Autor |
inwestycje na terenie białaczowa |
zdzisiu007
Użytkownik
Data rejestracji: 28.03.10 |
Dodane dnia 12-12-2010 15:29 |
|
|
POZDRAWIAM OBYWATELA Z BIAŁACZOWA CAŁEJ TREŚCI SZUKAJ W GOOGLE DOSTĘPNA JESZCZE PRZEZ PARĘ DNI
PS CO SIE NIE DA USUNĄĆ POSTA
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 19-01-2011 17:32 |
|
Autor |
RE: inwestycje na terenie białaczowa |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Data rejestracji: 28.02.10 |
Dodane dnia 02-01-2011 18:36 |
|
|
Panie zdzisiu007 przyznaję, że Pański zapał jest godny pochwały - jeszcze jakby tak tylko był poparty bardziej w realiach to byłoby doskonale (naprawdę).
Po pierwsze w chwili obecnej chyba już nie ma dofinansowania tego typu inwestycji.
Po drugie naszej gminy raczej nie stać na tego typu inwestycję.
Po trzecie budowa takiego obiektu nie powoduje utworzenia wielu miejsc pracy na stałe (po wybudowaniu obiektu pracowałoby tam tylko kilka osó.
Po czwarte zwrot w czasie takiej inwestycji jest bardzo długi z uwagi na brak wsparcia ze strony Rządu.
Co do wywodów o Gierku i jego zasługach to już jednak nie ma Pan bladego pojęcia
1. Długi zostały nie spłacone a zrolowane i nadal nad nami wiszą tylko już jako inne zobowiązania.
2. Inwestycje tego Pana w przemysł ciężki i inny nieperspektywiczny, powodują że obecnie mamy z nim tylko ogromne problemy i jako Państwo musieliśmy dotować te "pożyteczne inwestycje" wielomiliardowymi dotacjami bo jak nie to górnicy, stoczniowcy lub inni wychodzili na ulice
3. O pozostałych jego "zasługach" i inwestycjach w przemysł, który nie miał szans na powodzenie to już raczej nie ma co się rozpisywać.
Inflacja - ciekaw jestem na jakiej podstawie snuje Pan pogląd o wysokiej inflacji, jakoś jej nie widać - chyba że 3-4 % to tak dużo.
Niestety do zaciągnięcia 20 milionów kredytu nie można być "małym zdzisiem" i nie można pominąć zwykłej kalkulacji takiego przedsięwzięcia (proszę mi wierzyć, że oczekiwanie 15 do 20 lat na zwrot z takiej inwestycji to bardzo długo - tym bardziej że po zaciągnięciu takiego długo Gmina straciłaby jakąkolwiek możliwość zaciągania zobowiązań na inne potrzeby).
Pomysł aby ściągnąć inwestorów popieram w całej rozciągłości ale z głową i od tego typu działań to chyba mamy władze Samorządowe i Gminne a nie Stowarzyszenie
Pozdrawiam |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 07-01-2011 11:15 |
|
|
Szukaj w Google
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 19-01-2011 17:30 |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 09-01-2011 13:28 |
|
|
zdzisiu007 napisał/a:
Co do Gierka to wara...
"WARA" to jest sformułowanie, które może Pan kierować do swojego psa...
W pozostałych kwestiach chętnie podejmę dyskusję - no może z pominięciem kwestii tego gdzie pracuję, bo to tu nie jest istotne gdyż wypowiadam się we własnym imieniu nie reprezentując żadnej instytucji - jedynie apeluję o trzymanie się meritum sprawy.
Po pierwsze to Gmina nie jest tworem powołanym do komercyjnej działalności tylko do pełnienia pewnych funkcji społeczno-administracyjnych o czym może Pan przeczytać choćby tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gmina
Druga kwestia to potrzeba wzięcia przez Gminę kredytu około 15-20 milionów złotych co powoduje, że pozbawi się możliwości zaciągania jakichkolwiek innych zobowiązań przez najbliższe kilkanaście lat, co nie jest odpowiedzialnym zachowaniem (nigdy nie wiadomo co się może wydarzyć w tym czasie i na co mogą być potrzebne fundusze).
