Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów.
News Search:
Strona Główna · Historia - czy Hitler był w Białaczowie? · Znani z Białaczowa · Artykuły · Download · Linki · Galeria · OGŁOSZENIAListopad 25 2024 12:39:05
Obecny adres IP
18.224.54.61
Nawigacja
Statut
Ogłoszenia drobne
Strona Główna
Pogoda - Białaczów
Historia - czy Hitler był w Białaczowie?
Oświadczenie
LKS Białaczów
Kontakt
Szukaj
OGŁOSZENIA
Archiwum newsów
NASZE INICJATYWY
NOSTALGIA BAND
Ostatnie Artykuły
"Przeniknąć siebie...
Melancholia końca r...
Diagnoza stanu rzeczy.
Stracone pokolenie?
Nasze dzieci - nasz...
Użytkowników Online
Gości Online: 6
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 327
Nieaktywowany Użytkownik: 0
Najnowszy Użytkownik: Uloni1
Orkiestra dęta
Najnowszy Album

Parczów
Losowa fotografia
Zaprzyjaźnione strony
Szkoła Podstawowa w Białaczowie
Szkoła Podstawowa - Miedzna Drewniana
BIP
Zespół muzyczny ,,Nostalgia Band-Białaczów
Zobacz Temat
Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów. | Białaczów. | Białaczów.
Strona 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Autor RE: Stowarzyszenie - uwagi/sugestie/opinie
karolswiatek
Użytkownik

Data rejestracji: 06.12.08
Dodane dnia 26-03-2010 08:09
WITAM. Mam pytanie dotyczące moich ostatnich obserwacji świata budzącego się do życia po mroźnej i śnieżnej zimie .Jadąc ostatnio do Żarnowa widziałem już nawet bociana ,niestety siedział na gnieździe smiley,a w radio słyszałem że od dawna buszują już niedźwiedzie .Stąd samo pytanie ciśnie się na me usta ,czy tam klawiaturę -kiedy STOWBIAL obudzi się z zimowego letargu i zacznie prężnie działać . Samo klikanie na forum nie wystarczy a ta zima została przespana z kretesem, chodzi mi o brak jakichkolwiek działań ze strony Stowarzyszenia podczas organizacji WOŚP czy rozgrywek halowych. Czy nie uważacie ,że parę fotek i reportaż zamieszczony na stronie www to troszkę za mało ,bo moim zdaniem to jest buba i lipa . Przecież przy organizacji tych wszystkich imprez zasuwali członkowie STOWBIALU i tylko głębokim zimowym snem Stowarzyszenia można wytłumaczyć to że jego logo nie przyświecało uczestnikom tych bardzo udanych imprez. No cóż -szkoda...
Wyślij Prywatną Wiadomość
karolswiatek
Użytkownik

Data rejestracji: 06.12.08
Dodane dnia 26-03-2010 08:17
A jeszcze jedno,tekst ten napisałem po rozmowie z członkami ,bądź też sympatykami Stowarzyszenia ,których opinie są mocno zbliżone do opinii zawartej w powyższym tekściesmiley
Piotr Kolczynski
Super Administrator

Data rejestracji: 14.11.08
Dodane dnia 26-03-2010 08:33
Ano, dostało nam się. I słusznie. Nie da się ukryć, że to o czym pisze Karol zawaliliśmy. Zdaje się, że będzie powód do dyskusji na Zarządzie i zebraniu.
Cóż ciągle się uczymy...

"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..."
http://jednodniowka.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Teresa
Moderator

