Autor |
RE: ,,DON KICHOT''czyli walka z wiatrakami |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Data rejestracji: 28.02.10 |
Dodane dnia 17-03-2010 08:48 |
|
|
Panie Stachu a jakie jest Pańskie zdanie w tym temacie, bo z tej wypowiedzi ciężko mi to wywnioskować?
Panie Piotrze niestety muszę Pana zmartwić - każda firma produkująca prąd ma obowiązek jej odsprzedaży do zakładów dystrybucyjnych/elektrowni (od kiedy rozdzielili te funkcję nie jestem pewien tak naprawdę której z nich), a te dopiero ponownie wprowadza go w obieg pobierając sobie odpowiednią marżę - ot taka nasza lokalna durnota zabezpieczająca interesy nielicznych /głównie zakładów czyt. pracowników tych zakładów, bo inaczej byłyby nierentowne i związki zawodowe zaraz zorganizowałyby strajki/ kosztem pozostałych.
PS proszę się nie denerwować gdy ktoś trochę niefortunnie sformułuje swoją wypowiedź - można zawsze zwrócić uwagę bez niepotrzebnych emocji... starajmy się zachować merytoryczny poziom dyskusji... |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Data rejestracji: 14.11.08 |
Dodane dnia 17-03-2010 10:20 |
|
|
stachu napisał/a:
Szanowny panie, zagrożenia , o których się mówi są istotne jak zresztą wszelkie realne zagrożenia w ogóle. Wydaje się panu "że to dobra inwestycja i nade wszystko proekologiczna sprzyjająca mieszkańcom. Daje możliwość ewentualnie ..... . Być może uda się stworzyć jakieś miejsca pracy? ....." Panu się wydaje i już samo to uprawnia pana do zabierania głosu w publicznej debaciew carakterze eksperta i zwolennika tego co się panu wydaje.
Pisze pan " nie widzę równierz zagrożeń w rodzaju złego wpływu promieniowania elektromagnetycznego ...." to mnie bardzo uspokaja ale czy na pewno jest pan ekspertem w tej dziedzinie. Proszę mi wierzyć nie jest pan zobowiązany wypowiadać się w każdej sprawie jako ekspert.
Ta debata na forum internetowym pokazuje jak bardzo nasze lokalne społeczeństwo jest ignorowane, jak mało mamy informacji pewnej. Niepokojącym jest fakt, że w sprawach ważnych do podjęcia decyzji wystarczyć nam może to co się wydaje.
Z pańskiej wypowiedzi wyziera brak realnych propozycji. Nie proponuje pan nic w zamian.
Wie pan, krytykować i podważać czyjeś zdanie jest bardzo prosto. Trudniej, zaproponować lepsze rozwiązanie. Jeśli panu nie odpowiada inwestycja, to proszę podać jakieś inne rozwiązanie. Pisze pan, że nie jestem ekspertem, a wogóle to wszystko mi się wydaje. Drogi panie, panu nawet nic się nie wydaje. Niczego pan nie oferuje, nad to : "moja racja jest! I basta!". Żadnych konkretów.
Niechże pan powoła ekspertów, którzy udowodnią, że budowa wiatraków jest zdecydowanie szkodliwa i niczego gminie nie daje. Pozdrawiam.
"Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie..." |
|
Autor |
stachu
Użytkownik
Data rejestracji: 30.10.09 |
Dodane dnia 17-03-2010 11:00 |
|
|
Nie trudno zauważyć, że moja wypowiedź nie kwestionuje zasadności budowy wiatraków. Proszę uważniej czytać i w swych percepcjach nie poddawać się emocjom. Swoje zdanie w przedmiotowej sprawie chętnie przedstawię ale po uprzednim zapoznaniu się z szansami i zagrożeniami płynącymi z kontrowersyjnej inwestycji przedstawionymi przez ekspertów lub też inicjatorów inwestycji. Jak przy każdym tak poważnym przedsięwzięciu należy zacząć od tak zwanej analizy "SWOT". Po zapoznaniu się z prognozowanymi szansami, kożyściami ale także zagrożeniami i stratami nasza dyskusja dopiero może stać się merytoryczną. Umyślnie wspomniałem o ignorowaniu społeczności lokalnej żeby zwrócić uwagę na to, że inicjatorzy inwestycji dotąd nie przedstawili prognozowanych kożyści i zagrożeń z niej płynących. |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 17-03-2010 11:26 |
|
|
Dzięki za ton "ekspercki". Gdyby pan chciał wiedzieć to o czym pisze już dawno zwróciłby się pan do wójta i UG.