Trzy, w naszej gminie jedyne poważne gospodarstwo, które mogłoby zarobić na sprzedaży swoich produktów to były PGR. Jeśli chce Pan zrobić dobrze Panu Szołowskiemu i uzależnić inwestycję od jednego dostawcy to GRATULUJĘ KRĘGOSŁUPA.
PS w całym tym gospodarstwie pracuje kilkanaście osób obsługując kilkaset hektarów ziemi + gospodarstwa pomocnicze.
PS2 ile osób stać na porzucenie dotychczasowej pracy i wygospodarowanie kilkudziesięciu/kilkuset tysięcy PLN aby stać się rolnikiem dostarczającym produkty do takiego przedsięwzięcia?
Cztery, jak widzę Pańska edukacja była nabyta w czasach Gierka i została poszerzona o kilka artykułów zamieszczonych w jakimś dzienniku. Przykro mi ale wszystko się zmienia i obecny ustrój wreszcie dąży do tego aby Państwo nie miało wpływu na działalność firm, a osoby nimi zarządzające nie były przydzielane z klucza partyjnego tylko z uwagi na swoją wiedzę i umiejętności. A pisanie o dobroci jaką to nam zrobił Gierek i nie wyszło tylko dlatego że paru ludzi nie miało "kręgosłupa moralnego" to mocne nadużycie - cały tamten ustrój nie miał "kręgosłupa moralnego"!!!
Czasy się zmieniają, zmienia się technologia, jest postęp cywilizacyjny i jest też zapotrzebowanie na inne produkty, mamy globalizację i swobodny przepływ towarów - to co robił Gierek w tamtych czasach było skazane na porażkę w perspektywie czasu już na samym starcie.
Piąte, inflacja - jakoś nie doczekałem się komentarza w tej sprawie, a to co Pan napisał w tym zdanie jest niespójne i nie trzymające się tematu.
Szóste, inwestorem powinna być firma a nie Gmina - to nie jej funkcja i nie jej zadanie. Zadaniem Gminy powinno być pozyskanie takiego inwestora a nie bycie nim (ostatecznym rozwiązaniem mogłoby być partnerstwo publiczno-prawne / http://pl.wikipedia.org/wiki/Partnerstwo_publiczno-prywatne /)
Zdzisiu proszę pomyśl, zaktualizuj posiadaną wiedzę i dopiero przystępuj do dyskusji, a i tak nie uzurpuj sobie prawa do bycia ekspertem bo ani Pan ani ja nim nie jesteśmy - pochwalam pomysł dynamiki gospodarczej naszej gminy (podpisuję się pod tym obiema rękoma) ale nad formą trzeba pomyśleć a nie działać pod wpływem emocji wywołanych jakimś artykułem w prasie - w końcu wiek obliguje
Pozdrawiam
Pozdrawiam |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 09-01-2011 17:08 |
|
|
GOOGLE ZNA PRAWDE
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 19-01-2011 17:29 |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 11-01-2011 11:13 |
|
|
Panie Zdzisiu zaczął Pan całkiem ważny temat i pomimo mojego apelu o merytoryczny dialog i dyskusję to Pan albo się wygłupia albo unika tematu - a przecież sam go Pan wywołał.
O gospodarstwo P. Szołowskiego też jestem spokojny, podkreślam tylko że to jedyne duże i zmechanizowane gospodarstwo w okolicy mogące zapewnić surowiec, co jest rozbieżne z tym co Pan wypisuje.
No i coś co nie mogę zostawić bez komentarza (pozostałe kwestie sobie daruję bo i tak donikąd nie prowadzą - przynajmniej nie w tej dyskusji) - INFLACJA.
Na jakiej to podstawie/teorii wyciągnął Pan tak górnolotną myśl że inflacja jest wprost uzależniona od wielkości długu publicznego???
