Autor |
RE: Wybory już się zbliżają - Wybierz przyszłość. |
Teresa
Moderator
Miejscowość: Radom
Data rejestracji: 15.11.08 |
Dodane dnia 18-11-2010 19:22 |
|
|
Przykro mi, ale to była decyzja całego Zarządu SPiRGB, a ja nie zmieniam sama decyzji podjętej przez Zarząd. Mogę tylko napisać ,iż pismo było odpowiedzią na moje pismo skierowane do Pana Wójta w imieniu Zarządu i dotyczyło naszej pracy (realizacji planu) . Odpowiedź była skierowana do Prezesa Zarządu Nazwisko i Imię moje.Tak więc Pan Wójt nie potraktował źle wyborców tylko mnie ( nooo może jeszcze jednego waaaażnego wyborcę, ale jemu byłam zmuszona pokazać).
No cóż , ja nie jestem lokalnym wyborcą, a jak pisałam człowiek ma prawo błądzić i ja to rozumiem ( też uczę się na błędach). Nie wspomniała bym o tym piśmie , gdyby nie prowokacja VikiBiera.Ale uznajmy ,że sprawy nie było. Pozdrawiam wszystkich wyborców. Będzie dobrze. Teraz liczę na Was ,że dokonacie dobrego wyboru. |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 19:30 |
|
|
Teresa napisał/a:
P.s.WikiBiera , czy na prawdę nie żali Ci tego co już zbudowaliśmy?
Czy muszę przyznać rację ludziom, którzy mnie ostrzegali przed Tobą, a ja Cie tak broniłam? Czy nie żal Ci tych ludzi , którzy chcą jeszcze coś zrobić dla Białaczowa i wierzą ,że się uda bez względu jak potoczą się wybory. Bo to wybory stały się punktem zwrotnym w Twoim zachowaniu.
Zawsze mieliśmy wspólny cel "DOBRO GMINY".
No pewnie , że mi żal, że zaczęłaś uprawiać samowolkę mają wszystkich w d.... Wiedziałaś, ze ja nie toleruje i nigdy nie zaakceptuje (czyt. nie będę swoim nazwiskiem promował, żadnej partii a tym bardziej PIS-u) polityki w Stowarzyszeniu. Wiedząc o tym zrobiłaś to co zrobiłaś, a na dodatek rzuciłaś na mnie podejrzenie o usuwanie postów. Ja dalej będę robił to co robię ale Stowarzyszenie mi do tego nie jest potrzebne. Potrzebni mi są ludzie którzy widzą w tym cel co wspólnie robimy. Wybacz ale Ty masz inne cele. Będę mało skromny ale powiem, ze to ja byłem potrzebny Stowarzyszeniu. Nawet usłyszałem, (nie powiem od kogo ale od jednego z członków zarządu) , ze nawet bezcenny. Ale ja mam swój honor i ambicję. Teraz co do pisma i wójta. Zawsze byłem i jestem zwolennikiem działania a nie gadania. Wtedy była okazja mocno wpłynąć na wójta więc to miało sens. Czy teraz ma? Nie wiem. Mnie to nie interesuje. Ale uważam, że teraz to już musztarda po obiedzie. Jego publikacja teraz na pewno komuś zaszkodzi ale nie jemu. W końcu w tym piśmie nic takiego nie ma. A co do straszenia! Ten ktoś kto Cię straszył przede mną przyszedł do mnie i do moich przyjaciół w Opocznie po łaskę. I tak się dzieje już od kilkunastu lat. Teraz mnie chwali bo jestem mu potrzebny. Ale zdaję sobie sprawę , że jak mu ktoś nadepnie na odcisk znów będę zły. On już tak ma.