I niech pan tak bezkrytycznie nie wierzy w t.zw. analizę SWOT. Chyba, że bawi pana układanie macierzy, które i tak niczego nie dowodzą. Owa analiza udowodni wszystko czego sobie analizujący zażyczy. Jest to po poprostu przykład kolejnego idiotyzmu rodem z "zachodu".
|
Autor |
stachu
Użytkownik
Data rejestracji: 30.10.09 |
Dodane dnia 17-03-2010 11:32 |
|
|
Nie trudno zauważyć, że moja wypowiedź nie kwestionuje zasadności budowy wiatraków. Proszę uważniej czytać i w swych percepcjach nie poddawać się emocjom. Swoje zdanie w przedmiotowej sprawie chętnie przedstawię ale po uprzednim zapoznaniu się z szansami i zagrożeniami płynącymi z kontrowersyjnej inwestycji przedstawionymi przez ekspertów lub też inicjatorów inwestycji. Jak przy każdym tak poważnym przedsięwzięciu należy zacząć od tak zwanej analizy "SWOT". Po zapoznaniu się z prognozowanymi szansami, kożyściami ale także zagrożeniami i stratami nasza dyskusja dopiero może stać się merytoryczną. Umyślnie wspomniałem o ignorowaniu społeczności lokalnej żeby zwrócić uwagę na to, że inicjatorzy inwestycji dotąd nie przedstawili prognozowanych kożyści i zagrożeń z niej płynących. |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 17-03-2010 11:47 |
|
|
A gdy kul zabrakło...
|
Autor |
Teresa
Moderator
Miejscowość: Radom
Data rejestracji: 15.11.08 |
Dodane dnia 18-03-2010 18:45 |
|
|
Cieszy mnie ,że nasza strona wywołuje takie emocje i daje szanse własnej wypowiedzi na poruszane tu tematy. Przyznaję ,że nie będę prowadziła " walki z wiatrakami" bo nic na ten temat nie wiem. Pokusiłam się jednak o poszperanie na w.w. temat. Odsyłam wszystkich zainteresowanych na stronęhttp://www.elektrownie-wiatrowe.org.pl/ oraz do przeczytania Raportu EWEA z 2010 r " Wizje rozwoju energetyki wiatrowej w Polsce do 2020r." Pozdrawiam
|
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 19-03-2010 23:59 |
|
|
Rozumiem, że to milczenie oponentów oznacza, że zapoznali się materiałami i obecnie rozważają zmianę stanowiska - co mnie bardzo cieszy, bo oznacza to że mimo wstępnego zacięcia są w stanie przyjąć argumenty i fakty.
Pozdrawiam |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 20-03-2010 00:04 |
|
|
Po paru rozmowach z ludźmi wnioskuję, że przez bardzo wielu mieszkańców przemawia po prostu zawiść ludzka, która choć coraz mniejsza nadal ma miejsce... Bo jak to może być, żeby sąsiad dostał kasę za stojący w jego działce/polu wiatrak, a ja nie... przecież tak nie może być...
Nie interesują ich argumenty, ochrona środowiska, pożytek społeczny i rozwój naszego regionu... najważniejsze aby sąsiad nie miał lepiej...