Jeśli tak by było to większość krajów (w tym i Polska) miałaby kilkunasto procentową inflację, a w Stanach Zjednoczonych to już mielibyśmy hiper-inflację.
No i pozostała Japonia, która ma ponad 200% PKB długu publicznego a mimo to od ponad 10 lat zmaga się z deflacją (przeciwieństwo inflacji).
Chyba jednak należałoby tą wiedzę o gierkowskiej ekonomii troszkę zaktualizować i otworzyć się na świat.
PS nigdzie nie napisałem, że pracuję w gminie, a to gdzie pracuję to nie Pańska sprawa i nie ma związku z dyskusją (apelowałem o opieraniu się na argumentach a nie na bzdurnych przepychankach - widać to zbyt trudne gdy nie ma racjonalnych argumentów).
A z Gierkiem sam Pan wyskoczył - po prostu nie mogę siedzieć spokojnie gdy ktoś próbuje innych przekonywać do takich bzdur.
Pozdrawiam i zachęcam innych do dyskusji - nie wątpię że jest tu wielu zainteresowanych sytuacją gminy i poprawą statusu życia jej mieszkańców.
Edytowane przez Obywatel_z_Bialaczowa dnia 11-01-2011 11:15 |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 15-01-2011 10:55 |
|
|
???
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 19-01-2011 17:28 |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 18-01-2011 09:19 |
|
|
Zdzisiu Twoja teoria o tym że inflacja jest zależna od długu Państwa jest błędna. Inaczej nie miałoby znaczenia jaki kraj bierzemy pod uwagę bo dług to dług.
Podaż pieniądza <> dług państwa <> inflacja
Podaż pieniądza to jedno, dług to drugie a inflacja to wypadowa bardzo wielu elementów. Jakich? zapraszam do uzupełniania wiedzy - honor z inflacją nie ma nic wspólnego.
Dla przypomnienia w Deawoo też był wielki przekręt, Toyota zrobiła wadliwe samochody itd. itd. (nie wspominając o przekrętach w USA), tak więc nie idealizujmy. |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 18-01-2011 17:40 |
|
|
??
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 19-01-2011 17:27 |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2011 14:30 |
|
|
To ja Ci zdzisiu007 powiem po chłopsku: co ty człowieku p... takie głupoty! Skąd Ty bierzesz takie obserwacje? (choć z drugiej strony może lepiej nie wiedzieć).
Wyjdź ze swojego światka i popatrz dookoła a zobaczysz co się dzieje, jakie firmy budowlane mają problemy z konkurencją, ilu ich startuje do przetargów i jak są zaniżane ceny byleby złapać zlecenie. Pisanie o tym że w Polsce nie ma firm, które spełniają kryteria przetargowe to jawna kpina. Dalej, oczywiście wszystkiemu jest winna Unia Europejska, nie dość że finansuje nam ponad 60% budowanej infrastruktury to i tak dla Ciebie jest złem konieczny. Chłopie co z jest z Tobą?!
Tematu INFLACJI nie będę więcej poruszał bo z każdym postem coraz bardziej się zapętlasz i coraz bardziej pokazujesz jak "mocny" jesteś z ekonomii.
Za to z pewnością masz wielkie ego, które nie pozwala Ci się przyznać do bzdurnego wywodu jakoby to inflacja była zależna od długu kraju - teraz dorzucasz do tego jeszcze honor i korupcję (jeśli tak by było to w Polsce mielibyśmy inflację na poziomie kilkudziesięciu procent, a na wschodzie kontynentu to już byłaby hiper-inflacja).
Straszyć, że usuniesz moje wypowiedzi to raczej nie możesz bo to nie twój folwark więc wyluzuj i lepiej zacznij pisać z głową, a nie sam wyciągasz (po raz kolejny) różne brednie a jak Ci to ktoś to udowodni to piszesz żeby się nie czepiać albo że to nie na temat.