Miejscowość: Radom
Data rejestracji: 15.11.08
Dodane dnia 26-03-2010 21:28
Drogi Kolego "karolswiatek" jest takie znane powiedzenie " Nie ważne kto z kim spał, byle by dzieci były mądre" , bo właśnie one są naszym LOGO. Sam użyłeś stwierdzenia cyt "Przecież przy organizacji tych wszystkich imprez zasuwali członkowie STOWBIALU i tylko głębokim zimowym snem Stowarzyszenia można wytłumaczyć to że jego logo nie przyświecało uczestnikom tych bardzo udanych imprez. " Czy na pewno spało SPiRGB ?przecież sam piszesz ,że "zasuwali" - zaprzeczasz sam sobie. Myślę, że dobra współpraca wszystkich organizacji pozarządowych i instytucji naszej gminy powinna polegać na wzajemnym wspieraniu się i pomocy we wszystkich przedsięwzięciach dla dobra ogółu. I my tak właśnie działamy (sam nie chciałeś być chwalony i za to Cię cenię). Liczy się zadowolenie społeczeństwa, które samo rysuje nam LOGO.
To , czy nazwa danej organizacji bądź instytucji jest ujęta w realizacji danego przedsięwzięcia zależy od jej głównego organizatora. Tak właśnie robi Stowarzyszenie(odsyłam do archiwum) , Towarzystwo Przyjaciół Wąglan i nasz ks. Proboszcz.Wprawdzie nie umieszczamy wizualnego znaku , ale ZAWSZE staramy się wymienić i podziękować wszystkim, którzy w najmniejszym stopniu okazali swoją pomoc . Uważam,że tylko w ten sposób można pokazać dobrą , bezinteresowną wolę ludzi zaangażowanych w życie naszej społeczności lokalnej.
Tak więc Koledzy , my nie spaliśmy - my czuwaliśmy , tylko nikt tego nie chciał widzieć. I tu KAROLSWIATEK ma rację , a swoim tekstem wyrysował nam duuuuże LOGO .
DZIĘKI CI ZA TO I WSZYSTKIM , KTÓRZY PRZYCZYNILI SIĘ DO ORGANIZACJI TYCH UDANYCH IMPREZ. TAK TRZYMAĆ!!!! Pozdrwaiam
"
zdzisiu007
Użytkownik

Data rejestracji: 28.03.10
Dodane dnia 29-03-2010 08:19
Może nie jestem za mądry niech Pani wytłumaczy znane powiedzenie
"Nie ważne kto z kim spał, byle by dzieci były mądre" bo ja je rozumiem chyba trochę na opak. Znane powiedzenie ??? Trochę moralnie nie poprawne. Ogólne przyzwolenie na jawne popełnianie błędów bez konsekwencji. Może jest pani zdania że błędy popełnione w młodości poprzez dalszą poprawność można naprawić na starość. Nie wierze postanowiła Pani użyć takiego powiedzenia. Ciekawe czy Pani jest zwolennikiem tego powiedzenia w ogólnie zrozumiałej polityce. Zakładając że można popełniać rażące błędy a jak dalej będzie czas pokaże. Może następna ekipa coś zmieni może. A te imprezy to krótko terminowa uciecha inni nie pamiętają a ci którzy coś zrobili będą to wspominać aż do następnych wyborów .
Moralna poprawność to coś czego brakuje dzisiejszym rządzącym.
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 29-03-2010 08:20
Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 09:32
Bardzo często się dziś zdarza, że nie mając nic do powiedzenia na konkretny temat, mimo wszystko chcemy zaistnieć na jakimś tam forum. Między innymi i na tym również. Więc broniąc się przed komentarzami zamieszczanych tutaj wypowiedzi (dotyczących nie tylko tego wątku) zacytuję słowa poetki pochodzącej z Petrykóz. (Jeśli kogoś to interesuję dane o niej tylko na PW)

"Człowiek- kamień" (pokoleniu XXI wieku)

Ogłupieni cudzymi słowami
straciliśmy swój obraz.
Opętani pajęczyną lepką
przyjmujemy z góry nakreślone plany.
Zgubiliśmy swój własny czas,
żyjemy na koszt innych spraw.
Otuleni szalem namiętności
drżymy na myśl o miłości.
Przezornie strzeżemy kas w których
jest tysiąc cudzych spraw.
Upojeni wonią sztucznych kwiatów,
stajemy się ludźmi z kamieni.
Kładziemy swoje JA na dnie
szuflady i idziemy dalej,
jak najdalej od siebie,
pniemy się na cokół szczęścia,
by tam u szczytu skamienieć!

Interpretację tego wiersza pozostawiam wyobraźni każdego czytelnika i użytkownika tegoż forum.

zdzisiu007
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 10:27
No nareszcie zaistniałem bingo. Już nie ma kogo pan cytować żeby to rozkminić potrzeba być co najmniej polonistą. No na pewno jest to ktoś z gminy wiadomo.
Pozdrawiam Pańską wrażliwość. A to chyba bardziej zrozumiały wierszyk osoby która trochę zaistniała. No to w stronę Słońca.

