Savoir-vivre
Dodane przez zbigniew dnia Luty 07 2014 08:34:20

Od dzis, w każdy piątek bedziemy przedstawiać przykłady zasad poprawnych zachowań w domu, pracy, w towarzystwie,przy stole,w środkach komunikacji publicznej, na balach i imprezach,w kinie, teatrze itd.
Wspołczesne tempo życia i postepująca cywilizacja powoduje że zapominamy o elemantarnych zasadach dobrego bycia i zachowania a wiec z języka francuskiego savoir-vivre.

Zasady podawania kawy


Parzenie kawy, jak i jej podawanie podlega licznym zasadom. Wynika to faktu, że tylko prawidłowo przygotowana może urzekać swoim aromatem. Warto zatem poznać kawową etykietę, aby móc cieszyć się prawdziwym smakiem kawy, a przy tym nie popełnić żadnej towarzyskiej gafy.
Co sprawia, że napój ten cieszy się tak dużą popularnością? Jedni twierdzą, że jest to charakterystyczny smak i aromat, który pobudza zmysły. Inni twierdzą że sprawia to kofeina, która budzi człowieka z letargu, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność umysłu.
Jedno jest pewne ? niezależnie gdzie, z kim i jaką kawę pijemy, ważny jest sposób jej przygotowania, który ma znaczący wpływ na końcowy efekt, czyli smak.

Z ciastkiem?

Jednym z podstawowych i niezgodnych z zasadami serwowania kawy błędów, jest zwyczaj podawania do niej ciastek, głównie tych z kremem. Ich słodki smak po prostu nie pasuje do kawowej goryczki. Według opinii wielu kawoszy ciastka uniemożliwiają rozkoszowania się gorącym napojem, bo zamiast na nim, skupiamy się na jak najszybszym zjedzeniu podanych słodyczy. Poza tym wciąż spotykanym zjawiskiem jest "maczanie" ciastka w kawie. O ile w domu, kiedy nikt nas nie widzi i możemy sobie na to pozwolić, o tyle w towarzystwie jest to bardzo nieeleganckie. Kawa najlepiej komponuje się z małą gorzką czekoladką, herbatnikiem korzennym lub migdałkiem opruszonym kakao.

Jak używać łyżeczki?

Po pierwsze pamiętajmy, że nie wolno pić kawy z łyżeczką wewnątrz filiżanki - jest to nie tylko nieeleganckie, ale i niebezpieczne. Równie nieładnie jest zostawiać ją opartą do góry dnem o brzeg spodka. Jak więc powinniśmy się nią posługiwać?
- Przede wszystkim warto pamiętać, że filiżankę układamy na spodku Łyżeczkę, skierowaną uchwytem do gościa, kładziemy na spodku, po prawej stronie. Po użyciu, jedynym słusznym dla niej miejscem jest właśnie spodeczek, na który odkładamy ją tak, by całą powierzchnią stykała się z naczyniem. Absolutnie zabronione jest opieranie łyżeczki o kant spodka lub filiżanki.


Rozszerzona zawartość newsa
Ponadto pamiętajmy, że łyżka do kawy służy jedynie do jej mieszania. Nie wskazane jest jej oblizywanie, próbowanie nią naparu lub też jego schładzanie.
A może kawa z alkoholem?
Wbrew pozorom, alkohol i kawa to bardzo dobre i wyrafinowane połączenie. We Włoszech, kraju specjalistów od "małej czarnej", w chłodne dni pija się espresso podawane z grappą. Pamiętać należy jedynie o umiarze - alkohol jest tylko dodatkiem.
Niewielką jego ilość wlewamy do podgrzanej filiżanki i delikatnie "przepłukujemy" nim ścianki naczynia, a następnie zalewamy naparem. W Polsce, zamiast grappy, taką rozgrzewającą kawę możemy przygotować z rumem. Niezmienną zasadą, niezależną od pory roku, jest podawanie do espresso małej szklaneczki z wodą.
Pamiętajmy jednak, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do filiżanki. Wodę popijamy osobno przed aby "wypłukać" usta z innych smaków i delektować się kawą.

Zródło: wieszjak.pl

LuizaF