PS a na jakim instrumencie umiesz grać - może przyjdę to posłucham tej solówki, o 16.00 - będę
PS2 Plus jest taki, że z każdą Twoją wypowiedzią dorzucane były kolejne składowe mające wpływ na inflację, choć na początku padło twierdzenie inflacja = dług państwa. Składowych jest baaardzo wiele i mają różną wagę w tym zjawisku - więcej do poczytania w wikipedii.
Pozdrawiam i mam nadzieję że już kończymy ten temat. |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2011 17:10 |
|
|
??
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 20-01-2011 08:57 |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2011 17:16 |
|
|
??
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 20-01-2011 08:58 |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2011 17:20 |
|
|
??
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 20-01-2011 08:59 |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2011 17:25 |
|
|
??
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 20-01-2011 08:59 |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2011 18:58 |
|
|
??
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 20-01-2011 09:02 |
|
Autor |
edek
Użytkownik
Data rejestracji: 03.04.10 |
Dodane dnia 19-01-2011 21:02 |
|
|
Obserwuję od początku tą (śmieszną dyskusję ).Dziwię się Obywatelowi że dał się wciągnąć w tą farsę (inaczej tego nie można nazwać).Zdzisiu co miałeś z polskiego-"Kali zabić słonia ". Mam nadzieje że to zrozumiesz. |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2011 21:17 |
|
|
edek ten od kredek. tak kali zwalic slonia. patrząc od na to do początku zapewne wiesz co mówisz. rzeczywiście by być zrozumianym w dzisiejszych czasach trzeba pisać składnie i zgodnie z gramatyką. no i trzeba mieć np. na nazwisko Miodek |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2011 21:30 |
|
|
tak edek dzięki twoim zdolnością dedukcyjnym i znajomością gramatyki i sztuki posługiwania się tym pięknym i jakże trudnym językiem muszę stwierdzić tak masz racje co do polskiego bo do pozostałych nauk ścisłych na pewno nie zgadł byś |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 20-01-2011 06:57 |
|
|
edek napisał/a:
Obserwuję od początku tą (śmieszną dyskusję ).Dziwię się Obywatelowi że dał się wciągnąć w tą farsę (inaczej tego nie można nazwać).Zdzisiu co miałeś z polskiego-"Kali zabić słonia ". Mam nadzieje że to zrozumiesz.
Tak naprawdę to trochę sam się dziwię, widać górę wziął brak tolerancji dla głupoty ludzkiej - mam na to coraz większą awersję i jeśli ktoś publicznie pisze takie rzeczy to z automatu zareagowałem. Choć z drugiej strony wciąż piszę, że pomysł rozruszania inwestycyjnego regionu to dobry pomysł, tylko forma i cała reszta mnie powaliła.
Pozdrawiam |
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Dodane dnia 20-01-2011 08:53 |
|
|
Nareszcie człowieku zrozumiałeś temat był poważny. Zobacz na jaki jest temat tego postu, a potem przeczytaj czego się czepiałeś by tylko nie dotknąć sedna sprawy. Do kogo było kierowane pytanie? do Ciebie?. Czytaj dokładnie tekst nawet po dwa razy wtedy zrozumiesz. Z nudów zrobiłem z tego farsę i Edek to dostrzegł. Przykre ale prawdziwe. (oglądalność wzrasta)
Tłumaczenie i wykładanie zagadnień z dziedziny ekonomii i tematów pokrewnych nie było założeniem tego postu.
Edziu kończę ten post i jeżeli twoja godność ucierpiała PRZEPRASZAM SERDECZNIE za rykoszet.
OBYWATELU oddzielaj ziarno od plew. Dziękuje za udział w dyskusji.
Trochę emocji nie zaszkodzi.
SPiRGB REALIZUJ ZAŁOŻENIA PROGRAMOWE.
ZDZISIU trzymaj nerwy na wodzy. ochłoń. I pamiętaj że sam możesz tylko d..e sobie podetrzeć i to nie zawsze.
POZDRO |
|