrzymuje z UG znaczne dofinansowanie natomiast SPIRGB nie dostaje nic. Wszystkie organizowane akcje dla mieszkańców gminy pokrywa ze składek, czasem niewielkich sponsorów lub prywatnych funduszy członków. Nie widzę więc słuszności w organizowaniu przez SPiRGB akcji zbierania funduszy dla Kolegów Strażaków choć brzmi to baardzo nieładnie. Tylko Komendant OSP w Petrykozach uznaje współpracę ze Stowarzyszeniem za słuszną.
Przykro mi to pisać , ale dopóki w naszej gminie wszyscy będą patrzeć na życie przez pryzmat własnych korzyści i nie będzie porozumienia i współpracy między władzą , organizacjami , instytucjami i prywatnym sektorem to niewiele da się zrobić na rzecz społeczeństwa.
Dlatego piszę tu otwarcie:
FORUMOWICZU!!! NIE KRYTYKUJ , A PRZYJDŹ ZAPROPONUJ I ZRÓB COŚ SAM , A MY CI POMOŻEMY !!!
P.s. Jak widzisz ja pisać też potrafię , ale samym pisaniem nic się nie zrobi.
Edytowane przez Teresa dnia 23-07-2011 12:23 |
|
Autor |
karolswiatek
Użytkownik
Data rejestracji: 06.12.08 |
Dodane dnia 23-07-2011 22:00 |
|
|
Witam. Dawno mnie tu nie było ,trochę z braku czasu, ale mniejsza o to.
Cały czas myślę ,co by tu można zrobic ,żeby chodź trochę pomóc ludziom ,którzy ucierpieli z powodu ostatniej nawałnicy i tak szczerze mówiąc to troszkę moja mózgownica pustką powiewa . Może ktoś z forumowiczów zna jakiś fajnych ludzi ,może jakiś zespół , który zgodziłby się wystąpic w Białaczowie i wspomógł akcję zbierania pieniędzy dla poszkodowanych? Ja niestety nawet nie wiem jak taką imprezę można zorganizowac, ale zapewniam ,że jak znajda sie osoby ,,z pomysłem" to chetnych do pomocy przy realizacji takiego projektu nie zabraknie.
Tak więc czekam na propozycję i oczekuję ciekawych pomysłów ,którymi proszę dzielic się na forum .
NO STRESS!!!!!!!!!!!!!! |
|
Autor |
arbi
Użytkownik
Data rejestracji: 14.10.09 |
Dodane dnia 21-10-2011 22:29 |
|
|
Przypomnijcie sobie 1 Dni bialaczowa!!! |
|
Autor |
2rota
Użytkownik
Data rejestracji: 21.11.11 |
Dodane dnia 04-12-2011 00:30 |
|
|
jak jesteście takie moondre to po co wójt robi nowe statuty sołeckie jak mamy swoje strażackie |
|