|
|
Autor |
Teresa
Moderator
Dodane dnia 18-11-2010 20:40 |
|
|
Nooo Kol VB i kto tu ma wszystkich "gdzieś" . Chyba się pogubiłeś z tymi swoimi poglądami. Napisałeś cyt:"Wiedziałaś, ze ja nie toleruje i nigdy nie zaakceptuje (czyt. nie będę swoim nazwiskiem promował, żadnej partii a tym bardziej PIS-u) polityki w Stowarzyszeniu." - Orkiestra nie zagrała jak chciałeś , zabrałeś swoje skrzypce i odszedłeś. Tym udowodniłeś ,że masz gdzieś nas i znaczną grupę społeczeństwa naszej gminy i powiatu (wyniki ostatnich wyborów mówią o poparciu PiS) Dla mnie nie ma znaczenia gdzie kto należy, ważne ,że chce coś dobrego zrobić. I wiesz co , było by fajnie i prawdziwie "wyborczo" , gdyby wszyscy kandydaci zaprezentowali się na naszym forum . Mogli byśmy poczytać ich programy, zadać pytania itp. Tego oczekiwałam. Chciał pech ,że to Pan Urbańczyk z PiS -u pierwszy był odpowiednio przygotowany do wyborów i Tobie się to nie spodobało. I zaczęła się cała afera polityczna .Przecież w moim ogłoszeniu dawałam jednakową szansę wszystkim. Członkowie Stowarzyszenia byli zwolnieni ,bo pozwala nam na to Art.67 Ustawy o ordynacji wyborczej. Chyba to normalne ,że pomagamy swoim ludziom.
Ciekawa jestem , czy tak byś się zachował ,gdyby inny kandydat jako pierwszy zaprezentował swój program. Nie będę pisać jakie stawki proponowałeś za tę usługę.
A swoją drogą potwierdzam ,że byłeś bezcenny w swoich działaniach na rzecz stowarzyszenia. Szkoda !!!!
Będzie mi brakowało Twojego humoru, zwariowanych pomysłów i pogaduszek o niczym na GG. |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 21:34 |
|
|
Moje poglądy są moimi poglądami. Dzięki nim twardo stoję na nogach. Polityka jest dla ludzi słabych, którzy najpierw wybierają "swoich" by potem móc wieszać na nich wszystkie brudy. Tak wygląda polityka w polskim wydaniu. Dobrze wiesz, ze mnie zależało zawsze na silnym stowarzyszeniu które nie musi wyciągać ręki po żadne jałmużny. I tak by było gdyby nie Twoje emocje związane pewnymi osobami. Ale Ty robiłaś ze Stowarzyszenia organizację charytatywną która zabiera biednym (opłaty za tańce ) a rozdaje bogatym (darmowe prezentacje na stronie kandydatów których stać jest za to zapłacić).
Art. 67.
Bez uprzedniej zgody pełnomocnika wyborczego komitetu wyborczego zakazana jest każda forma agitacji wyborczej polegająca na organizowaniu wieców wyborczych kandydatów, rozpowszechnianiu programów wyborczych kandydatów lub komitetów wyborczych oraz ich materiałów propagandowych o charakterze reklamy rozpowszechnianej dla celów kampanii wyborczej za pomocą środków masowego przekazu, plakatów, broszur i ulotek o masowym nakładzie oraz infolinii o bezpłatnym dostępie. Takiej zgody Stowarzyszenie nie miało. Po zatym jeśli się mówi o bezpłatnym dostępie to dotyczy to wszystkich. Bo art 2 pkt 1 mówi: Wybory do rad gmin, rad powiatów i sejmików województw są powszechne, równe, bezpośrednie i odbywają się w głosowaniu tajnym. Równe dla wszystkich
Wówczas zapis że jedni mają płacić a członkowie Stow. są zwolnieni jest naruszeniem równości wyborów. Dla mnie nie ma znaczenia kto będzie pierwszy się prezentował i jak tylko ile za to zapłaci. O cenniku nie bedę pisał bo powiedziałam Ci to wprost co o tym myślę, tak samo jak to, ze swoim (może nie świadomym działaniem) pozbawiłaś Stowarzyszenie pieniędzy na organizację turnieju szachowego. Dopełnieniem swojego nieodpowiedzialnego postępowania było publiczne rzucenie na mnie podejrzenie o usuwanie postów. Bo tak Ci powiedział P. Więc teraz niech P przejmie moją rolę społecznika. To tyle publicznie.
|
|
Autor |
klemens
Użytkownik
Data rejestracji: 24.11.08 |
Dodane dnia 18-11-2010 22:01 |
|
|
Z tego wynika, że kandydat nie ma prawa się reklamować jak chce tylko jak mu pełnomocnik pozwoli? To trochę, przyznam dziwne. Jest cała masa organizacji, które wspierają swoich ludzi w kampanii. Za darmo. I jakoś do tego pełnomocnicy wyborczy nic nie mają. Nadto na stronie opocznianie.pl prezentuje się spora grupa kandydatów, więc oni też czynią coś źle? Wszystkich wyśle Pan do kicia? Daj se luzu chłopie.