Bolesław Leśmian

Po ciemku

Wiedzą ciała, do kogo należą,
Gdy po ciemku, obok siebie leżą!
Warga - wardze, a dłoń dłoni sprzyja
Noc nad nimi niechętnie przemija.
Świat się trwali, ale tak niepewnie!...
Drzewa szumią, ale pozadrzewnie!...
A nad borem, nad dalekim borem
Bóg porusza wichrem i przestworem.
I powiada wicher do przestworu:
rJuż nie wrócę tej nocy do boru!"
Bór się mroczy, a gwiazdy weń świecą,
A nad morzem białe mewy lecą.
Jedna mówi: "Widziałam gwiazd losy!"
Druga mówi: "Widziałam niebiosy!"
A ta trzecia milczy, bo widziała
Dwa po ciemku pałające ciała...
Mrok, co wsnuł się w ich ściśliwe sploty,
Nic nie znalazł w ciałach, prócz pieszczoty!

Pozdro Viki
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 29-03-2010 10:31
Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 12:30
zdzisiu007 napisał/a:
No nareszcie zaistniałem bingo. Już nie ma kogo pan cytować żeby to rozkminić potrzeba być co najmniej polonistą. No na pewno jest to ktoś z gminy wiadomo.
Pozdrawiam Pańską wrażliwość. A to chyba bardziej zrozumiały wierszyk osoby która trochę zaistniała. No to w stronę Słońca.

Supper!!! Rozumiem zdzisiu007, że poezja jest Ci też bliską formą przekazu i zapewne wiesz, że wierszy nie należy rozumieć tylko należy je interpretować. Pamiętaj, że każda osoba może ten sam wiersz odczytać w całkowicie inny sposób. I na tym właśnie polega urok poezji - każdy czyta ją po swojemu. Tym wiersz różni się od instrukcji obsługi pralki. Analizowanie wierszy może być przygodą. Ale może być też ciężką i nudną pracą. O tym, czym jest dla Ciebie, decydujesz tylko i wyłącznie Ty na podstawie swojej własnej wyobraźni. Albert Einstein powiedział: "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona". Tak więc pobudź swą wyobraźnię, przeczytaj wiersz jeszcze raz, zamknij oczy i pomyśl co autorka tego wiersza chciała powiedzieć. A co do Leśmiana. Dziękuję Ci za ten wiersz jest piękny. Ale to żadna sztuka napisać piękny wiersz o pięknej miłości. Ale napisać piękny wiersz o zwykłej (a może nie zwykłej) kromce chleba "to już trzeba być poetą"

Samotna kromka chleba

Jak pusto w mieszkaniu, wyszła już nadzieja
brak kartki na stole, pewno już nie wróci
jeszcze klamka ciepła i skrzypiące schody
pozostała starośc w samotnym fotelu.

Wpatrzona w telefon, który milczy głucho
w oknie wiatr firankę wytrzepał z marzenia
bliscy są daleko, samotność jest blisko
lodowate serca, wychłodzone ręce.

Zasnęła zmęczona, zbyt długim czekaniem
w garści zmięta chustka wcale niepotrzebna
oczy dawno wyschły, łzy nie chcą już płynąć
nadgryziona kromka na pustym talerzu.

Edytowane przez Viki Biera dnia 29-03-2010 12:32
zdzisiu007
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 13:15
No i jeszcze niech pan mnie powie że jest pan autorem. smileysmileysmileysmiley
Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 13:21
zdzisiu007 napisał/a:
No i jeszcze niech pan mnie powie że jest pan autorem. smileysmileysmileysmiley

Szkoda, że nie czytasz tego co się pisze na forum. Gdybyś dobrze przeczytał wiersz, to dowiedziałbyś się, że to jest ona. Ja jestem on. A ta ona to ta sama osoba - poetka pochodząca z naszej gminy.

zdzisiu007
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 14:00
Szkoda, że nie czytasz tego co się pisze na forum. Gdybyś dobrze przeczytał , to dowiedziałbyś się że wypowiedź nie powinna się tutaj znaleźć to nie konkurs recytatorski ani żadne biadolenie o kromce chleba która pojawiła się w necie jakiś czas temu.

