Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów.
News Search:
Strona Główna · Historia - czy Hitler był w Białaczowie? · Znani z Białaczowa · Artykuły · Download · Linki · Galeria · OGŁOSZENIAListopad 25 2024 12:16:07
Obecny adres IP
3.136.22.204
Nawigacja
Statut
Ogłoszenia drobne
Strona Główna
Pogoda - Białaczów
Historia - czy Hitler był w Białaczowie?
Oświadczenie
LKS Białaczów
Kontakt
Szukaj
OGŁOSZENIA
Archiwum newsów
NASZE INICJATYWY
NOSTALGIA BAND
Ostatnie Artykuły
"Przeniknąć siebie...
Melancholia końca r...
Diagnoza stanu rzeczy.
Stracone pokolenie?
Nasze dzieci - nasz...
Użytkowników Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 327
Nieaktywowany Użytkownik: 0
Najnowszy Użytkownik: Uloni1
Orkiestra dęta
Najnowszy Album

Parczów
Losowa fotografia
Zaprzyjaźnione strony
Szkoła Podstawowa w Białaczowie
Szkoła Podstawowa - Miedzna Drewniana
BIP
Zespół muzyczny ,,Nostalgia Band-Białaczów
Zobacz Temat
Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów. | Białaczów. | Białaczów.
Strona 3 z 3 < 1 2 3
Autor RE: ZAWALIŁA SIĘ ,,MUSZLA''
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Data rejestracji: 28.02.10
Dodane dnia 28-02-2010 21:47
Masz firmę (w tym przypadku jest to Gmina - instytucja), w firmie są pracownicy (podobnie jak w Gminie), za działania swoich podwładnych zawsze ostatecznie odpowiada Prezes (w tym przypadku Wójt). Dlatego też to on odpowiada za to co się stało a nikt inny. Oczywiście może wyciągnąć konsekwencją w stosunku doi swojego podwładnego, ale końcowo za to co się stało odpowiada właśnie on - nikt inny. A z uwagi że koszty będą spore /myślę że za ani za 10.000 ani za 30.000 PLN się tego nie da odbudować/ i było ryzyko że przez to zaniedbanie ktoś straci życie, to nie ma co się wygłupiać i ograniczać do zwykłego szkoda pozostawiając sprawę w tej formie.
Edytowane przez Obywatel_z_Bialaczowa dnia 28-02-2010 21:51
Wyślij Prywatną Wiadomość
profesor
Użytkownik

Data rejestracji: 03.03.10
Dodane dnia 03-03-2010 13:59
http://demotywatory.pl/1100927/Nasz-wojt
Viki Biera
Użytkownik

Data rejestracji: 15.11.08
Dodane dnia 03-03-2010 17:09
Zawaliła się muszla. Nic nie trwa wiecznie. Chociaż sentyment do niej pozostał. W końcu to kawałek historii. Tak sobie myślę i też sobie zadaję takie pytanie... - Jaka super książka o Białaczowie i jej mieszkańcach by powstała "gdyby nasza muszla umiała pisać". Nam pozostały jedynie wspomnienia i stare fotografie.

Rok 1973. Narodziny Białaczowskiej muszli.

Edytowane przez Piotr Kolczynski dnia 03-03-2010 18:28
Piotr Kolczynski
Super Administrator

Data rejestracji: 14.11.08
Dodane dnia 03-03-2010 18:53
espan napisał/a:
A JA SIĘ PYTAM DLACZEGO MOJE POSTY ZOSTAŁY USUNIĘTE?? NIC OBRAŹLIWEGO W NICH NIE BYŁO I ŚMIERDZI TO CENZUROWANIEM

Kolego espan, prawdopodobnie posty, o których piszesz, że zostały wycięte są to komentarze do newsa "Oświadczenie wójta gminy". Pozdrawiam.

"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..."
http://jednodniowka.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 05-03-2010 18:58
No i niestety w ten oto sposób temat przeszedł do przeszłości i nic więcej pewnie się nie wydarzy...

Czy jest opcja aby któryś z Radnych umieścił na tej stronie informację ile naszą Gminę będzie kosztowała cała ta przygoda z Muszlą - jest tu w ogóle ktoś kto piastuje taką funkcję i interesuje się dobrem mieszkańców Gminy???
stachu
Użytkownik

Data rejestracji: 30.10.09
Dodane dnia 08-03-2010 07:40
obywatelu z Białaczowa czyżbyś zapomniał, że "Hmmm czyżby Pan nie wiedział w jakim kraju żyjemy i że otwarta krytyka lokalnych władz naraża stronę otwarcie poruszającą temat na przykre konsekwencje przy byle nadarzającej się okazji... Nie raz i nie dwa tak było i niestety nadal tak jest." to twoje słowa i to powód obacnego stanu rzeczy.smiley

arbi
Użytkownik

Data rejestracji: 14.10.09
Dodane dnia 09-03-2010 22:30
p.Viki Biera dzieki za zdjecie z okresu budowy tego pieknego niegdys obiektu i przypomnienie postawy mieszkancow Bialaczowa w tamtym okresie

Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 15-03-2010 09:38
stachu napisał/a:
obywatelu z Białaczowa czyżbyś zapomniał, że "Hmmm czyżby Pan nie wiedział w jakim kraju żyjemy i że otwarta krytyka lokalnych władz naraża stronę otwarcie poruszającą temat na przykre konsekwencje przy byle nadarzającej się okazji... Nie raz i nie dwa tak było i niestety nadal tak jest." to twoje słowa i to powód obacnego stanu rzeczy.smiley