Jem jabłka! |
|
Autor |
Teresa
Moderator
Dodane dnia 18-11-2010 22:23 |
|
|
I znowu muszę prostować !
To kandydat powinien mieć zgodę pełnomocnika , a nie media. I to jego sprawa. Nie wyobrażam sobie ,żeby wszystkie gazety, telewizje, bilbordy, słupy , płoty i tp. miejsca reklamy pisały do pełnomocnika o zgodę na ich umieszczenie
Wszyscy natomiast wiedzą ,że to Ty organizowałeś tańce, wyznaczyłeś cenę, zatrudniłeś instruktora, organizowałeś spotkania, a mnie tylko informowałeś już po podjęciu samodzielnej decyzji. Do dziś uważam ,że robiłeś dobrze. I nawet gdybym wyraziła sprzeciw , nie ustąpił byś twierdząc ,że tak trzeba.Mawiałeś często " Nie stać nas na sentymenty na razie. "Było zainteresowanie, zrobiłeś coś dobrego dla wielu ludzi i dzieci.Nikogo nie zmuszaliśmy do płacenia. I gdzie tu moja wina!!!!
Edytowane przez Teresa dnia 18-11-2010 22:32 |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 22:34 |
|
|
klemens napisał/a:
Z tego wynika, że kandydat nie ma prawa się reklamować jak chce tylko jak mu pełnomocnik pozwoli? To trochę, przyznam dziwne. Jest cała masa organizacji, które wspierają swoich ludzi w kampanii. Za darmo. I jakoś do tego pełnomocnicy wyborczy nic nie mają. Nadto na stronie opocznianie.pl prezentuje się spora grupa kandydatów, więc oni też czynią coś źle? Wszystkich wyśle Pan do kicia? Daj se luzu chłopie.
Właśnie dokładnie tak. Może być za darmo ale wtedy pozostali kandydaci z innych komitetów wyborczych tez mają to za darmo. Na tym polega zasada równości wyborów. Żaden kandydat bez zgody jego pełnomocnika komitetu wyborczego nie może się reklamować w żadnym medium. A to z tej prostej przyczyny, że komitety wyborcze muszą się rozliczyć z pieniędzy jakie wydają na kampanię wyborczą. Nawet jak któreś medium udostępniło darmową reklamę wyborczą wówczas zgłasza taką możliwość do Państwowej Komisji Wyborczej która z kolei po przez komisję wyborcze niższego szczebla informuje wszystkie komitety wyborcze o takiej możliwości. Za wszelkie płatne reklamy wyborcze medium musi wystawić fakturę na komitet wyborczy danego kandydata. Na stronie opocznianie.pl wszystkie reklamy wyborcze są płatne, za które właściciel portalu wystawia faktury. Jeżeli tego nie robi to na razi się na poważne konsekwencję.
To Ty se odpuść (M) i nie polemizuj z ordynacją wyborczą
Edytowane przez Viki Biera dnia 18-11-2010 22:38 |
|
Autor |
Teresa
Moderator
Dodane dnia 18-11-2010 22:47 |
|
|
Drogi Kolego POLAKU jesteś w błędzie. Właśnie tylko Stowarzyszenie dało szansę na tej stronie zaprezentować się wszystkim kandydatom ( tak na wójta jak i do Rady Gminy i Powiatu) Właśnie temu służyło ogłoszenie . W miarę możliwości bywamy na spotkaniach, rozmawiamy z kandydatami różnych opcji , nawiązujemy do współpracy. A to ,że nie wszyscy chcą się ukazać na naszej stronie , nie jest naszą winą. Do tego też nie zmuszamy.
Pozdrawiam. |
|
Autor |
klemens
Użytkownik
Data rejestracji: 24.11.08 |
Dodane dnia 18-11-2010 22:54 |
|
|
Faktury potrzebne są kandydatowi jeśli chce otrzymać zwrot pieniędzy z komitetu wyborczego. Nadto sam kandydat decyduje czy będzie się starał o refundację środków w całości. Nikt natomiast nie sprawdza ile wydał ze swoich prywatnych pieniędzy i na co. Jak ktoś ma prywatnie milion na kampanię i tyle wyda - to jego problem. Nie może tylko starać się o refundację tych środków.