umieszczony 2009.06.22
Autor: Zyta
Tematyka: samotność Rodzaj: sylabiczny Klimat: melancholijny
potem nie jaka WIGA zamieściła ten sam jakże nade interesujący wiersz o pieknej i poruszającej tematyce kromki chleba
11 lutego 2010, 12:02:08
Podejrzewam wierszyk mój bardziej trafnie pasuje do już znanego powiedzenia na tej stronie z radością cytuje
"Nie ważne kto z kim spał, byle by dzieci były mądre" i chyba wezmę sobie to za motto życiowe.
Proszę na temat a jak nie to ADMINISTRATOR ZRÓB PORZĄDEK
Pozdrawiam bez odbioru
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 29-03-2010 14:06
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Data rejestracji: 28.02.10
Dodane dnia 29-03-2010 15:44
A już miałem apelować o otwarcie kącika poezji i nie zbaczanie z głównego tematu...
Edytowane przez Obywatel_z_Bialaczowa dnia 29-03-2010 15:45
Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 17:02
zdzisiu007 napisał/a:
Szkoda, że nie czytasz tego co się pisze na forum. Gdybyś dobrze przeczytał , to dowiedziałbyś się że wypowiedź nie powinna się tutaj znaleźć to nie konkurs recytatorski ani żadne biadolenie o kromce chleba która pojawiła się w necie jakiś czas temu.

umieszczony 2009.06.22
Autor: Zyta

Brawo Z.007 Gratuluję umiejętności posługiwania się netem. Dobrze, że są "GOOGLE". Szkoda, tylko, że w ten sposób co nie którzy mogą słyszeć o poezji. Chociaż z drugiej strony jestem mocno zawiedziony. Wszakże 007 nie do końca wykonał zadanie. Doczytał o "ZYCIE" ale nic po zatem. A już miałem nadzieje przeczytać, że "ZYTA" to nasza rodaczka. Szkoda. Alę żeby nie kończyć postu tak smętnie może jeszcze jeden wiersz.

cz.1 - 007 r11; messkład słoneczny

och be a fine girl kiss me póki nocy
starcza dla dwojga nie chcę obserwować
jak swym powabem trącasz firmamenty
pragnę cię dotknąć może drogę wskazać

moc promienista jasność absolutna
noszą znamiona jakimi by ciebie
nie odgadywać i z g-sześć do pieśni
lunety strojem roznieść po niwie

brzmieć wagabundą chmurnym piachem nieba
przelewać tony stopami muskając
do coraz cięższych czerwieni olbrzymów
i chłonąć zaplot by zapaść się w sobie

i białym karłem skrybą spisać w nuty
cośmy przeżyli szemraniem pościeli
a potem odejść z ust twoich słodkości
przymknąć powieki zapach nosić w dali

och be a fine girl kiss me póki nocy
starcza dla dwojga nie chcę obserwować
jak swym powabem trącasz firmamenty
pragnę cię dotknąć może drogę wskażeszsmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley

Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 17:27
Prośba do moderatora o zwrócenie uwagi użytkownikowi forum Panu Viki Biera za permanentne zaśmiecenie tematu swoim zamiłowaniem do poezji - proponuję rozpocząć wątek poświęcony tej tematyce i tam swobodną dyskusję o swojej pasji /niestety w tym miejscu to nic więcej jak zaśmiecanie tematu, który dotyczy zupełnie innej sprawy/.

Proponowałbym także poddać edycji dotychczasowe wypowiedzi aby utrzymać możliwie jak największy porządek - inaczej inni pójdą w ślady i będzie totalny bałagan.

Pozdrawiam
Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 18:05
Obywatel_z_Bialaczowa napisał/a:
Prośba do moderatora o zwrócenie uwagi użytkownikowi forum Panu Viki Biera za permanentne zaśmiecenie tematu swoim zamiłowaniem do poezji - proponuję rozpocząć wątek poświęcony tej tematyce i tam swobodną dyskusję o swojej pasji /niestety w tym miejscu to nic więcej jak zaśmiecanie tematu, który dotyczy zupełnie innej sprawy/.