Ale Radni są nie po to wybierani aby trzymali głowę w piasku i dbali tylko o swoje cztery litery... Poza tym mi nie chodzi już o jakieś wszczynanie vendetty a o przedstawienie wyliczeń ile będzie gminę/nas kosztowała operacja "Muszla", którą to łaskawie organa gminy postanowiły odbudować /wcześniej pozwalając na to aby się zawaliła/.
Piotr Kolczynski
Super Administrator

Dodane dnia 15-03-2010 10:07
To tylko plotki, ale słyszałem, że 100 tys. zł napewno. Przypuszczam, że remont generalny nic by nie dał a pochłonął olbrzymie kwoty. Szkoda, że wcześniej nie podjęto decyzji o rozbiórce. Mieliśmy szczęście, że muszla zwaliła się w nocy. W innym wypadku mogło dojść do nieszczęścia.

Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 15-03-2010 10:25
Piotr Kolczynski napisał/a:
To tylko plotki, ale słyszałem, że 100 tys. zł napewno. Przypuszczam, że remont generalny nic by nie dał a pochłonął olbrzymie kwoty. Szkoda, że wcześniej nie podjęto decyzji o rozbiórce. Mieliśmy szczęście, że muszla zwaliła się w nocy. W innym wypadku mogło dojść do nieszczęścia.

Wiesz, teraz to takie rozważania trochę jak o zeszłorocznym śniegu - nikt pewnie nie będzie liczył ile by kosztował ten remont, poza tym to był obiekt mocno związany z naszą tożsamością i sentymentalny /właśnie z tego powodu zabytki są remontowane a nie burzone i stawiane od nowasmiley /.

A w kwestii zawalenia pisałem wcześniej, choć mam wrażenie że niewiele osób zdaje sobie sprawę z ryzyka jakie wiązało się z jej zawaleniem... To nie tylko kasa, sentyment ale i odpowiedzialność za zabezpieczenie obiektu, który mógł spaść ludziom na głowy...

PS Wcale mała kwota, ale i tak sądzę że to są wstępne szacunki, które okażą się o połowę za małe...

Pozdrawiam smiley
Piotr Kolczynski
Super Administrator

Dodane dnia 15-03-2010 11:31
Burzenie zabytków jest zbrodnią! Absolutna zgoda. A jeśli chodzi o muszlę. Osobiście patrzyłem na jej budowę. Rzeczywisty projekt zakładał, o ile dobrze pamiętam, że kopuła (?) muszli będzie betonowa. Kilku gości z ówczesnego komitetu ( przewodniej siły ) doszło jednak do wniosku, że aż tyle to się białaczowianom nie należy. No i, wybudowano jakąś muszlę, właściwie bez planów na zasadzie "Antek, trzymaj ścianę, a ja lecę po pieniądze." I tak stała sobie kopuła póty wszystko nie przegniło. Remontowanie tej prowizorki nie miało sensu, bo de facto powinno się ją rozebrać i wybudować od początku. Więc smarowano, podbijano, podpierano i wytrzymało to 37 lat.
Wszystko na tym świecie ma swój początek i koniec. Teraz przyszedł czas na porządne dokończenie tego co zaczęto w innej epoce. Miejmy nadzieję, że tym razem będzie solidnie!

Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik

Dodane dnia 15-03-2010 22:02
Piotr Kolczynski napisał/a:
Burzenie zabytków jest zbrodnią! Absolutna zgoda. A jeśli chodzi o muszlę. Osobiście patrzyłem na jej budowę. Rzeczywisty projekt zakładał, o ile dobrze pamiętam, że kopuła (?) muszli będzie betonowa. Kilku gości z ówczesnego komitetu ( przewodniej siły ) doszło jednak do wniosku, że aż tyle to się białaczowianom nie należy. No i, wybudowano jakąś muszlę, właściwie bez planów na zasadzie "Antek, trzymaj ścianę, a ja lecę po pieniądze." I tak stała sobie kopuła póty wszystko nie przegniło. Remontowanie tej prowizorki nie miało sensu, bo de facto powinno się ją rozebrać i wybudować od początku. Więc smarowano, podbijano, podpierano i wytrzymało to 37 lat.
Wszystko na tym świecie ma swój początek i koniec. Teraz przyszedł czas na porządne dokończenie tego co zaczęto w innej epoce. Miejmy nadzieję, że tym razem będzie solidnie!

Niezależnie od tego co teraz zrobią to wspomnienia zawsze pozostaną przy tamtej "prowizorce", która tworzyła jakiś kawałek historii naszego społeczeństwa... Podobnie jak wycięte kasztany, które kiedyś rosły przy kościele...
Piotr Kolczynski
Super Administrator

Dodane dnia 16-03-2010 11:25
Ogarnęły mnie wspomnienia... A kasztany obok kościoła były piękne. Nie mogę też odżałować pięknych drzew na cmentarzu.
Zupełnie nie rozumiem decyzji o ich wycięciu.

Strona 3 z 3 < 1 2 3
Skocz do Forum:
Opoczno.info
Hitler w Białaczowie?
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Gniazdo Rodzinne
Zamek i pałac
Zamek
Pałac Platerów
Powstanie Styczniowe
Oficjalna strona miasta Opoczno
PLATEROWIE
MUZEUM w OPOCZNIE
Elektroniczna Kronika Gminy Białaczów