Krótko - jeśli ktoś nie będzie żądał zwrotu pieniędzy od KW, za płatne ogłoszenie gdziekolwiek, to nic nie musi. Wykupienie płatnego ogłoszenia w jakimś medium to sprawa między kandydatem a firmą. Czy firma zwalnia go z opłaty czy nie to też nikogo nie obchodzi pod warunkiem, że kandydat nie będzie się starał o zwrot kasy od KW.
Jem jabłka!
Edytowane przez klemens dnia 18-11-2010 23:00 |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 18-11-2010 23:04 |
|
|
klemens napisał/a:
Nikt natomiast nie sprawdza ile wydał ze swoich prywatnych pieniędzy i na co. Jak ktoś ma prywatnie milion na kampanię i tyle wyda - to jego problem. Nie może tylko starać się o refundację tych środków.
Krótko - jeśli ktoś nie będzie żądał zwrotu pieniędzy od KW, za płatne ogłoszenie gdziekolwiek, to nic nie musi.
I tu nie masz racji. Urząd Skarbowy w każdej chwili może sprawdzić ile kandydat wydał i skąd na to miał. W końcu od tego jest. A takich przypadków jest bardzo dużo. Właśnie w miniony poniedziałek jeden z kandydatów na Prezydenta Tomaszowa Maz. otrzymał wezwanie wraz z pełnomocnikiem swojego komitetu wyborczego.
|
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Data rejestracji: 28.02.10 |
Dodane dnia 19-11-2010 08:09 |
|
|
Viki Biera napisał/a:
Już dawno przestało mnie obchodzić co szanowny "OB" raczyć myśleć o mojej osobie. Ja nigdzie nie kandyduje bo brzydzę się polityką a tym bardziej w takim wydaniu jaką się uprawia w Stowarzyszeniu i na tym forum. A to co zrobiłem dotychczas wespół(zaznaczam wespół) z biblioteką i to co jeszcze zrobimy razem każdy ma prawo ocenić jak chce. Ja mam tę satysfakcję, że to co sobie zamierzyłem to zrobiłem i nikt nawet jakiś "OB" mi tego nie odbierze. Moje działanie jest łatwo oceniać bo jest namacalne w porównaniu do pustego anonimowego (nie dla mnie) i pozbawionego sensu nauczania innych
Panie Viki (śmiech) już kiedyś polemizowaliśmy na temat mojej tożsamości i okazało się że to tylko Pańskie czcze gadanie - nic więcej, więc niech Pan już zmieni płytę bo ta jest dawno zgrana i guzik Pan wie.
A od osoby, która uważa się za 'mecenasa' kultury można by oczekiwać zdecydowanie bardziej kulturalnego zachowania względem rozmówcy. |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2010 09:36 |
|
|
Obywatel_z_Bialaczowa napisał/a:
[quote]Viki Biera napisał/a:
Panie Viki (śmiech) już kiedyś polemizowaliśmy na temat mojej tożsamości i okazało się że to tylko Pańskie czcze gadanie - nic więcej, więc niech Pan już zmieni płytę bo ta jest dawno zgrana i guzik Pan wie.
A od osoby, która uważa się za 'mecenasa' kultury można by oczekiwać zdecydowanie bardziej kulturalnego zachowania względem rozmówcy.
OB = &6(G + H)n=JJ
|
|
Autor |
onyks
Użytkownik
Miejscowość: g.białaczów
Data rejestracji: 09.11.10 |
Dodane dnia 19-11-2010 10:41 |
|
|
sugeruje Pan,że to nasze władze ?
ps.skoro tak to mają dużo wolnego czasu |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2010 13:26 |
|
|
onyks napisał/a:
sugeruje Pan,że to nasze władze ?
ps.skoro tak to mają dużo wolnego czasu
Sugestia jest zjawiskiem filozoficzno-psychologicznym opartym o właściwe bądź nie właściwe skojarzenia faktów. Ja opieram się na matematyczno- logicznym wzorze który pozwolił mi określić (w 99% bo jak wiemy nie ma takiej liczby do której by nie można było dodać 1) niewiadomą z powyższego równia. Szkoda że tu na forum nie mogę tego przedstawić graficznie w postaci wykresu.
|
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2010 14:03 |
|
|
Viki Biera napisał/a:
Sugestia jest zjawiskiem filozoficzno-psychologicznym opartym o właściwe bądź nie właściwe skojarzenia faktów. Ja opieram się na matematyczno- logicznym wzorze który pozwolił mi określić (w 99% bo jak wiemy nie ma takiej liczby do której by nie można było dodać 1) niewiadomą z powyższego równia. Szkoda że tu na forum nie mogę tego przedstawić graficznie w postaci wykresu.
