Autor |
RE: ZAWALIŁA SIĘ ,,MUSZLA'' |
arbi
Użytkownik
Data rejestracji: 14.10.09 |
Dodane dnia 21-02-2010 17:37 |
|
|
Nie wiem jak wy ale po wypowiedziach na forum czuje wiosne
musze odwiedzic swoja miejscowosc
a wracajac do tematu to muszla dla mnie osobiscie wielka sprawa i znam jeszcze kilka osob ktore bez politycznych angazow pomogli by w odbudowie |
|
Autor |
kolega
Użytkownik
Data rejestracji: 29.12.09 |
Dodane dnia 21-02-2010 18:26 |
|
|
pIROman napisał/a:
chcesz zmian to zacznij je wprowadzać. jak zalegał śnieg na muszli to mogłeś wziąć łopatę i odśnieżyć. to był dobry moment na zmiany. pewnie nie masz pomysłu co robić dalej i tak głupio piszesz. weź się do roboty i zapoczątkuj te zmiany. narzekasz jak ''cała reszta'' a tak naprawdę to nic nie wnosi.
Ja nie jestem wójtem i nie zarabiam 10 tys pln. A czyny społeczne mam gdzieś. Dziś żyjemy w prawdziwym kapitaliźmie i tylko kasa się liczy. A jest takie przysłowie. "Jaki gospodarz takie gospodarstwo" Pytam się? Co poza kościołem i sklepem monopolowym mamy w Białaczowie? |
|
Autor |
arbi
Użytkownik
Data rejestracji: 14.10.09 |
Dodane dnia 21-02-2010 19:20 |
|
|
ale popatrz "kolego" jak mamy duzo np po takim czynie spol. ksiadz poblogoslawi muszle a ludzie ktorzy uczestniczyl w tym czynie zaopatrza sie w sklepie monopolowym i wszyscy beda sie bawic na nowej muszli
|
|
Autor |
kolega
Użytkownik
Data rejestracji: 29.12.09 |
Dodane dnia 21-02-2010 20:33 |
|
|
Wójt czy pan ksiądz niech robią tylko to co do nich należy. Zgodnie z prawem i pożytkiem dla społeczeństwa. Bo im za to płacimy. My wszyscy.
cyt. TOP z nr 6 (657) z dnia 12 Lutego 2010r. ...Okazuje się, że spośród włodarzy gmin dość duże podwyżki otrzymali od radnych dwaj wójtowie - gminy Białaczów i gminy Paradyż. Wójt Białaczowa, który zarabiał w ubiegłym roku 8.830 zł, teraz otrzymuje miesięcznie wynagrodzenie w wysokości 10.045 zł. Na podwyżkę w wysokości 1.215 zł złożył się wzrost zarówno wynagrodzenia zasadniczego, jak i poszczególnych dodatków."
Do czynów mości panowie. A wójt dostanie kolejną podwyżkę. Za co? Pytam się!!! |
|
Autor |
kaskader_PL
Użytkownik
Data rejestracji: 21.02.10 |
Dodane dnia 21-02-2010 21:03 |
|
|
wiadomo wszem i wobec, że największą kasę można wyrwać z funduszy unijnych...nasza gmina niestety jest na szarym końcu jeśli chodzi o ich pozyskiwanie może czas zatrudnić w gminie profesjonalistę, który będzie potrafił zadbać żeby UE sypnęła nam grosza. zaraz pojawią się pewnie głosy, że w budżecie gminy nie ma pieniędzy na stworzenie takiego etatu...ale pieniadze na ten etat można wyłożyć z pozyskanych funduszy
Edytowane przez kaskader_PL dnia 21-02-2010 21:11 |
|
Autor |
karolswiatek
Użytkownik
Data rejestracji: 06.12.08 |
Dodane dnia 21-02-2010 21:27 |
|
|
Witam. Widzę że temat muszli nabrał rozpędu ,szkoda tylko że ten pęd jest wielowątkowy .W Państwa wypowiedziach jest jednak jedna zgodność - szkoda muszli ,symbolu naszej miejscowości dla wielu pokoleń . Sam zacząłem ten temat i miałem nadzieję że coś się z tego urodzi ale nic bardziej mylnego ,wszyscy tu piszący nie zaproponowali choćby jednego rozwiązania problemu. Jedyne o czym można tu przeczytać to wywody anonimowych internautów (nastawionych,, anty'' do władz) na temat nieudolności władz gminnych,albo z drugiej strony rady jak można było pomóc łopatą do śniegu walącej się muszli(tu znowu zwolennicy władz gminy) .Ludzie kochani ,nie o to chodzi żeby skakać sobie nawzajem do gardeł i ,,cisnąc''innym bo jestem anonimowy .Niech ktoś kurwa wreszcie pomyśli co z tym fantem zrobić i zaproponuje coś mądrego . A jeszcze jedno jak muszla groziła zawaleniem to dlaczego nie było na niej żadnych tablic ostrzegawczych? |
|
Autor |
karolswiatek
Użytkownik
Dodane dnia 21-02-2010 21:30 |
|
|
Mój poprzedni post nie dotyczy osób,które piszą o wspomnieniach dotyczących muszli. Chodzi mi głównie o dyskutasów |
|
Autor |
mat1410
Użytkownik
Data rejestracji: 20.12.08 |
Dodane dnia 22-02-2010 21:42 |
|
|
Dlaczego t.zw. odciągi !!!
rok wcześniej, zostały odcięte !!!
- bo "ludzie" się potykali ... o tym się nie pisze - muszla pewnie do tej pory by stała !!!
- nie ukrywam ... remontu domagała się już 20 lat temu !!!
|
|
Autor |
RE: muszla |
stachu
Użytkownik
Data rejestracji: 30.10.09 |
Dodane dnia 23-02-2010 12:00 |
|
|
był czas na myślenie-jest czas na działanie. Reakcje mieszkańców są oczywiste-jaka będzie reakcja samorządu?
Po klęsce z DPS-em, następna klęska.
Sposób reagowania w sytuacjach nieprzewidywalnych, kryzysowych pokazuje prawdziwe oblicze i charakter. |
|
Autor |
Nasty
Użytkownik
Data rejestracji: 03.09.09 |
Dodane dnia 23-02-2010 20:06 |
|
|
@kolega : ja mam takie pytanie : w co Ty grasz ?
Czy wcześniej muszla nie była już w opłakanym stanie,że wytykasz w ten sposób czyjąś niekompetencję,przytaczając kto ile zarabia ?
Jak chcesz mieć coś więcej w Białaczowie niż Kościół i sklep jak to ująłeś, to zrób coś zamiast narzekać.Masz czyny społeczne gdzieś ? To po co się wypowiadasz że nic nie ma ? Trochę chyba sam sobie przeczysz.
Szczekać przez internet albo do sąsiada przez płot to każdy potrafi.
Wracając do tematu muszli to nie ukrywam że byłem średnio zaskoczony tą nowiną,bo było to do przewidzenia(prędzej czy później),grunt że nikogo w tym czasie tam nie było i nikomu nic się nie stało.A muszlę przecież zawsze można odbudować
Edytowane przez Nasty dnia 23-02-2010 20:06 |
|
Autor |
DD
Użytkownik
Data rejestracji: 28.08.09 |
Dodane dnia 24-02-2010 18:52 |
|
|
pIROman napisał/a:
chcesz zmian to zacznij je wprowadzać. jak zalegał śnieg na muszli to mogłeś wziąć łopatę i odśnieżyć. to był dobry moment na zmiany. pewnie nie masz pomysłu co robić dalej i tak głupio piszesz. weź się do roboty i zapoczątkuj te zmiany. narzekasz jak ''cała reszta'' a tak naprawdę to nic nie wnosi.
I tak z zatwardziałego opozycjonisty...Ot, zwykły liżydupa i zachowanie typowe dla pospolitej, płaskiej umysłowości: chodzi na różne "marsze", bo..."salon" orzekł, że tak jest trendy..."CAŁA RESZTA"ci współczuje |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Data rejestracji: 28.02.10 |
Dodane dnia 28-02-2010 12:53 |
|
|
Pozwolę sobie na "dwa słowa" komentarza do całej sytuacji:
1. Wójt jako osoba zarządzająca odpowiada za wszystkie sprawy i obowiązki jakimi jest obciążona ta instytucja. To on wraz z Radnymi został wybrany przez społeczeństwo i to oni dostają za to pieniądze, i to oni są z tego rozliczani... czyli to oni powinni wiedzieć co z tym dalej zrobić, bo to oni podejmują decyzję a nie my, my możemy sobie tylko ponarzekać i zrewidować to przy następnych wyborach /martwi mnie tylko krótka pamięć wielu z nas/.
2. Ubolewanie nad szkodą i wymienianie listy obiektów zagrożonych zawaleniem powinno zostać uznane jako powód do skierowania sprawy do prokuratury. Jak można mieć świadomość, że coś się może zawalić i nic z tym nie zrobić!!! A gdyby na MUSZLI w tym czasie przebywała młodzież, jak to często bywa - nie chcę myśleć co by się mogło stać. Wśród budynków grożących zawaleniem wymieniony jest także dach szkoły... Ciekaw jestem co by Wójt napisał w sytuacji gdyby z nim się coś stało... tam z pewnością nie obyło by się bez pokrzywdzonych... Mając świadomość zagrożenia i nie wykonanie żadnego ruchu w celu zabezpieczenia obiektu z pewnością podlega odpowiedzialności za doprowadzenie do zagrożenia życia, a być może i katastrofy budowlanej - na szczęście tym razem nic się nie stało ale czy następnym razem też tak będzie?
3. Odbudowa obiektu - chyba wszystkich z Muszlą wiążą się pewne wspomnienia i sentyment, był to jeden z symboli Białaczowa. W jasny sposób Wójt dał do zrozumienia, że przez jego zaniedbania /w zasadzie ludzi, za których on odpowiada/ Muszla uległa zawaleniu. Teraz będzie potrzebne rozebranie pozostałości po muszli, uzyskanie pozwoleń, stworzenie projektu i wybudowanie nowego obiektu - jak myślicie ile to może kosztować??? Chyba wielokrotnie więcej niż remont, a na dodatek to będzie obiekt pozbawiony naszych wspomnień... Czy naprawdę naszą Gminę stać na takie szastanie pieniędzmi podczas gdy w szkole organizuje się potańcówki aby zarobić na krzesełka do stołówki, podczas gdy środki czystości kupowane są za ostatnie pieniądze bo na cały rok szkoły mają po 1-2 tysiące na ten cel... odpowiedź myślę, że zna każdy.
Reasumując: myślę, że najwyższa pora zakończyć tą bierną obserwację jak pieniądze są wydawane w sposób niekontrolowany i niezaplanowany... nie powinno być zgodny aby osoby odpowiedzialne za swoje poczynania narażały zdrowie innych przez swoje zaniedbania i próżniactwo... najwyższa pora zakończyć politykę a wziąć się za budowę naszej Gminy.
PS pamiętajmy także o sprawie wodociągów, które zostały zanieczyszczone dzięki czemu wielu z nas mogło się pochorować, należy pamiętać ile pieniędzy zostało na to wydane i ile problemów to nam przysporzyło... a kto wie czy to nie wynikało z kolejnego zaniedbania osoby za to odpowiedzialnej... niestety przyczyny nie odkryto, winnych nie było, kasa poszła a my dalej w wyborach będziemy /ja z pewnością nie/ głosować na tych samych ludzi - rewelacja! tylko później proszę nie narzekać...
PS2 podwyżka dla Wójta powinna być cofnięta, mało tego powinien zostać finansowo ukarany za narażenie budżetu Gminy na dodatkowe koszty i narażenie życia ludzi z naszej Gminy - tyle że nasi Radni z pewnością tego nie zrobią bo się boją o swoje posady... |
|
Autor |
espan
Użytkownik
Data rejestracji: 22.02.10 |
Dodane dnia 28-02-2010 18:18 |
|
|
A JA SIĘ PYTAM DLACZEGO MOJE POSTY ZOSTAŁY USUNIĘTE?? NIC OBRAŹLIWEGO W NICH NIE BYŁO I ŚMIERDZI TO CENZUROWANIEM |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 28-02-2010 19:01 |
|
|
To proszę je wkleić/napisać ponownie - zobaczymy czy to cenzura czy przypadek/usterka... |
|
Autor |
Teresa
Moderator
Miejscowość: Radom
Data rejestracji: 15.11.08 |
Dodane dnia 28-02-2010 19:23 |
|
|
Drogi użytkowniku ESPAN to raczej usterka. Nie prowadzimy cenzury i nie usuwamy postów jeśli nikogo nie obrażają i nie ma w nich wulgaryzmów. Pozdrwaiam |
|
Autor |
karolswiatek
Użytkownik
Dodane dnia 28-02-2010 21:17 |
|
|
Witam. Podobno w Naszym Grodzie odbyło się jakieś zebranie ,chyba strażaków i padły tam obietnice dotyczące muszli . Dokładnie nie wiem o co biega,ale jak ktoś coś wie to mógłby wrzucić. A tak na marginesie to jakoś strażaków ochotników na forum nie widać |
|
Autor |
karolswiatek
Użytkownik
Dodane dnia 28-02-2010 21:25 |
|
|
A i jeszcze jedno -jak ktoś chce komuś pocisnąć to może by nowy wątek założył np. Kij mu w oko czy tam w d... a nie się wyżywać na osobach publicznych gdzie się tylko da i popadnie.Nie jestem przeciwnikiem krytykowania władz naszej gminy ,ale bardzo bym prosił -róbmy to z zachowaniem choćby odrobiny szacunku i najlepiej podpisujmy się pod tym własnym nazwiskiem. Bo w końcu to sami sobie wybraliśmy władzę w wolnych wyborach i taka jest prawda czy nam się to podoba ,czy nie |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 28-02-2010 21:31 |
|
|
A nie sądzisz, że gdyby osoby odpowiedzialne za utrzymanie budynków w Gminie dopilnował swoich obowiązków nie trzeba byłoby teraz rozglądać się za kolejnym 'czynem społecznym'? Tym bardziej, że obecnie trzeba to zrobić zgodnie z przepisami prawa tzn. projekt, zgoda, zakup materiałów /może nawet jakiś mały przetarg lub zapytanie ofertowe - to też kosztuje/ i dopiero wykonanie - dziś nie wystarczy paru chętnych aby odbudować co się zawaliło... a gdzie roboczogodziny pracowników gminy poświęcone tej sprawie, a gdzie koszty rozbiórki...?
Mam tylko nadzieję że ktoś poniesie za to odpowiedzialność, że ktoś weźmie to na siebie a nie będzie chował głowy w piasek i wyręczał się innymi wydając publiczne-nasze pieniądze.
PS Życzyłbym sobie aby ktoś policzył wszystkie koszty z tym związane i przyrównał je z kosztem remontu starego obiektu. |
|
Autor |
Obywatel_z_Bialaczowa
Użytkownik
Dodane dnia 28-02-2010 21:37 |
|
|
Hmmm czyżby Pan nie wiedział w jakim kraju żyjemy i że otwarta krytyka lokalnych władz naraża stronę otwarcie poruszającą temat na przykre konsekwencje przy byle nadarzającej się okazji... Nie raz i nie dwa tak było i niestety nadal tak jest.
Co do krytykowania to jest to krytyka z zachowaniem szacunku dla osoby i z pełną świadomością odpowiedzialności i obowiązków osób piastujących funkcje publiczne. My ich wybraliśmy ale nie na siłę i z pewnością nie robią tego za darmo. Mają swoje obowiązki i z nich muszą być rozliczani właśnie przez nas. |
|
Autor |
karolswiatek
Użytkownik
Dodane dnia 28-02-2010 21:42 |
|
|
Prawdę mówiąc ,grzechem było by się z Tobą nie zgodzić,ale zawsze jest jakieś ,,ale'' i tak nie jesteśmy w stanie wskazać winowajcy bezpośrednio odpowiedzialnego za ten stan rzeczy . Najprościej jest powiedzieć,,bo Wójt zawinił'' Żeby była jasność,nie mam zamiaru bronić Wójta bądź też go osądzać ,od tego są inni . Celem moich wypowiedzi jest zapoznanie się z pomysłami mieszkańców Naszej Gminy co dalej z Muszlą? |
|