Hmmm na takie zachowanie i stanowisko po prostu brak słów... ręce, nogi i wszystko inne opada
Edytowane przez Obywatel_z_Bialaczowa dnia 20-03-2010 00:17 |
|
Autor |
kolega
Użytkownik
Data rejestracji: 29.12.09 |
Dodane dnia 20-03-2010 17:30 |
|
|
Dawno mnie tu nie było. Ale choroby nikt nie planuje. W tym wątku mam tylko jedno pytanie do (O)bywatela z Białaczowa. Czy opodatkował tę kasę jaką dostaje za pisanie tych bredni na tym forum? A dla pozostałych wyrażę swoją opinię na jego temat. Sądzę, że to człowiek opłacany przez kogoś wpływowego w gminie. |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 21-03-2010 12:03 |
|
|
kolega napisał/a:
Dawno mnie tu nie było. Ale choroby nikt nie planuje. W tym wątku mam tylko jedno pytanie do (O)bywatela z Białaczowa. Czy opodatkował tę kasę jaką dostaje za pisanie tych bredni na tym forum? A dla pozostałych wyrażę swoją opinię na jego temat. Sądzę, że to człowiek opłacany przez kogoś wpływowego w gminie.
Gratuluję przenikliwości... proszę jeszcze nie odstawiać leków bo gorączka chyba jeszcze nie minęła...
PS Wystarczy przeczytać moje opinie na temat zawalenia Muszli... nie jest tego aż tak dużo. |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 21-03-2010 13:31 |
|
|
kolega napisał/a:
W tym wątku mam tylko jedno pytanie do (O)bywatela z Białaczowa. Czy opodatkował tę kasę jaką dostaje za pisanie tych bredni na tym forum? .
Staram się pisać merytorycznie i jeśli ktoś chce polemizować to proponuję określić bardziej precyzyjnie to z czym się nie zgadza...
Tak więc w stosunku do których moich wypowiedzi ma kolega zastrzeżenia i dlaczego??? |
|
Autor |
kaskader_PL
Użytkownik
Data rejestracji: 21.02.10 |
Dodane dnia 21-03-2010 17:56 |
|
|
http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,7654744,Walka_z_wiatrakami___Wywioze_wojta__jesli_zgodzi_sie.html News opisuje bieżącą sytuację na opolszczyźnie, która właśnie tyczy się walki z wiatrakami. Szkoda, że nikt z UG Białaczów nie wypowiada się na tej stronie w tym(i innych też) temacie - a może by tak twórcy forum zbierali opinie UG i zamieszczali w tematach? |
|
Autor |
Piotr Kolczynski
Super Administrator
Dodane dnia 22-03-2010 08:42 |
|
|
Bardzo ciekawy artykuł. Kto wie? Może i u nas ktoś próbuje uprawiać politykę kosztem mieszkańców?
|
Autor |
zdzisiu007
Użytkownik
Data rejestracji: 28.03.10 |
Dodane dnia 02-04-2010 08:25 |
|
|
Nie znam się na tych wiatrakach. Wiem jedno wyglądają dumnie. Czy po postawieniu tych wielkich pomników ku czci postępu, założeń programowych EU i chęci bogacenia się wielkich spółek z kapitałem z zagranicy jest uzasadniona??? Pewnie tak jeżeli była by to inwestycja gminy. Wierze przy odrobinie konsekwentnego działania było by to możliwe, a nawet budowa alternatywnych instalacji które są uznawane za ekologiczne i dają realne miejsca pracy . Myślę że warto było by posłuchać osoby znającej temat od podszewki, która nie czerpie dochodów z budowy farm wiatrowych i nie jest żadnym ekologiem. Osoba wykształcona kierunkowo pełni funkcje specjalisty w sprawach turbin wiatrowych w euro parlamencie. Znam takiego Ziomka nie osobiście oczywiście ale jest polakiem i bardzo mnie to cieszy z tego względu że pełni tak poważną funkcje w europie.Fakty mówią za siebie. Jestem Za wiatrakami postawmy w miejscu które jest uważane za właściwe z punktu widzenia nauki a nie jednego z czynników który będzie rzutował szybki zwrot nakładów finansowych inwestycji.
Mam nadzieje że ktoś kiedyś mnie posłucha bo nie przemawia za mną chęć zysku ale by słowo miejscowości w której mieszkam "BIAŁACZÓW" było znane w każdej stronie POLSKI. NO I RAZ PODANE W DZIENNIKU TELEWIZJI POLSKIEJ z powodu wykorzystania dotacji przeliczanej na jednego mieszkańca gminy.
Pozdro mały zdisiu
Edytowane przez zdzisiu007 dnia 02-04-2010 11:59 |
|