Może i lepiej bo z Pańskim zamiłowaniem do wklejania całych stron tekstu zamiast prostego linka do strony mógłby się tu zrobić prawdziwy śmietnik (proszę mi wierzyć Ctrl+C i Ctrl+V nie jest tajemniczą wiedzą i nie ma się czym chwalić) |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2010 14:22 |
|
|
Teresa napisał/a:
Przykro mi, ale to była decyzja całego Zarządu SPiRGB, a ja nie zmieniam sama decyzji podjętej przez Zarząd. Mogę tylko napisać ,iż pismo było odpowiedzią na moje pismo skierowane do Pana Wójta w imieniu Zarządu i dotyczyło naszej pracy (realizacji planu) . Odpowiedź była skierowana do Prezesa Zarządu Nazwisko i Imię moje.Tak więc Pan Wójt nie potraktował źle wyborców tylko mnie ( nooo może jeszcze jednego waaaażnego wyborcę, ale jemu byłam zmuszona pokazać).
No cóż , ja nie jestem lokalnym wyborcą, a jak pisałam człowiek ma prawo błądzić i ja to rozumiem ( też uczę się na błędach). Nie wspomniała bym o tym piśmie , gdyby nie prowokacja VikiBiera.Ale uznajmy ,że sprawy nie było. Pozdrawiam wszystkich wyborców. Będzie dobrze. Teraz liczę na Was ,że dokonacie dobrego wyboru.
Pani Tereso proszę tylko zauważyć, że pismo nie było pismem prywatnym adresowanym do Pani tylko do Zarządu, tak więc jest sprawą Stowarzyszenia i nie jest objęty tajemnicą korespondencji. Jako wyborca i sympatyk Stowarzyszenia z wielką chęcią zapoznam się zarówno z Państwa pismem jak i odpowiedzią nadesłaną przez Wójta. Nie sądzę aby to była informacja objęta klauzulą "tajna" więc powinna być dostępna publicznie dla wszystkich zainteresowanych - ponawiam prośbę o publikację obu pism.
PS przymykając oko na pewne działania pozwalamy na "dziwne" zachowanie naszych lokalnych władz, na co ja osobiście się nie zgadzam i sądzę że nie jestem w tej postawie osamotniony - mam zamiar patrzeć im dość uważnie na ręce choćby po to aby sprawne funkcjonowanie Gminy nie było porównywalne z cudem.
Pozdrawiam |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 20-11-2010 21:39 |
|
|
I co? Cisza wyborcza. Strach się odezwać, żeby się nie narazić. Gdzie teraz są ci wszyscy obywatele Białaczowa, Powiatu itp. Nie ma o czym pisać? To do roboty. Taczki czekają. Gmina was potrzebuje!!!!!
|
|
Autor |
edek
Użytkownik
Data rejestracji: 03.04.10 |
Dodane dnia 20-11-2010 22:03 |
|
|
Facet nie prowokuj. Wydaje mi się że już wystarczająco dużo cierpkich słów spłynęło na twoje biedne ramiona .Ale widocznie ciebie to kręci . Wziął byś się lepiej za robotę (ponoć jesteś leśnikiem - to zapraszam do lasu )Posadzisz kilka drzewek , trochę się poschylasz to ci może przejdzie |
|
Autor |
Viki Biera
Użytkownik
Dodane dnia 20-11-2010 23:05 |
|
|
Odezwał się nierób. Pokaż co dotychczas zrobiłeś wtedy możesz mi piwo postawić. Ja jak na razie mam się czym pochwalić. Ale Ty jeszcze musisz dużo poczytać żeby to zrozumieć. Daję Ci wybór, Chyba że nadal chcesz chodzić po Łacse. Tylko czy po wyborach będziesz miał kogo jeszcze o nią prosić?
Edytowane przez Viki Biera dnia 20-11-2010 23:24 |
|
Autor |
edek
Użytkownik
Data rejestracji: 03.04.10 |
Dodane dnia 20-11-2010 23:44 |
|
|
O czym ty tu piszesz jaka łaska , jaki wybór . Czym ty się możesz pochwalić .Pewnie jak bym miał tyle czasu co ty to bym został erudytom . Niestety ja muszę tyrać na takich pseudo" poetów , filozofów i dziennikarzy " |
|