Proponowałbym także poddać edycji dotychczasowe wypowiedzi aby utrzymać możliwie jak największy porządek - inaczej inni pójdą w ślady i będzie totalny bałagan.

Pozdrawiam

Regulamin komentarzy i forum:
1. Poglądy głoszone w komentarzach i na forum są poglądami ich autorów.
2. Redakcja strony nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w komentarzach.
3. W treści komentarzy zabrania się:
a) używania wulgaryzmów, epitetów i inwektyw powszechnie uważanych za obraźliwe
smiley atakowania kogokolwiek ze względu na jego cechy osobowe
c) propagowania zachowań uważanych powszechnie za wulgarne i niemoralne
4. Dopuszczalna jest tylko krytyka merytoryczna i udokumentowana.
5. Komentarze nie spełniające warunków z punktów 3 i 4 będą usuwane.

Czy któryś z pkt i pdpkt został naruszony?
Jak z powyższego można wywnioskować - regulamin nie zabrania odpowiedzi na posty wierszami itp. Każda z form przekazu jest dopuszczalna. A to, że ktoś ma zbyt wąską wyobraźnię i nie może się dopatrzeć rzeczowego kontekstu zawartego w treści wiersza - to już nie moja wina.
A propozycja cenzury? No cóż. Czyżby tęsknota za komuną?

Czemu nie!!!

Na malej stacji w wiosce Poronin
Gdy pociag stanal wsrod zgrzytu szyn...
Wysiadl z wagonu ojciec, a po nim...
Razno na peron wyskoczyl syn....(...) smileysmileysmileysmileysmileysmiley

zdzisiu007
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 18:52
Myląc temat i pojęcie myślę hmm,
post będzie miał wzięcie wśród
tych co poezje czytają a
na necie się nie znają.

Nie spamuj forum jak każdy by pisał tak jak teraz my jeden wielki kosz na śmieci delikatnie mówiąc chaosik
GDZIE JEST ADMINISTRATOR KOLEGA SPAMUJE FORUM
NIE MYLIĆ POJĘCIA CENZURY z WIELKIM SPAMEM
Myślę że przeskoczymy na stronę 4 bo strona 3 jest równie ciekawa tylko ten spam ADMINISTRATOR GDZIE JESTEŚ popraw regulamin
MOJA MATKA MÓWIŁA ZAWSZE CO ZA POETA TYLKO GŁOWA NIE TA
Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 19:03
"Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu"
Mark Twain smiley

Edytowane przez Viki Biera dnia 29-03-2010 19:05
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 19:03
Pani Viki to się nazywa kultura pisania na forum, widać nie miał Pan większego doświadczenia z tą formą komunikacji hmmm może inaczej. Czy jeśli ktoś rozmawia o samochodach a Pan podejdzie i wierszykiem zagada o kołpaku, następnie robiąc wykład z interpretacji wierszy to będzie to właściwe zachowanie - chyba nie! Proszę uszanować użytkowników forum i nie spamować wypowiedziami nie tyczącymi się danego tematu.

Panie Zdzisiu007 proponuję "nie karmić Trola" (Panie Viki to taki żargon więc proszę go właściwie interpretować) smiley .

Pozdrawiam
zdzisiu007
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 19:10
myślę że jak był spam w księdze gości to co się stało. smiley ZOSTAŁA USUNIĘTA ADMINISTRATOR WNIOSKI
PUNKT 6 Reg.Forum
Treść nie na temat zostanie usunięta a treść istotna i wartościowa przeniesiona do właściwego działu.
Punkt 7 Nikt nie będzie mówił administratorowi co ma robić smiley
Viki Biera
Użytkownik

Dodane dnia 29-03-2010 19:24
Wielu ludzi o tym marzy,
Aby wcale nie mieć twarzy.
Więc nim język puścisz w taniec,
Załóż na mordę. . . kaganiec.

Jan Sztaudynger

Strona 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Skocz do Forum:
Opoczno.info
Hitler w Białaczowie?
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Gniazdo Rodzinne
Zamek i pałac
Zamek
Pałac Platerów
Powstanie Styczniowe
Oficjalna strona miasta Opoczno
PLATEROWIE
MUZEUM w OPOCZNIE
Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów