Savoir-vivre
Dodane przez zbigniew dnia Luty 14 2014 16:25:51
Zasady zachowania przy stole.
Prawie każdy z nas miał kiedyś dylemat jak w danej sytauacji zachować sie przy stole (ktorymi sztućcami spozywać daną potrawę,czy i jak ją wogóle spożywać. Drobne uchybienia będą nam wybaczone, ale najbardziej typowych błędów przy stole powinniśmy się wystrzegać
1/Opieranie łokci o stół - łokcie nie mają co tu robić, nad blatem mogą znajdować się tylko
dłonie i nadgarstki.
2/Pochylanie zbyt nisko głowy nad posiłkiem - szczególnie w wydaniu damskim wygląda to mało elegancko, jak włosy lądują w potrawie. Po to mamy sztućce, aby podawać sobie kęsy do ust, a postawa wyprostowana to wymóg kulturalnego biesiadnika.
3/Odkładanie na obrus uprzednio użytych sztućców - raz użyte sztućce nie mają prawa ponownie dotknąć obrusa. Toteż nie odkładamy sztućców w ten sposób, że częściowo znajdują się na talerzu, a częściowo na stole, tylko krzyżujemy je, albo kładziemy równolegle na talerzu.
4/Oblizywanie łyżeczki od herbaty czy kawy - w kontaktach oficjalnych musimy z tej przyjemności zrezygnować, nawet gdy wsypujemy przepyszną śmietankę do kawy, mówi się trudno.
5/Podawanie herbaty w szklankach - powinniśmy trzymać się zasady, że gorące napoje podajemy w filiżankach, a zimne w szklankach.
6/Trzymanie kieliszka z winem za kielich - gdy tymczasem należy trzymać go za nóżkę. Pozwoli to uzyskać piękny dźwięk podczas toastów, a także w przypadku win schłodzonych zapobiegnie to ociepleniu trunku.
7/Przeglądanie się w lusterku pamiętajmy, że jeśli chcemy poprawić coś w swoim wyglądzie, to powinniśmy wyjść do toalety. Damie nie przystoi wyjmowanie puderniczki w trakcie posiłku.
8/Wygłaszanie toastów przed gospodarzem - gdy tymczasem zasady dobrego wychowania wskazują, że pierwszy toast należy do gospodarza.
9/Wygłaszanie toastów podczas gorącego dania - toasty należy wznosić między posiłkami.
Rozszerzona zawartość newsa
10/Wznoszenie tostów w połowie napełnionymi kieliszkami ? przed wzniesieniem toastu należy upewnić się, czy każdy ma napełniony kieliszek. Trącanie się kieliszkami, w których tylko na dnie pozostał alkohol nie jest zbyt eleganckie.
11/Zaraz po zajęciu miejsca bierzemy serwetę ze stołu, rozkładamy na kolanach i trzymamy aż do powstania od stołu. Wstając po ukończonym posiłku, domownicy składają zwykle swoje serwety i umieszczają w specjalnych opaskach lub pierścieniach, gość zaś kładzie swą serwetę na stole, niezłożoną.
12/ Zupę je się końcem łyżki -nigdy bokiem, a gdy na talerzu jest już tylko resztka można go przechylić lekko od siebie, ale lepiej wcale tego nie robić
.
13/ Potrawy mączne, jarzyny, kasze i mięsa siekane je się tylko widelcem, inne mięsa kraje się nożem, trzymając go w prawej ręce dość wysoko a nie przy samej nasadzie.
14/Rybę je się widelcem, trzymanym w prawej ręce, pomagając sobie specjalnym tępym nożem do ryb. W domach, gdzie nie ma tych specjalnych sztućców, podaje się do ryb dwa widelce lub też tylko jeden widelec i wówczas przy wyjmowaniu ości pomagamy sobie kawałkiem chleba.
15/Gdy nabierzemy kawałek mięsa, nie krajemy go od razu na drobne kawałki i nie odkładamy noża, lecz w miarę krajemy kęs za kęsem i widelcem wkładamy do ust.
Nożem nigdy nie można żadnej potrawy do ust sobie podawać.
Gdy jemy potrawy, do których nie używa się noża, trzymamy widelec w prawej ręce.
16/Brudnych sztućców nie kładzie się na obrusie, ani nie opiera o talerz, lecz po ukończeniu posiłku kładzie się na talerzu napoprzek, nóż i widelec, równoległe do siebie, trzonkami zwróconymi w prawą stronę.
W czasie nabierania potraw czy picia wody można nóż i widelec skrzyżować na talerzu, co zawsze jest znakiem dla służby, że zamierzamy jeść dalej i że talerza zabrać jeszcze nie można.
17/Nigdy nie wyciera się serwetą talerza lub sztućców, jest to wielkim nietaktem, zwłaszcza w domu prywatnym.
Również niedopuszczalne jest wycieranie z talerza resztek jedzenia chlebem.
18/Na talerz nie powinno się nakładać zbyt wiele, gdyż wygląda to nieestetycznie, lepiej dobrać potrawę gdy podadzą nam po raz drugi. Tyle jednak, ile nabraliśmy na talerz stanowczo, powinniśmy skonsumować i nie zostawiać żadnych resztek na talerzu.
Nakładając sobie potrawę, trzeba wziąć zdecydowanie pierwszy kawałek z brzegu, a nie szukać po całym półmisku, dotykając coraz to innych kawałków.
Trzeba też uważać, by nie upuścić łyżki i widelca i układać je tak by nie spadły w czasie przenoszenia półmiska.
19/Pestki, ości i tp. nie wypluwa się wprost na talerz, lecz na przybliżony do ust widelec czy łyżeczkę.
20/Swoim nożem, widelcem czy łyżką nie można niczego nigdy brać z półmiska.
21/Chleba lub bułki, które podaje się do potraw, nigdy nie można krajać nożem, lecz tylko łamiemy je.
Jeżeli smaruje się chleb masłem trzeba specjalnym nożem do masła, który powinien być do masła podany, nałożyć masło, na swój talerz i dopiero wtedy swoim nożem smarować chleb na talerzu ? nigdy na obrusie łub w ręce. W zachodnich dzielnicach polskich, przyjął się niemiecki zwyczaj jedzenia chleba z wędliną nożem i widelcem w ten sposób, że na chleb nasmarowany masłem kładzie się wędlinę i, odkrawając kawałki, je się przy pomocy noża i widelca. Zwyczaj ten jest jednak bardzo mało wytworny, a wędliny czy zimne mięso powinno się jeść w ten sposób, odkrawając z nich nożem małe kawałki, widelcem podnosi się je do ust i zagryza w miarę chlebem posmarowanym masłem.
22/Na potrawę nigdy nie można dmuchać, jeżeli jest gorąca, trzeba zaczekać chwilę aż wystygnie, jeść powinno się powoli i nie wciągać głośno potraw do ust.
23/Gdy podnosimy do ust łyżeczkę, widelec czy filiżankę, trzymamy ją pierwszymi trzema palcami prawej ręki, dwa ostatnie zaś trzymamy równolegle lub skurczone. Nigdy nie wyginamy ich w górę ? co nie wiadomo dlaczego niektórzy ludzie uważają za wyraz estetyki i elegancji.
24/Nie powinno się też nigdy zwracać uwagi na smak potraw. grymasić lub nie jeść czegoś, wymawiając się, że danej potrawy nie lubimy lub brakiem apetytu, a każdą podaną potrawę powinno się wziąć, choćby tylko odrobinę.
25/Od stołu w czasie posiłku po nic wstawać się nie powinno, gdy potrzebuje się czegoś, co stoi daleko, prosi się sąsiada o podanie, a nie można też nigdy sięgać ręką przed kimś lub przed mim coś komuś podawać. Trzeba go albo za to przeprosić, albo podać przedmiot za jego plecami, lub też poprosić, by podał dalej. Także nie powinna się przez kogoś rozmawiać, ani też rozmawiać, mając usta pełne nałożonej potrawy.
26/Do ust powinno się wkładać zawsze tylko małe kawałki i spożywać je zawsze z zamkniętymi ustami.
Jeżeli chcemy napić się wody, powinniśmy wytrzeć lekko przedtem usta serwetą, gdyż bardzo nieestetyczne jest pozostawienie śladu ust na brzegu szklanki.
27/Talerza, na którym się je nie można nigdy podnosić do ust ani przysuwać do półmiska, lecz półmisek trzeba zbliżyć, jeżeli chce się nabrać jeszcze potrawy, talerz zaś powinien cały czas stać na swoim miejscu.
LuizaF
Zródło: wieszjak.pl
savoir-vivre.com.pl